Life&style

Evo kako napraviti savršene fotografije portreta tijekom zalaska sunca na moru

  • Portreti za vrijeme zalaska sunca na plaži su uvijek tako prekrasni jer je svaki zalazak drugačiji od drugih
  • Vjerojatno ne postoji nitko od nas tko nije opalio gomilu fotografija nekog zalaska ili se fotkao tijekom tog čarobnog trenutka
  • Kvalitetna fotografija se uvelike povećava ako znaš što radiš, a uz ovih nekoliko savjeta - fotke će sigurno izgledati bolje

Svi vole zalaske sunca. Pogotovo na moru. A još ako se nalaziš na nekom posebnom mjestu u pravi trenutak, fotografiranje je obavezno. Portreti za vrijeme zalaska sunca na plaži su uvijek tako prekrasni jer je svaki zalazak drugačiji od drugih. Ipak, kvaliteta fotografije tog čarobnog trenutka će se uvelike razlikovati ovisno o tome znaš li kako najbolje uloviti pravi kadar.

Upravo zato smo mi tu da ti pomognemo naučiti fotografirati savršene portrete u nekoliko jednostavnih koraka.

Točno vrijeme zalaska sunca

U današnje vrijeme digitalne revolucije doista nije teško pronaći točno vrijeme zalaska sunca svakog dana. Najjednostavnije je u google upisati "sunset time" i on će u svom widgetu na vrhu stranice odmah izbaciti točno vrijeme zalaska sunca tog dana na mjestu na kojem se trenutno nalaziš. Naravno, vrijeme zalaska ti je potrebno kako bi se mogla pripremiti za foto session.

Portret Možda vas zanima 5 jednostavnih poza za portret uz koje ćeš na fotografiji izgledati poput profesionalnog modela Rubrika Life&style Life&style

Za fotografije nećeš imati previše vremena, a fotke će se iz minute u minutu mijenjati sukladno poziciji sunca koje uranja iza obzora. Obično fotografiranje može početi već 45 minuta prije zalaska, a seansa se može nastaviti do 15 minuta nakon zalaska. Zbog tog vremenskog raspona koji daje najbolje rezultate fotografiranja za vrijeme zalaska sunca, to se razdoblje zove "zlatni sat".

Pripreme na fotoparatu

Prije nego kreneš s fotografiranjem moraš pravilno podesiti ekspoziciju. Ukoliko koristiš fotoaparat na mobilnom uređaju tada ćeš morati isključiti sve automatske postavke kamere, uključujući i automatsku bljeskalicu. Prvu seriju fotografija možeš jednostavno odraditi sa suncem direktno iza osoba koje fotografiraš, a trebala bi dobiti podeksponirani subjekt pa čak i prekrasne siluete.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Ostale postavke

Za profesionalne fotografije potrebno je dodatno osvijetljenje pa nećemo ulaziti duboko u tu temu, ali za drugu seriju fotografija možeš uključiti bljeskalicu i dobiti jednu sasvim novu priču. Malo se približi i udalji, promijeni pozu dok ne pronađeš najbolji kut za fotografiranje. 

Uključi okolinu u fotografiju

Pogledaj oko sebe i pronađi alternativne pozadine i zanimljive detalje u okolini, kako bi dobila novi set zanimljivih fotografija. Ovdje mislimo na neku zanimljivu stijenu, palmu, različitu poziciju na plaži, klupicu i slično. Šetnica uz more također može biti lijepa lokacija. Pokušaj unaprijed isplanirati nekoliko lokacija jer tijekom zalaska sunca ne valja gubiti vrijeme na razmišljanje.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Završni set fotografija

Pošto je dosad već sunce skoro zašlo, javljaju se novi tonovi boja, a mijenja se i toplina fotografija. Potrebno je ponovno isključiti bljeskalicu i napraviti nekoliko novih portreta koje će nalikovati na prekrasne siluete s čarobnom pozadinom. 

Nakon zalaska sunca

Odmah nakon što sunce uroni iza horizonta, osobe koje fotografiraš lagano okreni prema obzoru i uhvati lagano toplo svjetlo koje se razlijeva po njihovom licu. Bljeskalica treba biti isključena jer je ovo prirodno svjetlo savršeno za fotografiranje. Ovo je sjajan trenutak za spontane grupne snimke, prijatelja koji uživaju na plaži ili obitelji koja se igra s djecom tijekom zalaska sunca. 

Također, u ovoj fazi pokušaj uloviti i odraz subjekta na vodi, potraži najbolji kadar i uspostavi neku čvrstu vezu između subjekta, odraza u moru i zalaska sunca. Možeš pokušati uloviti samo detalj stopala sa cijelim odrazom u vodi i zalaskom u pozadini.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Završni savjeti

Ne zaboravi da uvijek moraš biti u potrazi za različitom pozadinom ili nekim posebnim detaljem na fotografiji. Ako želiš snimiti fotke na kojima će se netko smočiti ili uvaljati u pijesak, sačuvaj taj session za kraj kako im odjeća ne bi bila mokra ili neuredna na ostalim fotografijama.

Znakovi da će brak završiti razvodom Možda vas zanima Ova tri znaka ukazuju da brak neće dugo potrajati, prema iskustvima fotografa vjenčanja Rubrika Love&Sex Love&Sex

 

 

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Romanticno