Life&style

Dopaminski detoks na TikToku ima 46 milijuna pregleda! Nije ni čudo, kad nam može tako poboljšati život

  • #dopaminedetox na TikToku ima više od 46 milijuna pregleda što nije tako čudno ako nam može jako poboljšati život
  •  Dopaminska detoksikacija nije doslovno detoks, već se radi o odmoru od određenih navika za koje je poznato da pokreću sustav nagrađivanja u tvom mozgu
  • Što znači da mogu stvoriti određenu ovisnost. A nije dobro da smo ovisni o bilo čemu (ili bilo komu)

Pomalo je ironično naići na objave na društvenim mrežama o dopaminskoj detoksikaciji, pogotovo kada provodiš sate na njima. Ali hashtag #dopaminedetox na TikToku ima trenutačno 46,3 milijuna pregleda (od ljeta se udvostručio broj) s razlogom - obraća se izravno svima koji žive uz užurbanost društvenih medija, kao i svima koji osjećaju potrebu da rade 10 stvari odjednom cijelo vrijeme.

Dopaminska detoksikacija nije doslovno detox, već se radi o odmoru od određenih navika za koje je poznato da pokreću sustav nagrađivanja u tvom mozgu poput provođenja vremena na društvenim mrežama. Ako ti to stvara "navalu" uzbuđenja, za to možeš zahvaliti hormonu dobrog osjećaja - dopaminu. 

Em Clarkson Možda vas zanima Objava influencerice koja je preko noći postala viralna otkrila je koliko nas je lako izmanipulirati Rubrika Life&style Life&style

Iako nema ništa loše u tome da radiš stvari zbog kojih se osjećaš dobro, dopaminska detoksikacija može ti pomoći da procijeniš zašto se uvelike oslanjaš na te navike. Prema psihologinji Stephanie Gardner-Wright, odvikavanje od ovih navika zapravo neće utjecati na razinu dopamina u tvom mozgu. Umjesto toga, potiče te da se odmoriš od stalne stimulacije. “Ako stalno posežeš za mobitelom ili ako uvijek moraš imati uključenu muziku i TV u pozadini, možda je vrijeme da isprobaš dopaminsku detoksikaciju”, kaže Gardner-Wright za Bustle.

Društvene mreže | Autor: Shutterstock Shutterstock

Psihologinja Taylor Day dodaje da “dopaminski post” također može dobro doći ako više ne uživaš u tihim, sporijim trenucima u životu zbog pretjerane stimulacije. Razmisli o tome kako ti se čitanje čini dosadnim, iako si nekada voljela čitati. Ili kako više nemaš strpljenja kuhati jer je uzbudljivije i brže naručiti hranu. Ako neprestano imaš potrebu za povećanjem razine dopamina u svakodnevici, lako je shvatiti zašto te "spore "stvari u kojima si nekad uživala ne djeluju kao prije i zašto bi se možda trebala "detoksicirati". 

Kako provesti dopaminski detoks?

Iako ne moraš nužno provoditi dopaminsku detoksikaciju, stalna potreba da radiš više stvari odjednom može biti znak da ti je potreban odmor, da isključiš sve elektroničke uređaje i provjeriš kako se zaista osjećaš. Isto vrijedi i ako imaš potrebu za konstantnom stimulacijom. Da bi napravila dopaminsku detoksikaciju, počni tako što ćeš se fokusirati na ono što najviše povećava tvoju razinu dopamina. Day predlaže da proučiš područja svog života zbog kojih se osjećate iscrpljeno, kao i navike koje ti daju brzo "uzbuđenje". Voliš li online kupovinu? Društvene medije? Upuštaš li se u rasprave u komentarima? Ili trebaš gledati film, seriju i slušati muziku u isto vrijeme?

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Terapeutkinja Jaime Mahler preporučuje da odabereš jednu ili dvije navike, a da zatim ograničiš ili se suzdržiš od ovih aktivnosti na određeno vrijeme. Pokušaj izbjegavati određenu aktivnost sat vremena, cijeli dan ili pak tjedan dana, ovisno o tome čega se odričeš. Iskoristi to slobodno vrijeme da provjeriš svoje osjećaje, da razmisliš o tome zašto žudiš za dopaminom ili što možda time prikrivaš.

Kako bi zamijenila ove "kaotične" aktivnosti, fokusiraj se na one koje zahtijevaju tvoju punu pažnju kako bi se "centrirala". Umjesto da jutra provodiš na društvenim mrežama, pokušaj s jogom. Umjesto da gledaš serije satima prije spavanja, stvori opuštenu noćnu rutinu. Umjesto upaljenog radija, probaj se voziti u tišini, samo sa svojim mislima. Također možeš otići u šetnju, razgovarati s prijateljima ili usporiti tako da jednostavno ne radiš ništa. Mahler predlaže slušanje vanjskih zvukova  ili puštanje svojih misli da prođu bez da obraćaš pažnju na njih kako bi se osjećala smirenije i prisutnije. 

