Life&style

Evo koliko se kalorija troši plivanjem i koji je stil najbolji za žene

 • Plivanje je izvrsna aktivnost za sve dobne skupine bez obzira na formu
 • missZDRAVA otkriva zašto muškarci i žene ne troše isti broj kalorija plivanjem, zašto treba često mijenjati stilove plivanja
 • Ana-Marija Jagodić Rukavina, mr. kineziologije, piše i o tome koji stil troši najviše energije i koja je razlika između plivanja i vježbanja u vodi

Zbog činjenice da plivači u odnosu na ostale sportaše imaju prosječno više potkožnog masnog tkiva, mnogi svjesno zaobilaze plivanje. Čak neka istraživanja dokazuju kako plivanje ima najlošiji utjecaj na skidanje masnog tkiva u odnosu na hodanje, trčanje ili vožnju biciklom. S druge strane drugo istraživanje u periodu od 11 tjedana dokazuje kako su osobe koje su redovito plivale 40 minuta tri puta tjedno, gubile 2.4 posto masnih naslaga uz kontroliranu prehranu i temperaturu vode.

Dakle, nemoj se povoditi za rezultatima zadnjeg istraživanja, već pomno analiziraj svoju količinu i intenzitet dnevne aktivnosti te potrebu za hranom nakon nje.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Jesi li gladna nakon plivanja?

Ako ti tijelo nakon plivanja ne traži ekstremne porcije na tanjuru ili se pak možeš oduprijeti naletu gladi, svakako preporučujem da koristiš vodu kao medij za vježbanje, terapiju i skidanje kilograma što je moguće više i češće tijekom godine.

Zašto voda pojačava apetit? Tijelo se pothlađuje i zaštitu traži u hrani koju ako je prekomjerna preusmjerava u potkožnu masnoću da ga ''grije'' . Zato vrhunski plivači, zbog intenzivnih anaerobnih treninga troše velike količine kalorija koje nadoknađuju s velikim porcijama hrane. I nerijetko ( ovisno o individualnom metabolizmu i genetici) imaju masnoće oko trbuha. Ali to ne znači da se trebaš uspoređivati s njihovim statistikama jer ti ne provodiš svaki dan po 3-4 sata u vodi.

Možda vas zanima Ovo je omiljeni recept Julije Roberts za ljetnu fitness salatu, ne samo da je zdrava već je i jako fina Rubrika Life&style Life&style

Za one koji svakodnevno plivaju trebam napomenuti da postoje značajne razlike za isti stil i brzinu plivanja u kalorijskoj potrošnji po spolu i razini vještine s kojom savladavaš vodu.

Primjeri potrošnje kalorija prema spolu za slobodni stil na dužini 1852 metra:

Koliko kalorija troše žene?

 • Natjecatelji - 180 Kcal
 • Napredni - 260 Kcal
 • Prosječni - 300 Kcal
 • Ispod prosječni - 360 Kcal
 • Loši - 440 Kcal

Koliko kalorija troše muškarci?

 • Natjecatelji - 280 Kcal
 • Napredni - 360 Kcal
 • Prosječni - 440 Kcal
 • Ispod prosječni - 560 Kcal
 • Loši - 720 Kcal

Žene troše manje

Razlog što žene troše značajno manje kalorija je zbog većeg postotka masnog tkiva koji povećava plovnost, pa muškarcu treba više rada da bi ostao na površini vode nego ženi. To su dobre vijesti za natjecatelje jer štednja kalorija pogoduje većoj potrošnji goriva u utrci. S druge strane logično je i da najmanje sposobni plivači troše neusporedivo više kalorija od onih sposobnijih. Jednostavno se bore za opstanak, rukama i nogama previše mašu i krivom nekontroliranom tehnikom troše puno energije. U ovom slučaju sposobniji plivači kalorijsku potrošnju nadoknađuju s duplo dužom dionicom plivanja.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Prosječna potrošnja kalorija

Potrošnja kalorija za prosječnog plivača je 7.5 kcal/min. Osim plivanja vodeni medij je idealan za vježbe u vertikalnim pozicijama. Kod različitih načina plivanja u horizontalnoj poziciji možeš imati negativne posljedice za vratnu i lumbalnu kralježnicu (najčešće prsno plivanje). 

Često mijenjaj stilove!

Stoga preporučujem da često mijenjaš stilove plivanja kako bi kralježnicu postavljala u različite uvjete i opterećenja. Plivajući u vertikalnim pozicijama povećavamo vensku i limfnu cirkulaciju što je jako poželjno za sve organske funkcije. To su izrazito bitne funkcije tijela, vrlo često preslabo rade, a svakodnevno čiste naš organizam od otpadnih sastojaka, toksina, abnormalnih satnica, virusa, bakterija, te pomažu boljem protoku energije, a najbolje ih možeš probuditi i pokrenuti upravo u vodi.

Plivanje i vježbe u vodi su zapravo dvije različite aktivnosti. Cilj u plivanju je maksimalno smanjiti otpor vode hidrodinamičkim zakonima dok se kod vodenih vježbi upravo koristi otpor vode (pojačan raznovrsnim vodenim rekvizitima) za izgradnju uravnotežene mišićne snage oko zglobova i kralješnice te poboljšanja kardiovaskularne mogućnosti. Prednost vježbi u vodi je što ju mogu izvoditi svi, bez posebnog plivačkog znanja, zabavno je, korisno i primjenjivo za cijelu obitelj.

Možda vas zanima Ovo su salate koje obožavaju Jennifer Aniston, Ariana Grande i Beyonce, imamo i recepte Rubrika Life&style Life&style

Hodanje u vodi

Jedna od najkorisnijih vježbi u vodi je obično hodanje umjerenim tempom (da si lagano zadihana) 20-ak minuta u dubini od kukova do ramena. Ruke simuliraju zamahe pri hodu samo što dodatno grabe vodu ispred tijela. Pri ovoj vježbi svaki mišić na tijelu radi, zglobovi se podmazuju, ali bez opterećenja, a još uz sve to efekt hidromasaže djeluje na povećanje površinske cirkulacije i smanjenje celulita na kritičnim mjestima. Kalorijska potrošnja je jednaka kao pri laganom trčanju.

Ako patiš od bolnih zglobova i imaš višak kilograma, daleko najbolje rješenje za tebe je plivanje u kombinaciji s vježbama i hodanjem u vodi, 4x tjedno po 40 minuta ili uključivanje u grupu aquarobic. Uz to pripazi da dovoljno spavaš, ne jedeš iza 20 sati i raspodijeliš si pet manjih obroka dnevno. Tako ćeš se nakon 3 do 4 tjedna vratiti s godišnjeg odmora psihofizički oporavljena, zadovoljna, puna energije, a ono najvažnije; tijelo će tražiti nastavak aktivnosti pa ćeš se puno lakše odlučiti za takvu vrstu aktivnosti i tijekom hladnijeg dijela godine.

Photo: Shutterstock

Komentari 0