Life&style

Dosađivanje je zdravo, uživaj dok se vučeš se po kući i ne znaš što sa sobom

Kad ti je zadnji puta bilo dosadno? Zapravo, kad si se zadnji puta dosađivala i nisi se zbog toga osjećala krivom, odnosno nisi imala osjećaj da moraš produktivnije iskoristiti vrijeme?

Još bolje, jesi li ikada dopustila da ti je dosadno i borila se s nagonom da to prekineš? Razlog što te to pitamo, jest zato što postoje neke legitimne prednosti dosade, a vjerojatno ćeš, nakon što pročitaš cijeli tekst, češće htjeti „raditi ništa“. 

Stvar je u tome da je dosada normalna. Dobra je stvar što si ponekad tek prisutna i zadovoljna jednostavnošću toga da ne radiš ništa. Dr. Doreen Dodgen-Magee, psihologinja koja se specijalizirala za zdrav život u digitalnom dobu, piše u svojoj novoj knjizi „Deviced! Balancig Life and Technology in a Digital World“, tehnologija je zapravo uništila dosadu. "Čekanje u redu u trgovini ? Idi  na Facebook!", navela je kao primjer. "Ležiš na plaži? Napravi selfie i stavi ga na Instagram. Čekaš da se skuha kava? Taman da nekoliko minuta igraš svoju omiljenu videoigricu". Prilično stvarno, zar ne?

Prema njoj, osjećaj dosade nije više dio svakodnevnog života tipične osobe, a premda to može izgledati kao dobra stvar, psihologinja kaže da je dosada važna zato jer nudi prostor za istraživanje i potiče te da doista stupiš u kontakt sa sobom. "Kada se oslobodimo stimulacije koja nas ometa, prestat ćemo se sakrivati te ćemo ući u nove prostore istraživanja", objašnjava dr. Dodgen-Magee. "Kada nemamo što gledati, slušati ili baviti se nečim, imamo priliku vidjeti od čega smo napravljeni, a vrijeme dok nemamo što raditi može potaknuti kreativnost".

 | Autor: thinkstock thinkstock

Ovo je samo dio toga što dosada doista može napraviti za tebe i tvoju dobrobit. Evo nekoliko drugih prednosti dosađivanja s vremena na vrijeme.

Možda vas zanima Koja nas osobina garantirano čini dosadnima? Rubrika Life&style Life&style

Dosada te može puno naučiti

Dosađivanje ti pruža priliku da se neko vrijeme otkvačiš i sanjariš. Prema dr. Dodgen-Magee, dosada zahtijeva osjećaj tolerancije na mnogo načina, a kad se možeš nositi s činjenicom da doslovno nemaš što raditi ili misliti, ta sposobnost "ima moć smanjivanja anksioznosti, kao i moć da razvijemo našu sposobnost da se cijenimo zbog toga kakve jesmo, a ne samo zbog onoga što radimo ", objašnjava psihologinja. Drugim riječima, dosađivanje te uči kako se osjećati OK s nedostatkom stimulacije, a ne da si zabrinuta zbog onoga što ne radiš.

Ima smisla, zar ne? Na primjer, ako ne gledaš sve priče prijatelja na društvenim mrežama, onda se vjerojatno nećeš osjećati kao da si nešto propustila u životu samo zato što si uzela neko vrijeme za opuštanje. 

Dosada ti također daje više vremena

Dosada znači da imaš vremena, a kad to shvatiš, onda možeš nešto napraviti s tim vremenom. Prednost dosade je priznanje dosade kad god ti to dođe, te motivacija koju možeš izvući iz toga - ako to želiš. Drugim riječima, misli na dosadu kao na slobodno vrijeme koje možeš potrošiti doslovno na bilo koji način koji želiš, bilo da se radi o kreativnim projektima, čitanju nove knjige ili čak i jednostavno možeš tek disati i biti u „sadašnjosti“.

Dosada može rasplamsati maštu

Dosađivati se znači pustiti maštu da divlja, kaže Kayla O'Neill, bivši razvojni terapeut i osnivač internetske stranice Parenting Expert to Mom. "Roditelji često misle da je njihov posao zabavljanje svoje djece kako im ne bi postalo dosadno", objašnjava. "Međutim, roditelji bi trebali raditi suprotno."

Sjećaš li se građenja tvrđave od jastuka ili dvorca od plahte? Ili igranja sa svojim zamišljenim prijateljima? To su sve stvari koje si radila kad si bila dijete i kad ti je bilo "dosadno". Ali, prema O'Neill, važno je zadržati taj dio sebe u svom odraslom životu kako bi "poticala znatiželju i učenje". Uostalom, samo zato što si odrasla, to ne znači da si prestala učiti, zar ne?

Dosada ti može pomoći u obradi složenih emocija

Koliko god se kod dosade radi o tome da se treba osloboditi osjećaja kako bi trebalo "raditi nešto", stručnjaci tvrde da je riječ o preuzimanju kontrole, u smislu da je na tebi da dođeš do rješenja i ideja o tome što učiniti sa svojim vremenom.

Možda vas zanima Uh! 5 znakova da mu je seks s tobom dosadan Rubrika Love&Sex Love&Sex

Dosada može biti predivna prilika da zastaneš, napraviš korak unatrag i obradiš svoje osjećaje - da, čak i kada to ne želiš, pa čak i kad te ti osjećaji plaše. Dosada te uči da se osjećaš ugodno i sigurno kod procesuiranja emocija. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0