Prednosti dopaminskog detoksa

Ako trebaš inspiraciju za isprobavanje dopaminskog detoksa, možda će te ove prednosti potaknuti na to:

Smanjuje pretjeranu stimulaciju

Iako bi ti u stresnim trenucima pregledavanje društvenih mreža moglo pomoći da se opustiš, tek kada odložiš mobitel shvatit ćeš koliko si zapravo pod stresom. "Konstantno pregledavanje društvenih mreža i druge kompulzivne aktivnosti mogu biti vrlo stimulativne", kaže Gardner-Wright, dodajući da uzimanje stanke može privremeno pomoći da se osjećaš "mirnije i manje opterećeno".

Žena | Autor: Shutterstock Shutterstock

Može potaknuti kreativnost i produktivnost

Ako se boriš s nedostatkom kreativnosti ili padom produktivnosti, malo dosade i tišine zapravo mogu dobro doći. “Detoksikacija od dopamina pomaže ti da ponovno iskoristiš svoju kreativnost i intuiciju uklanjanjem smetnji i mentalne statičnosti stalnog stimuliranja”, objašnjava Gardner-Wright. To stvara mjesta za tvoje vlastite misli, ideje i osjećaje, umjesto da te takve aktivnosti ometaju. 

Pomaže ti da posvetiš vrijeme svojim osjećajima

Vrlo je uobičajeno, a također i razumljivo, raditi ugodne aktivnosti kako bi smirili teške osjećaje. Preopterećenje tvog mozga stimulacijom također može potaknuti neželjene misli, ali ponekad je dobro dopustiti im da se pojave.

Kada doslovno isključiš buku, sve te emocije i osjećaji će se rasplamsati, a ti ćeš ih imati priliku analizirati. Gardner-Wright napominje da nelagodu koje donose te emocije možeš prebroditi vođenjem dnevnika, dubokim disanjem i razgovorom s prijateljem ili terapeutom. 

Možda vas zanima 12-godišnjem sinu ponudila je hrpu novca da se kloni društvenih mreža do 18-e, i uspjela Rubrika Life&style Life&style

Pomaže u sprječavanju izgaranja

Uzimanje pauze od uobičajenih aktivnosti koje podižu razinu dopamina, bilo da se radi o online kupovini, gledanju televizije ili pregledavanju društvenih mreža, može poslužiti kao "resetiranje" tvog tijela i uma. “Često, kada si u takvom stanju da tražiš više, tvoje tijelo se ubrza i tvoj se živčani sustav lako može 'spržiti',” kaže Day. Zato provođenje ove "detoksikacije" može čak pomoći u liječenju i prevenciji izgaranja. 

Može sporije aktivnosti ponovno učiniti zabavnima

Možda nećeš moći odmah pročitati cijelu knjigu nakon početne detoksikacije, jer su tvoj mozak i živčani sustav toliko navikli na stalne visoke razine stimulacije, Gardner-Wright objašnjava da prakticiranjem te sporije navike čitanja gradiš nove neuronske mreže. Ta aktivnost može biti i najobičnija šetnja ili jednostavno fokusiranje na jednu po jednu aktivnost.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Pomaže ti da postigneš bolju ravnotežu

Naravno, cilj dopaminskog detoksa nije odreći se svega što si ikada voljela, već vidjeti kako tvoje navike utječu na tebe. Mahler objašnjava da detoksikacija omogućuje mozgu da vidi kako umjerenost može dobro utjecati na tebe.

Imaš bolju kontrolu

Ta ti ravnoteža također može pomoći da opet osjetiš veću kontrolu nad svojim dopaminskim "žudnjama". Umjesto da osjećaš kao da moraš gledati neku seriju ili film prije spavanja kako bi ispunila vrijeme i pobjegla od vlastitih misli, zbog detoksikacije će ti se to više činiti kao izbor, a ne nužnost. Isto vrijedi za provjeravanje i općenito provođenje vremena na društvenim mrežama. 

Kakav je osjećaj provodit dopaminski detoks?

Vjerojatno ćeš mrziti detoksikaciju dopaminom, barem u početku. “Teško je prestati raditi nešto što tvoj mozak voli”, kaže Mahler, pa će ti vjerojatno biti teško ne gledati u mobitel, slušati muziku ili gledati TV dok večeraš. Djelovat će čudno, tiho i nevjerojatno dosadno u usporedbi s onim na što si navikla. I to je u redu. Podsjeti se da ovo nije kazna za tvoj mozak, već lijep mali odmor.  Zamisli to kao oblik svjesnosti i iscjeljivanja koje ti pomaže da se fokusiraš na sebe.

 

Ovaj je članak originalno objavljen na portalu missZDRAVA.

Photo: shutterstock

Komentari 0