Life&style
1/9

Donosimo veliki vodič o svim vrstama depilacije

Kako se približavaju vrući dani, tako se i kozmetički saloni i dermatološke ordinacije pune narudžbama za depilaciju: postoje klasične, kao i novije, tehnološki napredne metode odstranjivanja dlaka. Neke drže dulje, neke kraće, ovisno o brzini i gustoći rasta dlaka. - Pokušavamo dobiti potpuno uklanjanje ili barem usporeni rast, odnosno uništiti dlaku u folikulu.

Jedna od najstarijih te i dalje popularnih metoda salonske depilacije je vosak - priča dugogodišnja zagrebačka kozmetičarka Zdenka Mihelj te nastavlja: “Vosak se zagrije, nanosi na kožu u smjeru rasta dlaka te nakon nekoliko sekundi povlači u suprotnom smjeru”. Nova generacija voska u sebi sadrži silikone i nije lomljiv. Nanosi se u tankom sloju i odljepljuje u jednom potezu, bez tragova. Ima niz drugih pozitivnih strana: nema iritacija i crvenilo brzo nestaje, a dlake su vidljive tek za četiri-šest tjedana. Osim toga, stalna depilacija uistinu oslabljuje korijen dlake zbog čega manje i sporije rastu. Tu se ponekad javlja bol, ovisno o pragu tolerancije svake osobe, a važno je i što brže odstranjivanje trake.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Za crvenilo tu su formule koje ga ublažavaju, a popularni sastojci su aloe vera i pantenol, poznat kao provitamin B5. Ekstrakt dobiven iz lišća aloe vere bogat je vitaminima, mineralnim solima, aminokiselinama i enzimima. Tijekom nanošenja na kožu djeluje hidratantno i potiče obnavljanje stanica. Ovaj biljni gel ima gotovo potpuno identičnu pH vrijednost kao ljudska koža i zbog toga ima tako snažno ljekovito djelovanje. Pantenol ima ključnu ulogu u stvaranju novih stanica kože te djeluje umirujuće i protuupalno. - Osim žena koje redovito koriste ove tretmane, sve više u salon dolaze muškarci i traže usluge depilacije, i to najčešće za uklanjanje dlačica iz nosa, s ušiju, vrata, leđa i prsa - potvrdila je Mihelj. Činjenica je da dlake postaju sve neželjenije na tijelu, osobito kad se radi o estetskim tretmanima uljepšavanja uoči ljeta. U našim se salonima često radi i sa šećernom pastom: riječ je o prirodnoj mješavini šećera, limuna i vode. - Koristi se tako da je nanosimo suprotno od rasta dlake, a čupamo u smjeru rasta. Idealna je kod klijentica koje imaju suhu i osjetljivu kožu. Na svim tipovima kože šećerna pasta daje odličan rezultat jer je koža bez dlaka i do četiri tjedna - kaže Mihelj.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Njezine brojne klijentice imaju naviku depiliranja kod kuće ako ne stignu skoknuti u salon. Najjednostavnija je metoda tad, dodaje, depilacijska krema. Ona je praktična za rukovanje, a dlaka ponovno počne rasti tek nakon desetak dana, dodaje Mihelj. U drogerijama ćete pronaći i trake s voskom za kućnu uporabu, i to ne samo za tijelo nego i za područje iznad usana. Obvezno zapamtite da neposredno nakon depilacije treba izbjegavati piling, sapun i klasičan dezodorans. Koža je tad osjetljiva pa bi je ove formule mogle dodatno nadražiti. Kad je jako hitno, možete koristiti i pjenu za brijanje i britvice - neke kozmetičke kuće nude posebne formulacije za žene. To je praktično ljeti, no dlake su opet vidljive već za nekoliko dana. Mnogi se odlučuju i za fotoepilaciju, odnosno uklanjanje dlaka pomoću svjetla. Najbolji rezultati se postižu kod osoba svjetlije puti i tamne dlake.

Kako ide proces?

