Life&style

Evo zašto je alkohol dobar za zdravlje

Trebaš nekoliko razloga više za otvoriti tu bocu vina? Evo, dajemo ti ih čak četiri!

Uvijek slušamo o tome kako alkohol nije dobar za ovo ili za ono, pa smo odlučili složiti jednu pozitivniju listu - jer ipak, volimo svoju čašu vina dnevno i nekoliko više gin tonika vikendom. 

1. Imat ćeš zdravije srce

Crno vino je dobro za srce! Antioksidansi iz vina snizuju kolesterol, i to onaj loši kojega želiš što manje u svome tijelu. Istraživanja su pokazala da ovi antioksidansi čak mogu tijelo smiriti nakon stanja upale i tako smanjiti rizike vezane za srčane bolesti. U stvari, povremeno ispijanje bilo kojega alkohola se pokazalo kao dobra opcija protiv začepljivanja krvnih žila.

2. Smanjuje rizik od bolesti

Iako najviše hvalospjeva za zdravlje dobiva crno vino, ima dokaza da i druge vrste alkohol imaju neke benefite. Dakle, ispijanje čaše kakvog alkohola dnevno u stvari može tvome tijelu napraviti dobro - i to smanjiti rizik od moždanog udara, dijabetesa, impotencije ili čak i obične prehlade.

Možda vas zanima Dokazano: ljudi koji piju džin su više seksi Rubrika Life&style Life&style

3. Produžuje život

Čaša alkohola dnevno, pokazalo se u pojedinim istraživanjima, može produžiti život - točnije, smanjuje rizik od smrti za čak 18%! No tu čašu alkohola najbolje bi bilo popiti za vrijeme ručka i stoji da je vino najbolji izbor.

4. Potiče tvoj mozak

Istraživanja su pokazala kako alkohol može popraviti rad mozga. U teoriji, male količine alkohola stavljaju dozu "stresa" na tijelo i stanice, što može pomoći mozgu da se bolje adaptira u stresnim situacijama, koje mogu dovoditi do bolesti poput demencije ili Alzheimera. Međutim, bitno je zapamtiti da svi benefiti od alkohola dolaze isključivo uz umjerenu konzumaciju.

Photo: Instagram

Komentari 0