Life&style

Domaćin s dušom: Sarajevo

Iako putuje često, Sarajka Erna Saljević trudi se biti turist u vlastitu gradu te uživati kao da je u njemu na samo jedan dan.

Podrijetlom iz Crne Gore, živjela u Baru na primorju gotovo 20 godina, u Sarajevu je od studija, već sedam godina u ljubavi s istim, ali ne i sa snijegom koji ga zna zatrpati.

 | Autor: arhiva arhiva


- Grad je to koji ima toplu domaćinsku dušu, pa vas lako prihvati ako otvorite srce. Jedno je sigurno, kada odete iz njega, ponijet ćete i topliju dušu koju vam Sarajevo rado spakira uz baklavu - smijući se govori Erna, novinarka i uskoro magistrica međunarodnih odnosa i diplomacije, trenutačno u svijetu marketinga i PR-a. Instaljubiteljima poznata je kao Diva is Back, a instablog vodi već dulje vrijeme, najviše iz ljubavi prema fotografiji i pisanoj riječi u jednom. S više od 26.000 pratitelja, s virtualnom zajednicom dijeli radost življenja, posebice u Sarajevu.


 | Autor: arhiva arhiva

- Sarajevski stil života mogao bi se sažeti ovako: ‘Hajde, bolan/bona, polako ćemo, stići ćemo. Sabura, sabura’. Sabur znači strpljenje, a to je ono čega najviše morate imati kako biste istinski osjetili duh života u ovome gradu. Nema ispijanja kava s nogu, uvalite se u sofe, među jastuke, uzmete omiljeni časopis ili se okružite svojom rajom i tako uživate jer ‘ko je žurio, vrat je slomio’ - objašnjava Erna i dodaje da se ne čudite ako u restoranima i kafanicama naletite na gazdu koji će sjesti s vama i uz domaću višnjevaču malo zapjevati sevdah te vam pričati o, recimo, Čolinim dogodovštinama ili nešto iz života Kemala Montena.

 | Autor: arhiva arhiva


- Od ispijanja i uživanja u domaćoj bosanskoj kahvi, preko ukusnih ćevapa, sudžukica, bureka, šiš-ćevapa, sogan dolmi, sve do hurmašica, baklava i neizostavnoga kadaifa. Čisti hedonizam (smijeh). Ne smijete zaobići poznate ćevabdžinice Petica, Hodžić, a najbolji burek ćete pojesti u buregdžinici Sač u srcu čaršije. U sevdahu i dobroj kahvi ćete uživati u Sevdah kući, a u dobroj hrani i pogledu na Sarajevo u restoranu Kibe, u torti maksuzija i domaćim sokovima uz nevjerojatan pogled na Vijećnicu u Kamarija-point of viewu, u odličnom salepu u Mirisu dunja na čaršiji, u šarenilu ambijenta Zlatne ribice na uglu kod Vječne vatre - otkriva svoje hit gastroadrese. No osim mirisa hrane oduševit će vas i spoj moderne, turske i austrougarske arhitekture, bezbroj džamija, crkava, katedrala i sinagoga u jako malom krugu zbog čega Sarajevo i nazivaju europskim Jeruzalemom.

 | Autor: arhiva arhiva

- Odmaknete li se od jezgre, naići ćete na sjajnu prirodu kojom se ovaj grad i okolica ponose, rančeve s konjima, izletišta, vodopade, špilje, planine. Na 12 km sjeverno od Sarajeva nalazi se predivan vodopad Skakavac visok 96 m. Do njega se može doći oko dva sata dugom šetnjom od prigradskog naselja Nahorevo, a do tu možete stići javnim prijevozom. Potom na sedam km od Sarajeva je popularno izletište Barice, gdje možete uživati u šetnji i vožnji bicikla, a samo četiri km dalje nalazi se Čavljak, gdje ćete naići i na istoimeni planinski dom te popiti neki od prirodnih sokova, zovu ili smreku. Trebević je oduvijek bilo omiljeno izletište Sarajlija, koji su i strastveni zaljubljnici u prirodu, te ne smijete zaobići plato Brus, odakle ćete uživati u prekrasnom pogledu na grad. Tu su još popularne planine Bjelašnice i Igmana na kojima je održan veći dio 14. zimskih olimpijskih igara u alpskim i nordijskim disciplinama, kao i skokovima. Kad je vedro, s Igmana se pruža nevjerovatan pogled sve do Crne Gore i Jadranskog mora - dodaje.

