Life&style
1/19

Drveni namještaj je uvijek u modi

U današnje vrijeme niti jedan materijal ne uzimamo zdravo za gotovo kao drvo. Uvijek prisutno, lako dostupno i u mnogo varijacija predstavlja jedan od osnovnih materijala za uređenje doma.

Mnogi vjeruju kako je drveće nezamjenjivo radi energije koju širi, pa se tako razvila i dendroterapija – liječenje drvećem. Dendroterapija polazi od toga da postoji drveće koje puni energijom i koje je dobro imati u blizini radi podizanja imuniteta i raspoloženja, ali i drveće koje uzima energiju, a najčešće služi u borbi protiv depresije kada upija u sebe sve negativno.

 | Autor:

Doduše, svako malo ga se pokuša zamijeniti modernim materijalima poput medijapana, laminata ili iverala, ali svaki poznavatelj kvalitete reći će vam istu stvar, a to je da je drvo nezamjenjivo. I dok je laminat ponekad nesnošljivo hladan, drveni pod to nikad neće biti, a dok se pod pritiskom knjiga, polica od iverala savija, ona drvena stoji kao i prvog dana. Nije ni čudo da drvo drži cijenu. Osim toga, ovisno o obradi svako drvo se može uklopiti u svaki interijer, a ne smijemo zaboraviti niti kako su godovi, ali i sitne nepravilnosti itekako dekorativne.

 | Autor:

Na našim prostorima jedna od najpoznatijih vrsti je hrastovima – stabilna i dugotrajna. Pošto postoji više od 600 sorti hrasta u svijetu, teško je reći koja je najbolja, jer svaka ima svoje obožavatelje, ali s obzirom na karakteristike, hrastovinu je najbolje upotrijebiti u kuhinjama i blagovaonicama jer je otporna na hladnoću, kondenziranu paru, vrućinu i sl. Cedrovina kod nas nije toliko popularna, ali radi se o fantastičnom materijalu za izradu škrinja i ormara pošto je prirodno sredstvo u borbi protiv moljaca, a boja varira ovisno o vrsti. Tikovina spada u nešto 'modernije' vrste, pošto je za naše podneblje egzotična. Od ostalih vrsta odskače višom cijenom, ali i kvalitetom, pa je idealna za izradu namještaja za vrt i terase jer je izrazito otporna, a što se više koristi to ljepše izgleda.

 | Autor:

Tamne nijanse koje krase drvo oraha privući će ljubitelje tradicionalnog i rustikalnog uređenja interijera, baš kao i drvo trešnje koje pod utjecajem sunčeve svjetlosti dobiva crvenkasti ton. Crveni mahagonij je još uvijek na cijeni, iako pomalo izlazi iz mode, a njegovo mjesto zauzima javor koji zahvaljujući svijetloj boji prostoru daje prozračan i moderan izgled.

 | Autor:

Kada govorimo o drvenim detaljima, njihovoj primjeni nema kraja. Od drveta može biti izrađen kuhinjski pribor poput daskica za rezanje, zdjela za serviranje, vilica, žlica, kuhača i podmetača, no oni u posljednje vrijeme gube na popularnosti jer ih sve češće zamjenjuje modernija i higijenskija plastika. Bez obzira na to, u svakom domu bi se trebala pronaći barem jedna drvena kuhača, ali i daska za serviranje sira i pršuta jer je tako jednostavno ukusnije.

 | Autor:

U dnevnom boravku dekorativno će izgledati drvene vaze, ali i podovi koji mogu biti ukras sam za sebe ako su zanimljivo posloženi i dobro odabrani. Ne smiju se zanemariti niti drveni okviri za slike, ali niti žaluzine od drveta i drvene škrinje u koje možete složiti višak odjeće ili posteljinu. Kako je drvo dekorativno samo po sebi zbog svojih godova i sitnih nepravilnosti, ono će u potpunosti zablistati u detaljima koji su jednostavnog dizajna i ističu njegovu prirodnu ljepotu.

Drvene detalje potražite u galeriji...

Photo: None

Komentari 0