Life&style

Dosta ti je nakuhavanja? Isprobaj jednostavni ručak: palenta s mesnim okruglicama

  • Cijela obitelj će brzo zavoljeti ovaj recept, posebno klinci koji većinom obožavaju ćufte - kako često sasvim neknjiževno nazivamo mesne okruglice
  • Ne samo da je ovo jelo zaista ukusno, nego će ti sigurno i savršeno ispasti 
  • Osim toga, spravljanje je jednostavno i brzo, čak i kad uračunamo da moraš oblikovati okruglice od mljevenog mesa - pa to je čas posla!

Ako ne voliš (ili ne volite) palentu, a nadamo se da to nije slučaj jer je jako zdrava, uz ove ćufte u umaku od rajčice možeš servirati i pire krumpir. Međutim, u ovoj kombinaciji, sa sočnim mesnim okruglicama, sigurno će svi tražiti repete. Čak i palente.

Sastojci

Za mesne okruglice

• 200 g miješanog mljevenog mesa

• 1 žlica maslinova ulja

• 1 režnjić češnjaka

• 1 glavica luka

• peršin i origano

• 2 jaja

• 150 g krušnih mrvica

• 100 g parmezana

• sol i papar 

• 0,8-1l umaka od rajčice

Palenta

• 200 ml mlijeka

• 200 g palente

• 40 g maslaca

• sol i papar 

Možda vas zanima Zasitan ručak na brzaka: tavica s njokima, dimljenom šunkom i parmezanom Rubrika Life&style Life&style

Priprema

1. Za okruglice najprije nasitno nasjeckaj luk, češnjak i začinsko bilje. Na tavi s maslinovim uljem poprži luk i češnjak, a zatim ostavi po strani.

2. U velikoj zdjeli pomiješaj meso, začinsko bilje, jaja i parmezan s ohlađenim lukom i češnjakom. Kad se sve dobro izmiješa, dodaj krušne mrvice te začini solju i paprom. Zatim oblikuj okruglice.

3. Okruglice stavi u posudu, prelij umakom od rajčice koji si posolila i neka se krčkaju 15-20 minuta.

4. Za instant palentu zagrij mlijeko s 500 ml vode u malom loncu. Zatim dodaj palentu te kuhaj na umjerenoj vatri uz neprestano miješanje nekoliko minuta - kako je naznačeno na pakiranju. Kad je palenta upila gotova, možeš je poslužiti uz okruglice i umak.

Photo: Shutterstock

Komentari 0