Life&style
Kako utjecati na hormone i napokon se opet osjećati dobro

Evo kako na 4 jednostavna načina utjecati na hormone i napokon se opet osjećati dobro

  • Ponekad nam je u jednom trenutku fenomenalno, a potom bismo odjednom plakale od muke ili se pak užasno dosađujemo…
  • Naši hormoni imaju prilično velik utjecaj na naš život
  • Dakle, možemo ih i usmjeriti u svoju korist!

Ponekad kao da se radi o nekoj čaroliji: baš si pomislila da imaš sve pod kontrolom - a onda odjednom totalni kaos. Uključeno je pucanje živaca i suze. A tko je kriv? U puno slučajeva su to naši hormoni. 

Oni kontroliraju sve moguće procese u našem tijelu i također imaju golem utjecaj na naše raspoloženje. Vrijedi sljedeće: ako su hormoni u ravnoteži, obično se osjećamo opušteno, dobro raspoloženi i uravnoteženi. Ako se ta ravnoteža poremeti, možemo biti pod stresom i depresijom, patiti od nesanice, a povrh svega živcira nas i loša koža.

via GIPHY

Stres ubija sreću

Tijelu je vrlo teško održavati dobru hormonalnu ravnotežu kada smo pod stresom. Naime, tada sve više oslobađa hormon stresa kortizol, koji može uzrokovati mnoge nespecifične simptome - koje ponekad ne možemo pravilno protumačiti. To može biti povećani unutarnji nemir ili poremećaji spavanja noću, nervoza želuca ili loša probava. Također je dokazano da dugotrajni stres može potaknuti debljanje te minirati pokušaj mršavljenja. 

Kad hormoni polude: ove namirnice pomoći će da na prirodan način reguliraš estrogen

Što stres radi s našim hormonima?

Stalni stres također „spušta“ naš organizam na minimum – to je evolucijska zaštitna reakcija koja bi trebala osigurati da podijelimo snagu i ne padnemo prebrzo u stanje iscrpljenosti. Problem: to narušava hormonalnu ravnotežu - stres nas usporava, forma pada i patimo od poremećaja koncentracije.

via GIPHY

Osim kortizola, postoje i drugi hormoni koji utječu na naše raspoloženje. Tu spadaju, na primjer, sretni endorfini, inzulin koji pomaže u kontroli osjećaja gladi, hormon spavanja melatonin i spolni hormoni progesteron i estrogen. Međutim, nismo u potpunosti prepušteni na milost i nemilost ovog hormonskog koktela - s nekoliko malih trikova možemo čak utjecati na svoje hormone u svoju korist.

Ovako činiš dobro za svoje hormone

1. Kretanje

Mnogim ljudima koji ne vole sport možda zvuči čudno, ali sport te usrećuje jer osigurava oslobađanje endorfina, „hormona sreće“. Međutim, ne bi trebala raditi svoj trening u kasnim večernjim satima. Naime, to osigurava povećano oslobađanje hormona stresa, što zauzvrat može dovesti do lošijeg sna.

via GIPHY

2. Spavanje

Kad smo već kod sna: teško da je išta toliko važno za zdrav i sretan život kao dovoljno spavanja! San osigurava da se naše tijelo može regenerirati te da smo sutradan odmorni. Zbog toga itekako ima smisla malo pomoći hormonu spavanja melatoninu - stavljanjem tijela u „stanje spavanja“. Na primjer, pomažu rituali spavanja, a trebali bismo isključiti i mobitele, računala itd. barem sat vremena prije spavanja - svjetlost koju emitiraju uređaji inhibira proizvodnju melatonina. Također bismo trebali izbjegavati preteške obroke navečer – naime, tada je gastrointestinalni trakt dugo zauzet probavom, što može poremetiti san.

Domaći lijek za bolji san Možda vas zanima Stavi ove dvije stvari pod jezik prije odlaska u krevet, sigurno ćeš spavati puno bolje Rubrika Life&style Life&style

3. Prebiotici

Jesi li ikada čula za izraz „trbušni mozak“? To nije slučajno - zapravo su naša crijeva usko povezana s našim emocionalnim centrom i mogu poremetiti hormonalnu ravnotežu ako ne dobivaju potrebne hranjive sastojke. Tada reagiraju, primjerice, usporenom probavom ili nespecifičnom boli u trbuhu. Zdrava crijevna flora sastoji se od određenih bakterija - a one se zauzvrat mogu najbolje razmnožavati i rasti zahvaljujući takozvanim prebioticima. To je specifična skupina vlakana koja se, između ostaloga, nalazi u šparogama, češnjaku, luku, artičokama i bananama. Svakodnevno bismo trebali unositi najmanje pet grama prebiotika kako bismo što bolje podržali crijeva - a time i hormonsku ravnotežu.

via GIPHY

4. Opuštanje

Budući da je stres ubojica hormonske ravnoteže, posebno je važno izbjegavati dugotrajni stres ili ga barem smanjiti. Mnogi ljudi moraju naučiti odvojiti vrijeme za sebe i s vremena na vrijeme se odreći odgovornosti - glavno je da slušaš sebe i svoje tijelo! Ako ti se čini da ti je svega dosta, onda vjerojatno i u tome postoji nešto. Stoga stvori prostor za više vremena za sebe i usudi se razgovarati o tome ako smatraš da ti treba podrška.

Nije stvar u onom što jedeš: 5 znakova da su hormoni uzrok nakupljanju masnoće na trbuhu

Photo: Shutterstock

Komentari 0