Life&style

12-godišnjem sinu ponudila je hrpu novca da se kloni društvenih mreža do 18-e, i uspjela

  • Sivertu Klefsaasu majka je kada je bio 12-godišnjak predložila dogovor: da nema profile na društvenim mrežama dok ne napuni 18 godina
  • Zauzvrat bi Sivers nakon što prođe 6 godina dobio 1800 dolara, oko 12.000 kuna
  • Sivert je 'ispunio' dogovor, a Lorna smatra tih 1800 dolara najbolje uloženim novcem ikad

Sivert Klefsaas imao je 12 godina kada mu je mama, Lorna Goldstrand Klefsaas, predložila dogovor: Da nema profile na društvenim mrežama sljedećih šest godina, dok ne napuni 18 godina, a ona će mu platiti 1800 dolara, što je oko 12.000 kuna. "S 12 godina, još nisam imao tako dobru percepciju novca. Dakle, rekao sam da, apsolutno", rekao je Sivert  o izazovu, koji je njegova mama nazvala "18 za 18 izazov ."

Tinejdžeru u tom trenutku nije bilo teško odustati od društvenih mreža jer ih ionako nije previše koristio. Jedina aplikacija koju je isprobao prije oklade bio je Snapchat i izbrisao ju je dan nakon što ju je isprobao.

Možda vas zanima Mama je svojoj kćeri izbrisala profile s društvenih mreža na kojima je imala 1,7 milijuna pratitelja Rubrika Life&style Life&style

"Mislio sam da je to super, mislio sam, ma; što je još šeest godina?", rekao je Sivert za CNN. Dana 19. veljače 2022., sada 18-godišnjak preuzeo je svoju nagradu. Rekao je da mu nije bilo teško živjeti bez društvenih mreža, jer tijekom šest godina nije puno razmišljao o tome. "Ne bih rekao da je ikada postojao trenutak u kojem sam mislio da ću odustati", rekao je. "Kako je vrijeme odmicalo, to je više bila stvar ponosa." S obzirom na natjecateljsku prirodu, Sivert se prema izazovu odnosio kao prema jednoj od njegovih ragbijaških ili košarkaških utakmica.

Instagram i Facebook mogli bi nestati iz Europe. Je li vrijeme da počnemo paničariti?

Imao je prijatelje koji su ga obavještavali o najnovijim vijestima ili trendovima na društvenim mrežama. Izbjegao je svu nepotrebnu dramu koja se tamo odvijala, istaknuo je Sivert. Također vjeruje da je imao više vremena da se usredotoči na svoje ocjene i sport. "Stvarno se udubio. Razmišljao je kao: 'Neću prekršiti ovo.' Ponosna sam na njega jer je nekoliko puta bilo teško", rekla je Lorna. "Vjerovala sam da će sigurno uspjeti", dodaje.

Lorna smatra 1800 dolara koje je dala sinu prošli tjedan najboljim uloženim novcem ikad jer iz prve ruke zna kakvu 'borbu' roditelji mogu imati s tinejdžerima zbog društvenih mreža. Sivertove tri starije sestre su sve koristile društvene mreže dok su odrastale. Lorna je otkrila da je ponekad osjećala da su njene kćeri previše zaokupljene svojim aplikacijama i feedovima. "To je utjecalo na njihovo raspoloženje, njihova prijateljstva i bilo je pomalo depresivno", rekla je. Jedna od njezinih kćeri bila je toliko opsjednuta održavanjem svojih Snapchat nizova da joj je Lorna morala oduzeti telefon kada je imala 16 godina.

Instagram za bebu Možda vas zanima "Jesam li u pravu što sam izbrisao Instagram račun koji je moja supruga otvorila za našu bebu?" Rubrika Life&style Life&style

"Mislim, bilo je to kao intervencija. Bila je jako, jako uzrujana, ali tri tjedna kasnije nam se zahvalila i rekla da je tako sretna što nema telefon", objasnila je. Lornina kći sada studira na postdiplomskom studiju i ima zdrav odnos s društvenim mrežama, otkrila je Lorna. "Svakako nismo protiv društvenih medija, ali smo za njihovu zdravu upotrebu", objasnila je. "Radi se o tome da ne dopustite da vas to opterećuje, ili da postanete ovisni o tome, ili da na vas utječu stvari koje ljudi objavljuju." Lorna vjeruje da njezin sin sada ima "drugačiju perspektivu" na društvenim mrežama nego što bi imao s 12 godina.

Photo: Facebook@Lorna Goldstrand Klefsaas

Komentari 0