Life&style

Dva recepta za savršen rosé

Nacionalni dan omiljene nam sorte vina rosé se održao jučer, a s obzirom da je danas još jedan neradni da, bilo bi šteta da ne iskoristite slobodno vrijeme i ne napravite koktel od omiljenog vina.

Druga subota u svibnju rezervirana je za slavljenje ovog vina. Jedna od najstarijih sorti uopće, Rosé je nastao oko 600. godine prije Krista. Vino je to koje se najčešće radi od crnog groža, a njegov specifičan okus ga čini težim od bijelog, a lakšim od crnog vina. Specifična boja ovog vina se može zahvaliti specifičnom "tajmingu". Naime, posebna nijansa vina se dobije miješanjem kožice grožđa sa sokom, te se ostavlja nekoliko sati kako bi se to grožđe natopilo sokom.

Kada se dan roséa službeno počeo slaviti? Prije tri godine,a  oformila ga je je Kuća roséa, Kuća specijalizirana za podizanje svijesti o važnosti ispijanja ove "ljetne vodice", kako ju od milja zovu.Što se radi na ovaj dan? Osim što se ispija ovo fino vino, sve više pratitelja društvenih mreža Dan roséa slave uz pripadajući hashtag, #NationalRoséDay.

 

Rosé makes the day #nationalroseday #roséallday #roséseason #bodvárRosé #rosélifestyle #yeswayrosé #rosé 📷 @tigesthewinemaker

A post shared by The Official Rosé Day Party (@nationalroseday) on

Donosimo vam dva ljetna koktela s omiljenim nam pićem, a oba uključuju veliku količinu leda!

Granita

U posudu uliješ šalicu i pol vode koju pomiješaš s pola čašice šećera, te miješaš dok ne prokuha. Kada prokuha, ostaviš da se ova smjesa ohladi. Kada se ohladi, dodaješ jednu žlicu soka od limete te jednu žlicu soka od grožđa. Također, toj smjesi dodaješ litru roséa, a cijelu smjesu nastaviš držati u ledu još dva sata. Potom vilicom tu smjesu razbijaš na manje komadiće, te formiraš u male kupove. Kako bi smjesa ostala potpuno zamrznuta, sada usitnjenu na komadiće smjesu vraćaš u zamrzivač na još 10 sati hlađenja!. Uživaj!

 | Autor: Tyler Red Tyler Red

Sladoled od roséa i bobičastog voća

Ovo savršeno ljetno osvježenje je sasvim lako pripraviti. Uzmi kalupe za izradu sladoleda na štapiću, redom na štapić posloži komadiće grožđakomadiće bobičastog voća (borovnice su favorit), te u kalup uliješ vino. Kalupe ostaviš u zamrzivaču preko noći, i to je to. U slast!... Pardon, živjeli!

 | Autor: Tyler Red Tyler Red

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0