Life&style

Ne mora uvijek biti džin tonik: Donosimo 3 još zanimljivije verzije koktela s džinom

  • Lagana hrana i osvježavajući kokteli omiljena su razonoda Hrvata u toplim, ljetnim danima i večerima
  • A mi ne možemo zamisliti idealniju osoba koja može pričati na temu hrane i koktela od Marina Nekića, cijenjenog hrvatskog barmena, jednog od vlasnika Barology Cocktail studija i tvorca slasnog pulled porka sendviča koji je postao hit street food festivala
  • Marin je za svoje fenomenalne koktele primio brojne nagrade pa smo upravo njega zamolili da nam kaže riječ, dvije o koktelima i izdvoji dva koktela na bazi omiljene ljetne kombinacije - džina i tonika

Na spomen džin i tonika većina nas pomisli na kombinaciju isključivo ova dva pića, no ovaj omiljeni koktel ima nebrojeno puno varijacija na temu. Zanimljivo je da su džin i tonik prvi put napravili vojnici Britanske Istočnoindijske kompanije u Indiji. U Indiji i drugim tropskim krajevima malarija je bila stalno prisutan problem pa je 1700-ih otkriveno da se kinin može koristiti u liječenju malarije, iako je njegov gorak okus bio neugodan. Britanski časnici u Indiji u ranom 19. st. dodali su kininu smjesu vode, šećera, limete i džina da bi napitak bio ukusniji. Danas se džin i tonik više ne koristi protiv malarije, a tonik voda sadrži mnogo manje kinina, obično je zaslađena, te je time i znatno manje gorka.

Zbog svoje povijesne veze s toplim klimama, džin i tonik je popularan koktel tijekom toplijih mjeseci. Marin Nekić koji s prijateljima Tejom i Sašom Lovrenščak vodi Barology Cocktail studio - nezaobilazno mjesto za mlade hrvatske barmene, često koristi kombinaciju džina i tonika u svojim originalnim koktelima te prilikom miksanja najradije poseže za domaćim sastojcima poput Inka tonika - popularnim hrvatskim gaziranim pićem prisutnim na tržištu od 1967. godine. 

 | Autor: Željka Mikulčić Željka Mikulčić Marin Nekić

Kako bismo otkrili tajnu dobrog koktela, Marinu smo postavili set brzopoteznih pitanja... 

Koji su naj kokteli za ljeto 2022.? 
Teško je odabrati, ali kako živimo na mediteranu sve što osvježava je hit. Važno da je hladno i dugačko piće za pijuckanje. Još ako ima svježeg bilja poput mente čiji mentol dodatno hladi, to je to!

Što čini dobar koktel?
Svaki koktel prvenstveno čine dobri sastojci. Majstor i detalji tu su sastavni dio, ali bez dobrih sastojaka nema kvalitete.

Koji je tvoj omiljeni koktel?
Svako doba godine i vremenski uvjeti diktiraju koji mi je najdraži, ali samo za taj dan i trenutak.

Kakvom se filozofijom vodiš kad ideš smiksati svoj koktel?
Kao što sam rekao, najvažnije mi je pogoditi pravo piće za trenutak u kojem se netko kome miksam nalazi. Važno je je li ljeto ili zima, je li ručak ili večera pa ponekad i koji je dan u tjednu. Zvuči filozofski, ali svijet koktela je ogroman i jako je važno pogoditi trenutak.

 | Autor: Željka Mikulčić Željka Mikulčić Teja i Saša Lovrenščak i Marin Nekić

Gdje se ovog ljeta može popiti tvoja kreacija?
Zbilja smo svugdje na terenu, možda negdje i naletite na mene ili nekoga iz tima. U biti, kada bolje razmislim, jako teško nas je mimoići.

Na koji koktel si najponosniji?
Maraschino Kiss.

Može trik, dva za ljude koji sami kod kuće miješaju koktele?
Najvažniji trik koji imam za preporučiti je da na jesen upišete radionicu koktela kod nas u Barology Cocktail studiju. Nakon toga ulazite u svijet okusa i mirisa.

U nastavku donosimo dva genijalna džINKA koktela kojima su baza džin i Inka tonik, a na tebi je da odabereš onaj koji ti zvuči primamljivije (ili oba!), pripremiš sve potrebne sastojke i baciš se u miksanje koktela za sebe i svoju ekipu. Mi smo isprobali obje varijante i malo je reći – oduševili se. Već vidimo da će ovo biti genijalno ljeto!

DžINKA koktel hibiskus & limeta

  • 4 cl džina
  • 1 cl svježeg soka limete 
  • 10 cl Inka tonika
  • prstohvat dehidriranog hibiskusa 
  • 2 koluta dehidrirane limete

 | Autor: Željka Mikulčić Željka Mikulčić

U čašu staviti dehidrirani hibiskus i sok limete. Dodati led te nadoliti džin i Inka tonik. Promiješati žlicom i dekorirati kolutima dehidrirane limete. 

džINKA koktel limun & đumbir

  • 4 cl džina
  • 1 cl svježeg soka limuna 
  • 1 prstohvat ružičastog papra 
  • 10 cl Inka tonika
  • svježa korica limuna
  • 2 tanka filea svježeg đumbira

 | Autor: Željka Mikulčić Željka Mikulčić

U čašu staviti led i dodati prstohvat ružičastog papra. Uliti sastojke redom i promiješati žlicom. Za dodatne arome, piće dekorirati s dva tanka filea svježeg đumbira i koricom limuna prethodno istisnutom iznad pića.

Ako želite steći ili pak usavršiti svoja barmenska i koktelska znanja, možete sudjelovati i u nagradnom natječaju te osvojiti besplatan tečaj džin-tonika u Studiju Barology. Sve što trebate napraviti je složiti džin-tonik po nekom postojećem receptu ili izmisliti svoju džINKU, fotkati ju i do 1. kolovoza 2022. godine ju uz #džinka objaviti u komentaru ispod natječaja objavljenog 15. lipnja na Facebook ili Instagram profilu.

Photo: Barology Cocktail studio

Komentari 0