Imanje Zrno najstarije je hrvatsko ekološko imanje u Hrvatskoj, koje od 1988. godine oduševljava izvornom ljepotom i jedinstvenom bioraznolikošću. Nalazi se u malom selu Habijanovcu kraj Vrbovečke Dubrave, 55 km istočno od Zagreba.
Na 20 ha nalazi se jedinstvena zelena ekooaza u kojoj se na prirodan i potpuno ekološki način sade i njeguju razne žitarice, mahunarke, ljekovite gljive, začini te voće i povrće koje Biovega koristi kao sirovine za pripremu svježeg programa za svoje bio&bio trgovine.
Akvizicijom ekoimanja Zrno Biovega 2011. godine započinje s razvojem vrlo važnog pravca u razvojnoj strategiji: vlastitom proizvodnjom pekarskih proizvoda. Ekološki beskvasni kruh, nastao prema ideji Zlatka Pejića, proizvodi se od domaćih ekoloških žitarica sa samog imanja. Ovaj je kruh krajem prošle godine bio je prepoznat od strane publike kao najbolji kruh na tržištu (izvor: portal Zdrava krava).
Nedavno je kupcima predstavljen beskvasni kruh Piraž od pira i raži, namijenjen osobama koje vole kompaktniji kruh zbog manjeg sadržaja glutena, kao i onima koji iz zdravstvenih razloga izbjegavaju pšenicu, a koji je moguće kupiti samo u Bio&bio trgovinama. Do kraja studenog u prodaji će biti još šest novih vrsta beskvasnog kruha.
Na Zrnu se danas uzgajaju žitarice, mahunarke, ljekovite gljive, začini i voće i povrće, a od 2011. g. Pejić razvija i proizvodnju pekarskih proizvoda kao što je ekološki beskvasni kruh. Zanimljivo je napomenuti da se i ekološke žitarice koje se koriste za izradu kruha uzgajaju na Zrnu te na njemu i melju i prerađuju i u konačnici se od njih peče kruh – što predstavlja zanimljivu i zaokruženu proizvodnu cjelinu.
Cijelo pekarstvo na Zrnu temelji se na principima Artisan bakery što je vrlo cijenjeni oblik proizvodnje kruha u svijetu, jer podrazumijeva specifične metode pripreme i proizvodnje te male, rukom rađene serije pekarskih proizvoda iznimne kvalitete. Misija imanja Zrno je zero – waste i održivost, a u tom smjeru nudi edukaciju i zanimljive sadržaje na području ekološke poljoprivrede i održivih stilova življenja, te kao takvo predstavlja primjer za budućnost ekološke, održive proizvodnje u Hrvatskoj.
Ekološko zrno koje se koristi na imanju već se više od dvadeset godina sustavno kultivira i razvija te donosi posebno ukusne i vitalne plodove. Na Zrnu se također tradicionalnom metodom proizvodi zimnica poput ajvara, kiselog kupusa, džemova i marmelada kao i popularna Zrneta, jedinstven dodatak jelima spravljen od korjenastog povrća i začina bez ikakvih umjetnih dodataka.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.