Life&style 01. travnja 2012.

Koji je vaš tip vrta?

Thinkstock.
1/9

Vrtovi su svojevrsna ekstenzija doma. Ako već nemate prostora za vrt pored kuće, uvijek možete imati zeleni kutak u svome stanu ili na balkonu. Kako ćete taj prostor urediti ovisi o vašem ukusu, a mi vam predlažemo nekoliko tipova vrtova za inspiraciju.

Engleski vrt

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Engleski tip vrta odiše dozom neformalnosti. Iako na prvi pogled izgleda spontano, uređenje takvih vrtova je pomno planirano. Vrt obiluje cvijećem različitih tekstura i oblika a središte takvog vrta obično zauzima zelena površina ili jezerce. Krivudavi puteljci, pokoji panj, šarene tegle i zelenilom obrasle ograde ili stupovi doprinose ugodnom ugođaju Engleskih vrtova.

Francuski vrt

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Francuski vrtovi su geometrijski pravilni,  raskošnog stila i izražene simetrije. Sastavni dio većih vrtova tog tipa su: aleje, voćnjaci, travnjaci a vrlo često i fontane. Ako volite urednost, kreativnost i imate dovoljno vremena za posvećivanje svom vrtu, možda je baš Francuski vrt najbolji izbor za vas.

Japanski vrt

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Elegancija, atraktivnost, poseban umirujući ugođaj čine Japanski vrt poželjnim izborom mnogih zaljubljenika u vrtlarstvo. Naglasak u klasičnom japanskom vrtu je na prirodnosti i stapanju s prirodom. Za razliku od strogih geometrijskih Francuskih vrtova, Japanski vrt obiluje prirodnim stijenama, bambusom, jelom i mahovinom. Sve to nadopunjuje lagani žubor vode.

Mediteranski vrt

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Mediteranski vrt je objedinjuje bilje i arhitekturu. Uz nezaobilazno aromatično bilje, začine, masline i rajčice, u takvom vrtu se vrlo često može naći pokoja velika tegla boje terakote i klupa za uživanje na suncu. Iako mu kolorit nije naglašen kao kod Engleskih vrtova, njegova čar je u nijansama zelene i smeđe boje te je jednostavan za održavanje.

Komentari 0