Life&style

Filmski festival u Veneciji u punom je jeku: ovo je 10 najvažnijih filmova. I jedva ih čekamo gledati

  • Filmski festival u Veneciji ipak je bogat sjajnim filmskim ostvarenjima 
  • Donosimo 10 vjerojatno najvećih filmskih hitova koji se prikazuju na Venecijanskom filmskom festivalu 

Filmski festival u Veneciji traje od 30. kolovoza, no premijere, "najjačih" filmova odnosno najiščekivanijih naslova događaju se posljednja dva dana. Štrajkovi WGA i SAG-AFTRA su prekinuli ili odgodili produkcije i promotivne turneje američkih filmova diljem svijeta pa je tako, na primjer, željno iščekivani film 'Challengers' Luce Guadagnina, sa Zendayom i Joshom O'Connorom u glavnim ulogama, povučen, a datum prikazivanja pomaknut je na 2024. godinu. To je potaknulo glasine kako bi i drugi hollywoodski blockbusteri mogli slijediti taj primjer, pretvarajući Veneciju, inače jedno od lansirnih mjesta za kandidate za Oscara, u 'paneuropski festival'.

Srećom, festival je opovrgnuo najveći dio tih sumnji te kombinira europska umjetnička izdanja s onima koji se nadaju visokobudžetnim nagradama. Bilo je nekih značajnih izostanaka (mnogi su se nadali da će vidjeti i 'Saltburn' Emerald Fennella i 'Napoleon' Ridleyja Scotta), a i neke od zvijezda će izostati. No ovi filmovi koju su prikazani ili će do 9 rujna biti prikazani svakako zaslužuju punu pozornost i jedva čekamo da stignu u kina.

Možda vas zanima Ipak je to film o njoj: Priscilla Presley došla je na premijeru u Veneciji i svi govore kako izgleda sa 78! Rubrika Stars Stars

U nastavku donosimo uži izbor od 10 filmova na koje vrijedi baciti oko.

'Priscilla'

Godinu dana nakon filma 'Elvis' Baza Luhrmanna, Sofia Coppola se vraća s još glamuroznijim biografskim filmom, s reflektorom uperenim ovaj put na titularnu suprugu (Cailee Spaeny) kralja rock and rolla (Jacob Elordi). Očekuj blistavu modu 60-ih i opojnu dozu tinejdžerske žudnje.

'Poor Things'

Nastavak filma Yorgosa Lanthimosa 'Miljenica' prikazuje ponovno ujedinjenje s Emmom Stone u ovoj suludoj, nadrealnoj znanstveno-fantastičnoj fantaziji. Film prati mladu ženu koju je vratio u život neortodoksni znanstvenik (Willem Dafoe) i koja kreće u epsku avanturu kroz 19. stoljeće diljem Europe.

'Ferrari'

Adam Driver i Penélope Cruz glume Enza i Lauru Ferrari, par koji je izgradio carstvo luksuznih sportskih automobila koje još uvijek nosi njihovo ime. Prvi film Michaela Manna nakon gotovo jednog desetljeća fokusira se na njihov buran brak, dok se prvi kladi u budućnost svoje tvrtke na pobjedu u jednoj utrci: Talijanskoj zloglasnoj utrci 'Mille Miglia'.

'Maestro'

Još jedno poznato okupljanje stavljeno je pod mikroskop u prvom redateljskom djelu Bradleyja Coopera nakon filma 'Zvijezda je rođena': Leonard Bernstein, kojeg glumi sam Cooper, te Feliciju Montealegre (Carey Mulligan), s kojom je proveo gotovo tri desetljeća dok je napredovao kako bi postao jedan od najplodnijih dirigenata i skladatelja svog vremena.

'Origin'

Jedno od najuzbudljivijih iznenađenja u nizu je ova uzbudljiva drama Ave DuVernay, temeljena na hvaljenom nefikcijskom bestseleru 'Caste: The Origins of Our Discontents', dobitnice Pulitzerove nagrade Isabel Wilkerson. Ispitujući rasizam u SAD-u u odnosu na kastinske sustave Indije i nacističke Njemačke, glume Aunjanue Ellis-Taylor, Niecy Nash-Betts i Audra McDonald, a autorica će ući u povijest kao prva Afroamerikanka koja je predstavila film na natjecanju u Veneciji.

'The Killer'

U najnovijem krvavom trileru Davida Finchera, fenomenalni Michael Fassbender glumi metodičnog, hladnokrvnog ubojicu koji čeka svoju sljedeću žrtvu, to jest, sve dok ne počne razvijati savjest i strah da gubi razum. Podrška su mu Tilda Swinton i Charles Parnell.

'Evil Does Not Exist'

Još jedan neočekivani dodatak programu festivala je ova fascinantna drama u kojoj glumi Hitoshi Omika i označava povratak redatelja Ryusukea Hamaguchija u bitku za nagrade, a nakon njegove pobjede i dobivanja Oscara za 'Drive My Car'. Film prati oca i kćer koji žive u uspavanom selu u blizini Tokija koje je iznenada zahvaćeno nemirima kada ga tvrtka za glamping odabere kao mjesto svog sljedećeg odmarališta, unatoč zabrinutosti da će time ugroziti okoliš i tradicionalni način života.

 | Autor: Movie Movie Foto: Screenshot

'Finalmente L’alba'

U srcu filma je Rebecca Antonaci, koja utjelovljuje ambicioznu glumicu razrogačenih očiju, koja ide na audiciju kao statist i završava na fantastičnom filmskom setu prepunom zvijezda u industriji koje glume Lily James, Rachel Sennott i Joe Keery.

'Čudesna priča o Henryju Sugaru'

Samo nekoliko mjeseci nakon debija s 'Asteroid Cityjem' u Cannesu, Wes Anderson vratio se kako bi oduševio još jedan europski festival s novim izdanjem: 37-minutnim filmom inspiriranim istoimenom otkvačenom kratkom pričom Roalda Dahla o čovjeku koji se razočarao u svoje vlastito bogatstvo. Kao što se i očekivalo od idiosinkratičnog američkog redatelja, prikazuje nevjerojatno zvjezdanu glumačku postavu koja uključuje Deva Patela, Bena Kingsleya, Benedicta Cumberbatcha, Ralpha Fiennesa i Richarda Ayoadea.

'El Conde'

Prije nego što vidimo njegov predvidljivo zanosan pogled na život operne pjevačice Marije Callas, koju tumači Angelina Jolie, Pablo Larraín vraća se u svoju domovinu s ovom crnom komedijom koja zamišlja paralelni svemir u kojem je pokojni čileanski diktator Augusto Pinochet (Jaime Vadell) 250-godišnji vampir. Živeći u trošnoj vili na južnom vrhu kontinenta, nastavlja hraniti svoj apetit za zlom kako bi se održao, djelujući kao snažan podsjetnik na podmuklu i uvijek prisutnu opasnost od fašizma.

Možda vas zanima Jedna haljina sprijeda, sasvim druga priča straga. Rita Ora privukla je dosta pozornosti u Veneciji Rubrika Moda Moda
Photo: Pr

Komentari 0