- Cijela obitelj će brzo zavoljeti ovaj recept, posebno klinci koji većinom obožavaju ćufte - kako često sasvim neknjiževno nazivamo mesne okruglice
- Ne samo da je ovo jelo zaista ukusno, nego će ti sigurno i savršeno ispasti
- Osim toga, spravljanje je jednostavno i brzo, čak i kad uračunamo da moraš oblikovati okruglice od mljevenog mesa - pa to je čas posla!
Ako ne voliš (ili ne volite) palentu, a nadamo se da to nije slučaj jer je jako zdrava, uz ove ćufte u umaku od rajčice možeš servirati i pire krumpir. Međutim, u ovoj kombinaciji, sa sočnim mesnim okruglicama, sigurno će svi tražiti repete. Čak i palente.
Sastojci
Za mesne okruglice
• 200 g miješanog mljevenog mesa
• 1 žlica maslinova ulja
• 1 režnjić češnjaka
• 1 glavica luka
• peršin i origano
• 2 jaja
• 150 g krušnih mrvica
• 100 g parmezana
• sol i papar
• 0,8-1l umaka od rajčice
Palenta
• 200 ml mlijeka
• 200 g palente
• 40 g maslaca
• sol i papar
Priprema
1. Za okruglice najprije nasitno nasjeckaj luk, češnjak i začinsko bilje. Na tavi s maslinovim uljem poprži luk i češnjak, a zatim ostavi po strani.
2. U velikoj zdjeli pomiješaj meso, začinsko bilje, jaja i parmezan s ohlađenim lukom i češnjakom. Kad se sve dobro izmiješa, dodaj krušne mrvice te začini solju i paprom. Zatim oblikuj okruglice.
3. Okruglice stavi u posudu, prelij umakom od rajčice koji si posolila i neka se krčkaju 15-20 minuta.
4. Za instant palentu zagrij mlijeko s 500 ml vode u malom loncu. Zatim dodaj palentu te kuhaj na umjerenoj vatri uz neprestano miješanje nekoliko minuta - kako je naznačeno na pakiranju. Kad je palenta upila gotova, možeš je poslužiti uz okruglice i umak.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.