Life&style 07. srpnja 2015.

Dom svjetske putnice

1/21

Kamo planirate putovati ovog ljeta? London, Rim, Pariz ili možda New York. Čak je i sv. Augustin tvrdio da osoba koja putuje pročita cijelu knjigu života, dok oni koji ne putuju pročitaju samo jednu stranicu.

Danas, zahvaljujući zanimljivim dekoracijama, možete putovati i iz udobnosti vlastitog doma ili vas one mogu podsjećati na gradove koje ste dosad posjetili. Ako je vaša destinacija SAD ukrasite svoj dom crno-bijelim horizontom Manhattana ili prepoznatljivim žutim taksijima koje svi znaju iz serije 'Seks i grad'. Priča o Sjedinjenim američkim državama ne staje na Istočnoj obali, pa je možete proširiti koristeći omiljene i sveameričke motive zvijezde i pruge u bijelo-plavo-crvenoj kombinaciji.

 | Autor:

Posljednjih godina posebno se istaknuo trend skupljanja 'Americane', retrokomada iz vremena kada je SAD bio obećana zemlja. 'Vintage' ploče s trgovina i benzinskih pumpi, neonske reklame s barova, pin-up djevojke koje se koketno smiješe s plakata – sve to možete iskoristiti u svom domu kako biste u njega unijeli dašak Amerike.

 | Autor:

Romantična Francuska je jedna od omiljenih destinacija, a sigurno kod kuće imate maketu Eiffelovog tornja koja može biti dobar početak za uređenje doma. Ne zaboravite se inspirirati bojama francuskih macaronsa i cvijeća iz vrtova Versaillesa. Uvijek svježe rezano cvijeće, mirisne svijeće i bili ukrasi podsjećat će vas na Pariz, ali ako je vaš stil više rustikalan, inspiraciju potražite u Provansi i pomalo 'shabby detaljima'. U tom slučaju koristite 'decoupage' tehniku s provansalskim motivima poput maslina i lavande kako biste svom domu dali jedan sasvim novi 'štih'. Azurna obala u vaš dom će se useliti zahvaljujući retromotivima palmi i stilu sredine 20. stoljeća.

 | Autor:

Iako vam se na prvi pogled čini kako ćete s Londonom u svoj dom unijeti i kišu, sjetite se samo njihovih crvenih autobusa koji su fantastičan akcent u boji među tamnim viktorijanskim namještajem kakvog se ne bi posramio niti Sherlock Holmes. Stoga, baš poput poznatog detektiva, večer provedite u raskošnom naslonjaču uz čašu vina, sve dok ne zazvoni retrotelefon s brojčanikom na okretanje. Ako vam je preoblikovanje cijelog interijera preskupa i prezahtjevna investicija, to ne znači da se morate u potpunosti odreći ovog stila. Jedan od najlakših načina je postavljanje satova s kazaljkama koje pokazuju vrijeme u raznim svjetskim metropolama, a uvijek možete odabrati i posteljinu s urbanim motivima.

 | Autor:

Ako je vaš dom već uređen u strogo definiranom stilu prisjetite se kako motivi Rima i Pariza odlično izgledaju u romantičnim i 'shabby' interijerima dok će Tokyo i New York bolje izgledati u eklektičnim interijerima punim jarkih boja. London lijepo nadograđuje industrijski stil, a egzotične destinacije poput Indije i Meksika mogu svoj dom pronaći i među antiknim namještajem. Čak i ako nikada niste posjetili daleke destinacije, to ne znači da ne možete maštati o njima u četiri zida vlastitog doma.

Za egzotičan ugođaj pobrinut će se i mirisi za dom, pa tako Veliku Britaniju prizivaju ruže, Indiju jasmin, Provansu lavanda, a Japan trešnja. Slobodno pustite mašti na volju i odaberite barem jedan detalj koji će vas podsjetiti na omiljeno mjesto na svijetu.

Više slika i cijene proizvoda pogledajte u galeriji...

Komentari 0