Life&style 01. rujna 2015.

Dobrodošli u Skandinaviju

1/20

Skandinavski stil uz svoje ime vuče samo pozitivne konotacije jer je savršen spoj eklektičnih detalja i komada koji nikada neće izaći iz mode

Možete li zamisliti kako je nekada izgledao život u Skandinaviji? Uz polarne noći kada nema sunca na vidiku cijelih pola godine i duge snježne zime bilo je potrebno prostor učiniti što ljepšim za život. U tome su Dancima, Šveđanima, Norvežanima, Fincima i Islanđanima pomagale jarke boje, korištenje prirodnih materijala i mnogo bijele koja je tijekom hladnih dana prostor činila svjetlijim.

 | Autor:

Minimalizam i funkcionalnost ostale su glavne smjernice skandinavskog dizajna sve do današnjih dana. Svijet se s ovim stilom počeo upoznavati 1950-ih, kada svijet počinje osvajati produkt dizajn. Ono što je specifično za njega je što je izrastao iz svakodnevice – dok se ostatak Europe inspirirao kućama viših slojeva i prošlim vremenima, Skandinavci su dizajnirali pod utjecajem onoga što ih je okruživalo – jednostavni materijali i potreba za predmetima koji nisu isključivo dekorativni, jer se stoljećima život Skandinavaca vrtio isključivo oko kuće u kojoj su trebali imati sve što im je potrebno da prežive u oštroj klimi. Svoj doprinos dala je i protestantska etika koja naglašava važnost racionalnosti i humanosti.

 | Autor:

Uz omiljeno drvo, Skandinavci su oduševljeni i materijalima poput granita, gline, metala, lana, vune i krzna, a nerijetko ih sve pomiješaju u istom interijeru. Veoma im je važno porijeklo i održivost prilikom izrade materijala, pa se Alvar Aalto, Arne Jacobsen i Tapio Wirkkala smatraju pionirima organskog modernizma u dizajnu interijera. Osim toga, skandinavski dizajn je inovativan i uvijek želi korisniku pružiti nešto više, bez obzira radi li se o naslonjaču, vazi ili stolu, a mnoge kompanije odlučuju se i na pristupačne cijene jer vjeruju kako dobar dizajn nije nužno i skup te da njegova funkcija nije isključivo statusna. Mnogi će ga zbog ovih načela pomiješati s drugim veoma sličnim stilom Bauhausom, ali potonji je mnogo hladniji, dok skandinavski stil ima u sebi određenu dozu topline koja je najvidljivija u korištenju raznih uzoraka i jarkih boja.

 | Autor:

Zelena poput trave, žuta poput sunca ili narančasta poput naranči, uopće nije važno dok god su boje intenzivne i jarke, jer kada živite u dijelovima svijeta gdje postoje polarna noć i polarni dan, jasno je da su takve boje nužne. Stilizirani cvjetni uzorci, psihodelične vijuge i pruge te grafički dezeni su omiljeni među Skandinavcima jer se jako lijepo slažu s jarkim bojama, ali i s prirodnim materijalima koje koriste. Svaka skandinavska zemlja ima svoja pravila dizajnerske igre, ali situacija bi se najbolje mogla opisati kao 'slični, ali različiti'. To najbolje opisuje finska kritičarka dizajna Anna Stenros koja je jednom prilikom objasnila odnose među skandinavskim stilovima.

 | Autor:

"Danci su južnjački orijentirani, a Finci istočno. Norveški stil ima sjevernjački utjecaj, a Šveđani su zlatna sredina" objasnila je. Danci su tako jenom nogom zakoračili u svijet njemačkog Bauhausa gdje estetika uvijek prati funkciju, ali su i mnogo otvoreniji prema drugim stilovima te implementiranju detalja koji ne nose nužno epitet 'skandinavskog'. Švedska, po mnogima Meka dizajna, naglasak stavlja na etičnost svojih proizvoda, ali i na dostupnost. Razlog tomu je duga tradicija.

 | Autor:

Tako je spisateljica i feministkinja Ellen Key dijelila pamflete koji propagiraju ljepotu za sve, još davne 1899. što je dovelo do nacionalnog dizajnerskog konsenzusa – etike i estetike. Više od ikoga, Norvežani vole stilizirane motive iz prirode, prije svega zbog svog vikinškog naslijeđa gdje su takve dekoracije bile uobičajene. Razvoj petrokemijske industrije donio je cijeli niz novih materijala koje su norveški dizajneri obožavali i obožavaju i danas. Finci pak cijene organske forme i izražajan dizajn koji je sasvim suprotan njihovoj mirnoj i hladnoj osobnosti. Koju god državu da odaberete kao svoj 'dom', teško možete pogriješiti jer skandinavski stil nikad ne izlazi iz mode.

Više komada u skandinavskom stilu potražite u galeriji...

Komentari 0