Life&style

Do 2050. godine nestat će čokolade?!

Ova vijest, ili nadamo se samo nagađanje, nas je dobro uzdrmala. Početi skupljati zalihe? Svakodnevno se prejedati? Ima li nade?

Čokolada će se prestati proizvoditi do 2050. godine, najavili su u svojim najmračnijim prognozama znanstvenici. Nije riječ o kultu zdravlja ni totalitarističkoj odluci Kim Jong-una koji će do tad vladati svijetom. Ne, ne, biljka kakaovac čija su zrna osnovni sastojak čokolade u opasnosti je od nestajanja. Razlozi su, pogađa, klimatske promjene i globalno zatopljenje, što posebno ugrožava baš kakaovac. Da bi se plodovi ovog stabla razvili i dozrijeli potrebni su određeni uvjeti. Kakaovac raste na vlažnom i toplom tlu, temperatura uvijek mora biti oko 20 stupnjeva Celzija, a najbolje može uspijeva na području 20 stupnjeva južno i sjeverno od ekvatora.  | Autor: thinkstock thinkstock

Zbog globalnog zatopljenja to geografsko područje je posebno u opanosti. Doći će do isušivanja tla, a ono će uzrokovati razne bolesti za biljku kakaovac. Također, mnogo je kakaovca u vlasništvu siromašnih obitelji koje si neće mogu priuštiti kupnju sredstava za zaštitu biljaka, navodnjavanje i sl. 

Istraživači su ispitali 294 lokalne plantaže stabla kakaovca i došli do zaključka da gotovo 90% uzgajivača neće imati uvjete za održavanje svojih plantaža. Godina 2050. je po njihovim izračunima posljednja godina do koje će se uzgajati i proizvoditi kakaovac. 

Da ne bismo završili u crnom tonu (jer tko može ići kroz život bez čokolade?!), postoje predviđanja da će se plantaže kakaovca preseliti na višu nadmorsku visinu. Čak 300 metara više u planine koje su sada rezervirane samo da za životinjski svijet i prirodne šume. Što će opet pokrenuti cijeli lanac posljedica; spasit ćemo kakaovac, a uništiti tisuće kvadratnih kilometara šume i istrijebiti pokoju životinjsku vrstu.

Možda vas zanima Čokolada od koje i mršaviš Rubrika Life&style Life&style

Ako si se dvoumila hoćeš li danas ili tek sljedeći tjedan pojesti kockicu ili pakiranje čokolade, mislimo da je pravi trenutak da ju pojedeš odmah!

Photo: Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ivica79

    E PA I JA NECU VISE BITI ZIV.