Life&style

Kako zaraditi uz mala mjesečna izdvajanja?

  • Jednom kad prepoznaš moć ulaganja, teško ćeš se odreći ove navike
  • Ako ne znaš ništa o tome, bez brige, Zagrebačka banka već neko vrijeme pruža uslugu investicijskog savjetovanja
  • Na jednom ćeš mjestu dobiti sve potrebne informacije 

Ulaganje je mudra odluka jer malim koracima vodi prema velikim ciljevima. Redovnim mjesečnim uplatama manjih iznosa možeš doći do velikih svota; što prije počneš ulagati, to ćeš više na kraju zgrnuti. A ako sama ne znaš u što i kako investirati, banka ti može pomoći. Naime, Zagrebačka banka već neko vrijeme pruža uslugu investicijskog savjetovanja

Banka individualnim pristupom klijenta vodi kroz upitnik za procjenu primjerenosti ulaganja i temeljem odgovora klijenta te informacija o karakteristikama proizvoda daje osobnu preporuku klijentu. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Upoznat će te s osnovnim informacijama o tržištu kapitala i financijskim instrumentima, od depozita, preko obveznica i dionica do troškova i naknada, razjasniti tvoja prava kao ulagatelja, uputiti u osnovne vrste fondova poredanih prema riziku i objasniti zašto je uopće mudro ulagati svaki višak novca koji ti se nađe pri ruci.

Odgovorima na niz pitanja - nisu teška i podsjećaju na bankarsku verziju leksikona iz osnovne škole - i banka i ti saznat ćete što ti je doista važno te koliki iznos i na koji rok želiš ulagati. Tako će se iskristalizirati najbolja mogućnost za tebe, ovisno o tome koliko si sklona riziku.

Prednosti takvog načina investiranja su višestruke, a možda je najbolje to što svoj novac možeš raspodijeliti i uložiti u različite financijske proizvode kako bi što više smanjila rizik.

Ulaganje je mudra odluka jer malim koracima vodi prema velikim ciljevima. Redovnim mjesečnim uplatama manjih iznosa možeš doći do velikih svota; što prije počneš ulagati to ćeš više na kraju zgrnuti. Na tebi je da odlučiš kako ćeš zarađeno potrošiti, no svatko će ti reći da je dobro držati se plana.

Razmisli stoga koliko novca želiš i možeš mjesečno izdvajati. Odredi koliko ćeš dugo uplaćivati kako bi došla do svog cilja, ma koji on bio: putovanje života, novi automobil, uređenje stana, kupnja vikendice na moru, novac kojim ćeš djeci platiti školovanje ili sebi osigurati sigurnu starost.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

A što ako se tijekom godina predomisliš, promijeniš planove ili počneš zarađivati više (ili manje) nego što si planirala? Nema problema. Ako uplaćuješ mjesečne rate, banka će ti svake godine napraviti novu periodičnu procjenu primjerenosti ulaganja temeljem podataka koje im ti dostaviš.

A što se događa s tvojim novcem, kakvo je stanje i vrijednost tvoje štednje i ulaganja možeš uredno pratiti putem on-line bankarstva m-zaba i e-zaba

I zapamti: strpljenje je ključno za uspjeh u investiranju, međutim ako zbog oscilacija u vrijednosti osjećaš nelagodu, svoje ulaganje uvijek možeš uskladiti s tebi prihvatljivom razinom rizika i mirno spavati dok se tvoj novac oplođuje.

Upravljanje novcem ne mora biti komplicirano ako imaš dobro znanje i alate. Zato je tu niz proizvoda Zagrebačke banke: uz pomoć m-zabe možeš jednostavno, sigurno i brzo upravljati svojim novcem, podignuti gotovinski kredit ili čak ugovoriti štednju. Karticama Zagrebačke banke lako možeš plaćati diljem zemlje i svijeta, dok ti u Hrvatskoj pružaju i mogućnost obročne kupnje, a svoju ušteđevinu pa makar se radilo i o 100 kn, možeš uložiti u neki od fondova.  Ako nisi sigurna koji je štedno-ulagački proizvod za tebe, Zagrebačka banka će ti dati osobnu preporuku za ulaganje – personalizirani investicijski savjet usklađen s tvojim sklonostima prema riziku ulaganja, ulagačkim horizontom, iznosu kojeg možeš izdvajati ili jednokratno uložiti i usklađen s proizvodima različitih karakteristika. Investicijski savjet je besplatan i dostupan u svim poslovnicama Banke kroz uslugu ZABA Smart Invest.

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    kapitalizam se raspada