Melanom u dlaci prihvaća svjetlo, svjetlosna zraka se u folikulu dlake pretvara u toplinu koja trajno uništava korijen i samu dlaku. Tretira se svaka dlaka posebno. Može se tijekom tretmana osjećati lagano peckanje, toplina, a ponekad i mali bol. U ove tretmane spadaju laser i IPL tehnologija. Mnogi se odlučuju na ovaj način riješiti dlaka na pazuhu ili bikini zoni. Upravo su na tim područjima dlake jače i tamnije, zaključak je Beiersdorfova istraživanja: napravili su “Atlas dlačica” i dokazali da su dlake na tim osjetljivim područjima duplo deblje od dlaka na ostalim dijelovima tijela, da brže rastu, i to pod malim kutom, što često dovodi i do urastanja dlačica. Ovaj problem može se umanjiti pilingom, i to isključivo prije tretmana odstranjivanja dlačica. Postoje i kućni depilatori koji imaju nekoliko brzina i na jednostavan način odstranjuju dlake - popularnost ovih aparata i dalje raste jer sve je manje slobodnog vremena u našoj svakodnevici. Za tretman nam je potrebno oko pola sata, ovisno koliko ima dlaka, no ipak je ponekad to praktičnije nego otići do salona. Dlaka mora narasti do nekoliko milimetara da bi je aparat mogao izvaditi - slično je i s klasičnom depilacijom. Kad govorimo o kućnim gadgetima za odstranjivanje dlaka, tu je odnedavno i aparat s IPL tehnologijom koji funkcionira slično kao oni u ordinacijama. No i on tretira svaku dlaku posebno. Radi se o Philipsovoj Lumei. - Lumea je potpuno sigurna za svačiju kožu jer pri korištenju možete podesiti intenzitet svjetlosne energije od jedan do pet, što osigurava nježan i učinkovit tretman prilagođen svakom tipu kože. Kako bi se osigurala maksimalna zaštita, Lumea ima ugrađeni i UV filter koji dodatno štiti kožu od oštećenja - ističe dr. Ivana Nola dodavši kako se vrlo često susreće s pitanjima pacijentica o tome koliko su IPL tretmani sigurni.

 | Autor: arhiva arhiva

- Mnoge žene s kojima sam razgovarala još nisu dovoljno upoznate s prednostima, pa tako i sa sigurnošću korištenja ove tehnologije. IPL tehnologija koristi se već gotovo dvadeset godina ne samo za uklanjanje dlačica nego i tijekom ostalih estetskih tretmana. Osim što je IPL tehnologija sigurna za korištenje, ovakvi su tretmani potpuno bezbolni i ne uzrokuju nikakve iritacije koje se, s druge strane, pojavljuju tijekom nekih klasičnih, najčešće korištenih metoda uklanjanja dlačica - objašnjava dr. Nola te dodaje kako je sad najbolje vrijeme da razmislite o uklanjanju dlačica IPL tehnologijom kako biste ljeto proveli bezbrižno i bez neželjenih dlačica. U Zagrebu ima niz hit salona koji nude brojne tretmane, no odstranjivanje dlačica na izabranim je adresama ovih dana apsolutni hit: salon De Luxe radi s aparatom Yperion L600, prvim razvijenim IPL sustavom koji koristi integriranu pulsirajuću svjetlost za trajno uklanjanje dlačica. Bliss nudi depilaciju šećernom pastom na svim dijelovima tijela, od brazilke, preko lica, do nadlaktica, a popularni su ovi tretmani i na vratu, ušima, leđima, u nosu...

 | Autor: arhiva arhiva

Fotoepilacija za dugotrajno odstranjivanje dlačica

Salon Amplissime predlaže fotoepilaciju, odnosno dugotrajno uklanjanje dlačica (IPL+RF). “To je najnovija tehnologija koja kombinira tri vrste tehnologije: bipolarnu radiofrekvenciju, intenzivno pulsirajuće svjetlo i kontaktno hlađenje, čime se postiže efikasniji tretman i u velikoj mjeri se smanjuju nuspojave”, ističu u salonu. Danijela Dević iz Martimex Beauty Centra ističe da je već počelo: “Najviše se tretira pazuh, i to IPL tretmanom. Da dlake skroz nestanu, dovoljno je oko od četiri do osam tretmana, ovisno o tome kakva je dlaka. Važno je ne depilirati se prije IPL-a jer time mičemo korijen koji želimo uništiti. Za noge nam treba okvirno pola sata. Kod nas dolaze svi, žene miču apsolutno sve, a muškarci depiliraju uglavnom prsa, leđa, pazuhe”. Pripremite se za ljeto - odlučite se za jedan od tipova depilacije i pripremite za bezbrižno uživanje na suncu!

Photo: arhiva

Komentari 0