Life&style

Dva nova naslova uz koja jedva čekamo ušuškati se u dekicu i uživati u izvrsnom štivu!

  • Nema slađeg nego kad rano padne mrak, a vani je hladno, ušuškati se uz dobru knjigu. A ove dvije imaju najbolje preporuke
  • Dva naslova, dvije sasvim različite priče, ali koje se svaka na svoj način bave obiteljskim tajnama su nakon uspjeha na svjetskim top ljestvicama i pred nama
  • 'Djevojka u plavoj haljini, na prozoru, u sumrak' i 'Ljubav mojega života' su nam ugrijale srce

Zašto se uvijek pišu preporuke "knjigama za ljeto", "najboljim knjigama za plažu" i slično? Da jasno je, kad smo na godišnjem odmoru imamo vremena za čitanje, pokušavamo nadoknaditi sve one zaostatke s noćnog ormarića koji su se nagomilali, sve one divne knjige koje smo namjeravali pročitati, ali nismo stigli... Ipak, nama se jednako korisnima čine "jesenske preporuke" književnih poslastica. Čak i bolje! Možda vrućina na plaži, tvrda stijena i vriska djece nisu najbolje okruženje za udubiti se u knjigu, ali jesenske večeri, kad mrak sve ranije pada i vani je hladno (a unutra tako ugodno i toplo), sigurno jesu. 

Zato, evo preporuke za dva izuzetno zanimljiva naslova uz koje jedva čekamo ušuškati se u dekicu, uz šalicu vrućeg čaja (ili čokolade?), otvoriti ove lijepe korice i sa svaki retkom ploviti sve dalje u neki drugi svijet... 

 | Autor: Privatni album Privatni album

Ne znamo koju bismo od ove dvije knjige radije preporučili, obje su nam se uvukle pod kožu pa kao što se mama libi odabrati je li joj jedno dijete draže od drugoga, tako ni mi ne pokušavamo razriješiti ovu našu dvojbu. U redu, nije baš riječ o Sofijinom izboru, ali i 'Djevojka u plavoj haljini, na prozoru, u sumrak' i 'Ljubav mojega života' su nam ugrijale srce, svaka na svoj način, a nadamo se da će i tebi. Pa, počnimo...

Knjiga Znanost začina Možda vas zanima 'Znanost začina', svjetski je bestseler i obavezna lektira za sve kulinarske entuzijaste Rubrika Life&style Life&style

'Djevojka u plavoj haljini, na prozoru, u sumrak', Alena Schröder

Ovu knjigu napisala je naša kolegica, njemačka novinarka i nekadašnja urednica u popularnom magazinu 'Brigitte' pa nam je i to dodatno probudilo znatiželju, a njezin je roman prvijenac u Njemačkoj je postao književna senzacija. Na portali Good Reads osvojio je ocjenu 4,12 (5 zvijezdica je najviša ocijena), a autoricu su komplimentirali riječima "književno otkriće" i sličnima. U romanu su i dijelići obiteljske povijesti same Alene Schröder, a lijepu, stotinu godina dugu obiteljsku priču plete oko četiri generacije žena u njoj.

Radnju je izdavačka kuća Petrine knjige sažela ovako: "U Berlinu je vrlo živo, ali dvadesetsedmogodišnja Hannah osjeća da njezin život još nije počeo. U čudnoj je vezi sa svojim mentorom, a često u domu za nemoćne osobe posjećuje stogodišnju baku Evelyn koja žudi dočekati kraj života. No jedno pismo iz Izraela mijenja sve. Evelyn je nasljednica ukradene i nestale umjetnine. Zašto Hannah ne zna ništa o Židovima u svojoj obitelji? I zbog čega Evelyn tako uporno odbija govoriti o prošlosti i posebno o svojoj majci? Trag slika vodi u dvadesete godine 20. stoljeća, do tvrdoglave djevojke koja se zvala Senta…"

