Life&style

Emocija prekrasnog Fada: U Zagreb napokon stiže umjetnica koja je pjesmom rasplakala svijet

  • Za Carminho kažu da je žena predivnog prozračnog i zapanjujućeg glasa koji u sebi ima povijest fada
  • Svojim je pjevanjem svijet osvojila čim je 2009. godine izdala svoj prvi album, a raskošnim je soundtrackom nedavno počastila i sve uzvanike ljetos održane Max Mara revije
  • Carminho će nastupiti u Lisinskom 2. listopada, a karte su još uvijek dostupne u prodaji

Za one najveće u svijetu mode, modna revija nikada nije bila samo predstavljanje nečega na čemu se radilo posljednjih mjeseci. Modni trendovi kako ih kreativni direktori modnih kuća vide, nerijetko znaju pasti u drugi plan, nadglasani porukama koje žele odaslati, ponekad čak i onima koje su trebale biti izgovorene davno prije, ali se desetljećima skupljala hrabrost da ih se prevali preko usana.

S namjerom da bude podsjetnik u silno nepredvidljivim vremenima da se nerijetko trivijaliziranu modu ne smije uzimati zdravo za gotovo, već ju treba poštivati kao jednu od mnogih eminencija na prvoj crti bojišnice protiv svega što u društvu ne funkcionira, modnu je reviju prije par mjeseci planirao Ian Griffiths, kreativni direktor Max Mare. 

Možda vas zanima Četiri godine bez našeg Olivera, ali zauvijek uz njegove predivne pjesme - ovih 7 će nas vječno dirati u srce Rubrika Life&style Life&style

Najučinkovitije oružje prepoznao je u buđenju sjećanja na lik i djelo Natálije Correije, portugalske pjesnikinje koju se cijelog njezinog života smatralo skandaloznom i jedne od ključnih figura lisabonske kulturne scene 70-ih i 80-ih godina koja je u osudu onoga što je u društvu pokvareno vjerovala toliko da je zbog svojih uvjerenja bila spremna služiti i zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine koja joj je izrečena uvjetno. 

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Kraljica Fada Amália Rodrigues

Zbog njezine povezanosti s fadom i velikog prijateljstva s kraljicom fada, Amálijom Rodrigues, Ian je odlučio da je upravo poznati portugalski glazbeni žanr najbolje oružje za tu svrhu, a na modnu ga je pistu doveo u liku Carminho, mlade fadistice za koju je jedinu vjerovao da je u stanju opjevati svu kompleksnost onoga što je o Natálije Correije imao za reći. 

Za razliku od mnogih koji bi, cijeloga života sanjajući o glazbenoj karijeri, dali sve za priliku da profesionalno snime svoju pjesmu, a kamoli album, Carminho je godinama odbijala brojne ponude želeći steći zrelost koju zahtijeva izvođenje fada. Nakon završetka ekonomskog studija, putovala je i sudjelovala u humanitarnim misijama, a tek potom se odlučila prepustiti umjetničkim putovanjima. 

Svoj prvi album Fado iz 2009. godine koji je postao jedan od najhvaljenijih albuma godine i desetljeća čak je i britanski časopis  Songlines 2011. proglasio albumom godine, a što je Carminho otvorilo vrata svijeta. Uspjela je postati prva portugalska umjetnica koja se popela na prvo mjesto španjolske top-ljestvice, održala je turneje diljem Europe i svijeta, a nezapamćen uspjeh ostvarila je i u Brazilu.

 | Autor: Pixsell/WENN Pixsell/WENN

Albumima Alma, Canto, Carminho Canta Tom Jobim te posljednjim Maria, kojim se predstavila i kao producentica te vrhunska pjesnikinja i skladateljica, Carminho je stekla status jedne od najvećih umjetnica u povijesti portugalske glazbe.

Ova će se nevjerojatna umjetnica snažne i promišljene odlučnosti koja nikada ne zaboravlja svoje korijene, u sebi nosi jezik nekoliko stoljeća, ali je itekako prisutna u svojem naraštaju, očiju uprtih prema svijetu i budućnosti, napokon povodom obilježavanja 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Portugala domaćoj publici predstaviti koncertom kojeg će 2. listopada održati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a svi oni koji žele uživo doživjeti ovu senzaciju još uvijek stignu kupiti karte po cijeni od 150, 200 i 250 kuna. 

Možda vas zanima Koje su najpopularnije pjesme za prvi ples na hrvatskim svadbama? Jedan je pjevač bez konkurencije... Rubrika Life&style Life&style

 

Photo: Pixsell/WENN

Komentari 0