- Maslac, tako fin i ukusan, mnogi izbjegavaju zbog visokog udjela masnoća, a neki i zbog lakoze
- No te kremaste divote ne želimo se sasvim odreći. Stoga postoji zdravije rješenje: ghee, pročišćeni maslac
- S ovim receptom možeš jednostavno napraviti svoj vlastiti ayurvedski pročišćeni maslac kod kuće
Pročišćeni maslac, koncentrirani maslac ili maslo – ovo domaće „ulje“ ima mnogo imena, ali najčešće (i internacionalno) je poznato kao ghee. U indijskoj ayurvedi se tisućama godina smatra da promiče zdravlje i djeluje protuupalno. Idealan je i kao mast za prženje ili pečenje za osobe s intolerancijom na laktozu, jer ne sadrži laktozu i mliječne proteine, može se koristiti za prženje ili možeš jednostavno uživati u gheeju kao zamjeni za maslac na kruhu. Osim toga, sama možeš napraviti zdravi pročišćeni maslac. I to je vrlo lako…
Sastojci:
• 500 g organskog maslaca (maslac od slatkog ili kiselog vrhnja)
• 1 vrlo fino sito
• 1 staklena posuda s poklopcem na navoj
• 1 dezinficirana šupljikava zaimača ili žlica
Priprema
1. Polako rastopi maslac u loncu na laganoj vatri. Važno je da vatra bude lagana da maslac ne potamni.
2. Smanji temperaturu na najnižu razinu kako bi maslac samo lagano krčkao. Nemoj stavljati poklopac, nemoj miješati. Nakon nekoliko minuta će se na površini stvoriti pjena od bjelančevina. Skidaj tu pjenu kontinuirano šupljikavom zaimačom dok tekućina ne postane bistra.
3. Ghee je gotov kada je bistar, zlatne boje i miriše na karamelu.
4. Za filtriranje pažljivo procijedi tekućinu kroz vrlo fino sito (za tu namjenu prikladne su i filter vrećice čaja koje su stavljene jedna u drugu ili presavijeni kuhinjski papir). Nakon filtriranja je ghee idealno vrlo bistar. Ako to nije slučaj, jednostavno ga kratko zagrij i ponovno filtriraj.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.