 | Autor: arhiva arhiva

Što posjetiti dolazite li prvi put. “Svakako stari dio grada, poznate sokake i uličice stare jezgre, Baščaršiju, popeti se na nekoliko okolnih vidikovca koji pružaju cjelokupnu sliku Sarajeva kao na dlanu. Popričati s ljudima u aščinicama, sahadžijama, kujundžijama, rado će podijeliti s vama Sarajevo nekad i sad. Posjetiti pijacu Markale i kupiti domaće cvijeće umotano u bijeli papir gdje ćete sigurno dobiti sijaset komplimenata što će vam popraviti dan za obilazak dalje. Sve je to duh Sarajeva”, nastavlja Erna, kao i ateljei raznih umjetnika koji izrađuju nakit, dizajniraju odjeću, nanulice, torbice.

 | Autor: arhiva arhiva

Nina Varga, Kaftan studio, Selma Starfinger, šaljive Lola.tees iz Hercegovine, Freya design iz Sarajeva koji rade torbice inspirirane tradicijom samo su neki od poznatih umjetnika. Tu je i Sofić nakit, replika nakita koje su nosile bosanske kraljice i pašinice, a edgy nakit Werkstatt studija cijenit će ljubitelji modernog dizajna, govori. Ono što je predivno kod ovoga grada je način na koji spaja tradicionalno s modernim, i to vrijedi čak i za noćne izlaske. Tako sarajevsko pivo ili domaću višnjevaču možete ispijati u pubovima poput City puba, Cheersa, Tesla puba ili uz tamburaše uživati u Maloj pivnici, Dunji u ulici Sumbula Avde, Starim vrbama ili lokalnim manjim kafanama gdje je dernek zajamčen. S druge strane, u Sky Baru hotela Courtyard by Marriot možete uživati u drukčijem uglu pogleda na Sarajevo.
- Smještaj je definitivno jeftiniji nego u Hrvatskoj. Cijene soba iznose od 10-15 eura po hostelima i hotelima s 2-3 zvjezdice pa sve do 100-200 eura u boljim hotelima. Za ‘stan na dan’ cijene iznose od 12 do 100 eura. U naselju Dolac Malta, 20 min autom do centra, luksuzno je opremljen stan od 90 ‘kvadrata’ koji možete unajmiti do 100 eura, a može se smjestiti sedam osoba pa sve do jednosobnog stana na Čengić Vili, deset min autom do grada, do 35 eura na dan - ističe Erna te u vrijeme molitve, dodaje, nađite se negdje u čaršiji, zatvorite oči i samo slušajte.

 | Autor: arhiva arhiva


- Kujundžijsko kuckanje pri izradi džezve, poneki takt sevdaha iz lokalne radnjice, žamor turista, i molitve, sve u jedan glas. Osjetit ćete se tad najvoljenijom i najpoštovanijom osobom. ‘U Bosni zvono crkve nikad nije smetalo glasu mujezina’ rekao je davno jedan od najistaknutijih povijesnih ličnosti u Bosni i Hercegovini za turske vladavine, Husein Kapetan Gradaščević, poznatiji kao Zmaj od Bosne - kaže. Ožednite li tijekom razgledavanja, slobodno pijte vodu s česme gdje god da ste u Sarajevu, čista je i pitka. A želju poželite u Turbama sedam braće. “Običaj je da se pred prvim vratima prouči Fatiha ili neka druga molitva. Kroz sedam otvora se ubacuje sitni novac i svakom od ‘braće’ kaže ‘selam’. Ono što je važno jest da se ne vraćate istom ulicom kojom ste došli i da u nastavku vašeg hoda, u tišini, osluškujete prvu rečenicu koju će slučajni prolaznik reći. To će biti odgovor na vašu želju ili pitanje koje ste zamislili prije nego što ste se pomolili iznad turbeta”, objašnjava Erna legendu koju mnogi u BiH štuju.

 | Autor: arhiva arhiva


- Prepustite se Sarajevu i njegovu meračkom načinu života, neka vas poput gazde vodi kroz svoje čarobne uličice. Lokalci su pravi domaćini velikog srca, a s punom dušom će vas i ispratiti na kraju putovanja - zaključuje Erna.

Photo: arhiva

Komentari 0