- Od prve adventske nedjelje koja označava službeni početak predblagdanskog razdoblja, dijeli nas tek nekoliko dana i tome se neizmjerno radujemo
- To znači da će trgove i ulice naših gradova ispuniti tisuće lampica i božićnih ukrasa, ali da će ih preplaviti i omamljujući mirisi fritula, germknedli, bunceka, ali i nezaobilaznog kuhanog vina
- Osim na gradskim adventima, u kuhanom vinu volimo uživati i u toplini vlastitog doma, a kako bismo sami kod kuće pripremili kuhano vino, potreban nam je najbolji recept. I to onaj koji donosimo u nastavku
- Pročitaj također: Ovaj kremasti gingerbread koktel savršeno će upotpuniti cozy atmosferu zimskih večeri
Predblagdanska euforija samo što nije počela i ne možemo opisati koliko se tome radujemo. Osim prve adventske nedjelje, koja će označiti službeni početak božićnog razdoblja, u pravo blagdansko raspoloženje 'ubacit' će nas i sve hladniji dani koji nam stižu, a možda će i pokoja snježna pahuljica ugođaj učiniti još čarobnijim. Naravno, nestrpljivo iščekivanje Božića i druženje s najmilijima dok nas zima štipa za obraze, ne mogu proći bez slasnih i mirisnih fritula, germknedli, bunceka i kiselog zelja, ali niti bez - kuhanog vina.
Kuhano vino, bez obzira na to radi li se o crnom ili bijelom, izvana i iznutra nas grije svojom toplinom te opija neodoljivim aromama klinčića, cimeta, anisa i drugih mirisnih začina, a osim na gradskim adventima na kojima ga najčešće ispijamo s prijateljima i drugim dragim osobama, kuhano vino često volimo pripremiti i ispijati u toplini vlastitog doma. Upravo zato smo se bacili u potragu za najboljim receptom za kuhano vino i pronašli ga. Oduševio nas je tim više što u njega ne ide šećer pa ga to čini nešto zdravijom verzijom od ostalih.
Kuhano vino - sastojci
- 750 ml suhog vina voćnih aroma
- 250 ml jabukovače
- 20 ml vinjaka
- 3 žlice meda
- Sok i korica jedne naranče
- 1 zvjezdasti anis
- 3 sjemenke zelenog kardamoma
- 2 štapića cimeta
- Nekoliko klinčića
- Kriške naranče i štapići cimeta za dekoraciju
Kuhano vino - priprema
U veliki lonac ulij vino, jabukovaču i sok od naranče pa svemu dodaj med i narančinu koricu pa dobro promiješaj kako se med ne bi nataložio na dno lonca i zagorio. Potom dodaj sve ostale začine i zagrij do vrenja. Zatim smanji jačinu vatre i ostavi da se polagano kuha otprilike 30 minuta, ali nemoj dozvoliti da vino prokuha.
Nakon 30 minuta, kuhano vino makni s vatre pa umiješaj vinjak, rasporedi u šalice te, po želji, ukrasi s ploškama naranče i štapićima cimeta.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.