Life&style

Evo što se događa kad za vrijeme vrućine cijeli dan držiš prozore zatvorene

  • Kako si osiguravaš malo svježine za vrijeme ljetnih vrućina?
  • Široko otvoriš prozore i napraviš propuh ili ih radije držiš zatvorene, braneći vrućini da uđe? 
  • Pogledaj koja je najbolja metoda za vrijeme vrućina - ako isključimo klimu

Što se tiče ventilacije, mišljenja se razlikuju, a posebice ljeti. Neki kažu: otvori prozor da uđe što više svježeg zraka. Drugi smatraju da su zatvoreni prozori najbolji način da se sparna toplina zadrži vani. Ali, je li zapravo štetno držati prozore zatvorene na vrućini?

Možda vas zanima Pripreme za more: Uz ove super savjete tvoja će koža zablistati u trenu Rubrika Life&style Life&style

Rizici od zatvorenih prozora

Hoćeš li ljeti više voljeti otvorene ili zatvorene prozore, ovisi o tvojoj individualnoj želji. Međutim, treba biti svjestan da se, na primjer, pri radu u zatvorenim prostorijama (ključna riječ: kućni ured!) nakuplja puno vlage i ugljičnog dioksida koji nastaje pri izdahu. Visoka vlaga zauzvrat čini vrućinu neugodnijom, što može otežati održavanje koncentracije. Uz to, visoka vlažnost u sobi dugoročno pospješuje rast plijesni.

via GIPHY

Bez znoja i muke: 7 najboljih seksualnih položaja za vruće ljetne noći

Zatvaranje prozora i roleta posebno se preporučuje kada tijekom dana nikoga nema kod kuće. Međutim, ako radiš u kućnom uredu i želiš učinkovito prozračivati na vrućini, prozore bi trebali otvarati nekoliko puta dnevno po 10 do 20 minuta (a samo „na kip“) tako da ostane propuh i zatim ponovo zatvoriti prozore . Unakrsna ventilacija također je idealna u prohladnim jutarnjim i večernjim satima, a za to moraš otvoriti dva suprotna prozora. I: ionako se preporučuje redovita ventilacija, osobito u vrijeme korone, bez obzira je li vrućina ili ne.

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    odmah je hladnije treba drzati zatvorene od 11 do 17