Life&style

Eureka! Ako radiš manje, sudjeluješ više u spašavanju planeta!

  • Nova studija pokazala je da ako radimo manje više pridonosimo spašavanju planeta Zemlje
  • Rezultati su pokazali da svakodnevni odlasci na posao pogoduju razvoju efektu staklenika pa se preporuča kraći radni tjedan
  • Kažete da smanjimo na 10 sati rada tjedno? Zvuči odlično!

Sigurno u sekundi možeš smisliti puno razloga zašto bi trebala raditi manje, ostati kod kuće i ne otići na posao. Ali mnogi od njih vjerojatno nisu dovoljni da bi se taj izostanak opravdao. Osim jednog.

Što ako ti kažemo da bi izostajanjem s posla mogla spasiti planet? Da, zvuči predobro da bi bilo istinito, ali bez brige jer to bi uskoro mogao postati ozbiljan razlog za manje rada. To je potvrdila i nedavna studija.

via GIPHY

Naime, u tom se istraživanju uspoređivala količina emisije štetnih plinova s brojem sati koje prosječna osoba odradi svaki tjedan kako bi se vidjelo može li naš planet podnijeti efekt staklenika.

"Radni tjedan temeljen na današnjoj razini produkcije i intenzitetu ispuštanja ugljikovog dioksida trebao bi u idealnom scenariju biti manji od deset sati po osobi za jedan tjedan čak i unutar ekonomija koje su proizvode manje štetnih plinova", piše u studiji.

via GIPHY

Iako je potpuno nemoguće za nekoga tko tjedno radi više od 40 sati zamisliti radni tjedan od 10 sati pa čak i u teorijii, manja količina dnevne i tjedne migracije je definitivno jedan od načina smanjenja klimatskih promjena.

Osim toga, u studiji je otkriveno i da ćemo smanjenjem radnih sati za jedan posto smanjiti emisiju ugljika za 1,46 posto, a svaki je postotak pritom važan, zar ne? Ipak, to istovremeno znači da bismo trebali više ostajati kod kuće, manje odlaziti na izlete i apsolutno smanjiti vožnju automobilima. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Ova je studija odličan uvod u velike promjene jer sve je više poslova koje je moguće obavljati od kuće, bez svakodnevnog putovanja na posao, što bi u konačnici značilo manje zagađenja i ugrožavanja našeg planeta, koji je već u kritičnoj fazi.

Možda vas zanima Ako sada počneš raditi ovih 6 stvari za svoju kožu, estetski kirurg ti neće biti potreban Rubrika Beauty Beauty

A dok to ne bude moguće na svim poslovima, tko kaže da jedna osoba ne može spasiti svijet i da mala žrtva nije dovoljna? Možda si to baš ti pa razmisli o sutrašnjem odlasku na posao. Malen je to korak za tebe, ali velik za čovječanstvo.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0