Life&style

Dopustiti psu (ili maci) da spava u tvom krevetu? Da, jer 5 je dobrih razloga "za"

  • Oko pitanja o tome trebaju li ljubimci spavati u našem krevetu često se lome koplja
  • Neki misle da je baš slatko kad nam se pas uvuče u postelju, drugi su zgroženi
  • Posljednja istraživanja pokazuju da je spavanje s psom itekako korisno

Puštaš li ti svog kućnog ljubimca da spava u tvom krevetu? Oko tog pitanja često se vode debate. Dok neki obožavatelji psića redovito puštaju svoje ljubimce u svoj krevet, na jutarnje ili večernje maženje, drugi tvrde da ih na to naprosto ne treba navikavati. Te dileme potaknule su znanstvenicu Christy L.Hoffman s američkog Canisius koledža da provede istraživanje naslovljeno ''Ispitivanje kvalitete sna i navika spavanja kod odraslih žena povezanih s posjedovanjem i dijeljenjem kreveta s psom''. 

Možda vas zanima Istraživanje otkrilo da mačke vole svoje 'ljudske roditelje' puno više nego što smo dosad mislili Rubrika Life&style Life&style

Istraživanje objavljeno sredinom studenog prošle godine polazi od teze da ljudi diljem svijeta dijele svoje krevete s ljubimcima poput pasa i mačaka.  Cilj istraživanja bio je provjeriti kako spavanje s ljubimcima utječe na kvalitetu ljudskog sna. U ispitivanju su sudjelovale čak 962 žene iz Sjedinjenih Američkih Država, od kojih čak 54 % dijeli krevet s minimalno jednim psom, a 31 % s barem jednom mačkom. Osim toga, u krevetima 57% ispitanika, osim ljubimaca, spava i njihov partner. 

 | Autor: instagram @janko_popovic_volaric instagram @janko_popovic_volaric

Znanstvenica je potom krenula promatrati kvalitetu sna ispitanike pomoću uređaja, ali i iskaza samih ispitanika. Svoje rezultate skupljala je i obrađivala krajnje detaljno, a oni su, srećom po psiće, stvarno odlični! Dakle, psi mogu blago ometati ljudski san u iznimnim situacijama, ali čine to mnogo manje nego što čine mačke i (ljudski) partneri. Dakle, u krevetu te više ''ometa'' partner nego psić. Ovim istraživanjem pobijeno je istraživanje iz 2007. godine koje je pokazalo da psi snižavaju ''učinkovitost sna'' ispod kritičnih 80%. 

Možda vas zanima Svi ovih dana pričaju o ovom vinu - pogledaj u čemu je stvar Rubrika Life&style Life&style

Osim toga, već odavno je poznato da maženja i nježna druženja s psićem imaju brojne pozitivne učinke na ljudsku psihu. U zimskim noćima, sjajan su nam izvor topline jer je njihova temperatura veća od naše za 5 ili 6 stupnjeva, a brojna svjedočanstva potvrđuju da dijeljenje kreveta s psom pomaže u borbi protiv nesanice. A za slučaj da ti je sve ovo još uvijek neuvjerljivo, imamo argument zbog kojeg bi mogla svog ljubimca pustiti u krevet već večeras...

Dakle, istraživanje znanstvenice Hoffman pokazalo je da vlasnici psića ranije idu u krevet i ranije se ustaju što se, generalno rečeno, pozitivno odražava na njegov životni stil. Dakle, ako je ranije ustajanje tvoja novogodišnja odluka - pusti psiću da ti pomogne!

Photo: Shutterstock/Getty
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lihim

    Making every month extra $ 15k or more just by doing very simple j0b 0nl! Not from home. previous month i have easily made $ 14839 by doing this 0nl! ne j0b in my spare time for only 2 hrs ... prikaži još!