 | Autor: Petrine knjige Petrine knjige

Naslov knjige odnosi se na izgubljenu sliku Johannesa Vermeera oko koje autorica gradi i ozbiljnu i istovremeno zabavnu priču o sudbinama četiri generacije žena kroz koje upoznajemo četiri različita razdoblja u kojima su rođene i stasale. Ova, ipak, obiteljska saga začinjena je dobrom dozom krimića pa je ovaj zanimljivi roman koliko dorljiv, toliko i napet. 'Djevojka u plavoj haljini, na prozoru, u sumrak' zaslužuje našu najiskreniju preporuku.

Možda vas zanima Tvorci 'Stranger Thingsa' snimaju seriju prema romanu 'Talisman' koji stiže na police naših knjižara Rubrika Life&style Life&style

'Ljubav mog života', Rosie Walsh

Knjigoljupci vjerojatno već znaju ime Rosie Walsh i prepoznaju njezino pismo. Ova britanska je spisateljica iza sebe ima međunarodni bestseler 'Sve je bilo savršeno, a onda je nestao' iz 2017. Ta je knjiga je objavljena na 35 jezika, pa i na hrvatskom, i prodana u više od 1,5 milijuna primjeraka. Ne znamo hoće li i 'Ljubav mojega života', izdana u proljeće 2022., postići baš takav uspjeh, ali roman je bez problema doživio također brojne prijevode i kročio na neke od lista najprodavanijih knjiga. "Dijelom triler, dijelom misterij, dijelom dirljiva ljubavna priča, ova je knjiga dragulj za svaki knjižni klub u svijetu" napisao je o 'Ljubavi mog života' ugledni New York Times.

Ok, relevantne preporuke su ovdje, a evo o čemu je u romanu riječ: o Emmi koja je svoj brak i život sa suprugom Leom i kćeri Ruby ustrajno gradila i izgradila na potpunoj laži o tome tko je zapravo. Godinama je život koji se za sebe izmislila funkcionirao gotovo pa savršeno, no kad se Emma ozbiljno razboli to će biti ona početna nit zbog koje će se klupko početi razmotavati. Bespomoćan i očajan zbog njezine bolesti, Leo će utjehu pronalaziti u svom poslu. Nezgodna činjenica u tom času bit će činjenica što je pisac nekrologa pa počinje istraživati Emmin život da bi pisao i njoj. A tamo ništa nije kako se činilo da jest, čak ni njezino ime!

 | Autor: Petrine knjige Petrine knjige

Ova knjiga bez problema drži čitatelja budnim cijelu noć, obaveze koje čekaju ujutro nisu dovoljno važne da se knjiga ispusti iz ruku, pa tako i većina recenzija ističe napetost 'Ljubavi mog života' i angažiranje čitatečja. Na primjer: "Recimo to ovako: da nisam morala na posao, uspjela bih pročitati ovu knjigu u jednom danu" (ABC News) ili "Walsh maestralno izmjenjuje gledišta dvaju glavnih junaka, zadržavajući opojan dojam misterija… Propulzivan triler sa srcem koji će natjerati čitatelje na neprestano pogađanje" (Kirkus)

Roman donosi ljubavnu priču protkanu brojnim tajnama, jedna od kojih je i druga ljubav Emmina života, i neočekivanim preokretima koje je gotovo nemoguće predvidjeti, ali nas potiču upravo na to, da neprestano pokušavamo dokučiti što će biti dalje s ovom velikom pričom koja je krenula po zlu. 

Knjige je objavila izdavačka kuća Petrine knjige u sklopu svoje biblioteke IRIDA koja donosi zanimljive romane (dosad je objavljeno sedam naslova) koji se rado čitaju po cijelom svijetu, ali se bave ozbiljnim temama, problemima suvremenog društva ili predstavljaju zanimljive književne eksperimente. Cijena obiju knjiga je 19 eura.

Photo: Privatni album

Komentari 0