Life&style

Focaccina je nova gastro oaza: isprobali smo njihove sendviče i već prvi griz nas je odveo u Italiju

  • Focaccia je posljednjih godina postala vrlo popularan proizvod u Hrvatskoj, ali dobru focacciu je gotovo jednako teško pripremiti kao i pronaći
  • U Splitu se otvorio lokal Focaccina koji nudi isključivo sendviče u focaccia tijestu, morali smo ih iskušati 
  • Probali smo dva sendviča, a ne zna se koji je bio sočniji i bolji. Usto su i vrlo obilni i zasitni. Bez problema možeš uzeti sendvič popola s nekim
  • Pročitaj više: Spilja nedaleko Splita krije veličanstvene skulpture od stalaktita i stalagmita i pravi je biser prirode

Svaki put kad se otvori neko novo mjesto u gradu u kojem se nalazim jednostavno moram otići tamo i kušati što nude. Ne znam što je to u meni, ali moram izvidjeti hoće li mi to postati jedna od onih lokacija na koje ću se vraćati s čežnjom ili ona za koju ću, kad  prijatelji predlože da idemo tamo, reći da ipak ne bih. Ovo prvo se dogodilo s Foccacinom, novim mjestom u Splitu prije nekoliko dana. Naletjela sam na njega slučajno i nisam mogla odoljeti. Poslije šetnje po gradu, otišla sam s dvije prijateljice i jako se ugodno iznenadila. Prvo s podužim redom u kojem se čekalo na sendviče, i u kojem je bilo i podosta stranaca, a zatim i s ukusnim proizvodima. Focaccina se nalazi u samom centru Splita, na adresi Matošića 5.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @focaccina_split

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @focaccina_split

Naime, Focaccina je mjesto gdje su sendviči neklasični samim time što su pripremljeni u domaćoj focaccii, a ne klasičnom kruhu ili pecivima, a i punjenja su veoma zanimljiva. U ponudi imaju nekoliko Focaccina sendviča pa tako i: Prosciutto, Mortadella, Classico, Salami, Caprese, Parmigiana i Vegano. Možete samo zamisliti koliko je vremena trebalo trima djevojkama da se dogovore koje će uzeti?! Mnogo. Ipak, odlučile smo se za dva sendviča kako bismo ih podijelile jer učinili su nam se poprilično velikima. I bile smo u pravu, zaista su zasitni. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @focaccina_split

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @focaccina_split

Dečko koji je slaže sendviče i poslužuje goste bio je simpatičan, pristao nam je jednu focacciu prerezati na tri dijela (i upozorio nas je da će se možda malo raspasti). Važno je napomenuti da je ovo mali lokal u kojem se ne jede već se hrana iznosi. Mi smo odlučile podijeliti sendviče, a uzele smo Mortadellu (mortadella, stracciatella, pesto od pistacije i sjeckane pistacije) te Classico (kuhana šunka, mozzarella, rajčice i bosiljak).

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva Foto: Focaccina sendviči

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva Foto: Focaccina meni

Ono što mi se veoma svidjelo u Focaccini je to što tijesto nije bilo masno, ali moram priznati da je malo zeznuto jesti ovakav sendvič na cesti. Svakoj od nas je ponešto ispalo... Što se količine tiče, bila je više nego dovoljna jer su sendviči doista bogati. Okusi su fenomenalni i na trenutak su me vratili u Italiju te je bilo fora probati nešto malo drugačije u Splitu. Dva sendviča smo platile 18 eura, što nije malo, ali s obzirom na to da se radi o focaccii i veoma dobrim sastojcima, mislim da vrijedi probati. Nas tri ćemo se u Focaccinu sigurno vratiti, imamo još sendviča koje treba isprobati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @focaccina_split

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @focaccina_split

Photo: Instagram @focaccina_split

Komentari 0