Life&style

Čokolada od koje i mršaviš

Možda ćeš pomisliti kako je ovaj naslov običan clickbait, ali dopusti da te razuvjerimo. O blagodatima ove fine slastice si čula puno puta, ali su ti isto tako poznati problemi koje uzrokuje čokolada ako ju pretjerano uživaš? Vrijeme je da te podsjetimo zašto je dobro jesti čokoladu i to onu tamnu!

Dobro su nam poznati oni dani kada bismo za kockicu čokolade prodali dušu. Ta kockica se brzo pretvori u red, a jedan red u njih više. Priznajemo ovisni smo. No, zašto je u redu i više puta tjedno uživati u ovoj omiljenoj slastici? Da te podsjetimo, sve prednosti čokolade smo pronašli u onoj tamnoj s visokim udjelom kakaa i zanemarivim postotkom šećera i mlijeka: 

Čokolada umanjuje želju za slatkim

Znaš li onaj osjećaj kada ti treba hitno nešto slatko? Sada i odmah! I mi! Dakle, umjesto da razbijaš glavu trebaš li pojesti nešto slatkog okusa, jednostavno posegni za par kockica tamne čokolade. Dokazano je da osobe koje se na duže vrijeme suzdržavaju od slatkog imaju još veću želju pojesti nešto slatko. To može otići u krajnost, i osoba se može jednostavno prejesti velike količine šećera i čokolade u isto vrijeme.

Snižava masnoće u krvi

Zato što je bogata flavonoidima, sastojcima koji sagorijevaju brže masnoće iz krvi, tamna čokolada je i borac za zdravlje. Flavonoidi nisu toliko prisutni u mliječnoj čokoladi, ali to ne znači da bi se tamnoj čokoladi moglo uživati od besvijesti. Pametno biraj svoje kockice čokolade.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Sadrži i vlakna

Dobro, jasno nam je da će većina nutricionista reći kako ćeš vlakna pronaći u zelenom povrću ili pak nekim žitaricama. No, i čokolada ima jedan solidan broj vlakana. Već i mala količina tamne čokolade sadrži vlakna dosta za 20% prosječnog dnevnog unosa vlakana, dovoljnog  za cijeli dan. Priznajemo, ovo nam je puno draže od brokule...

Smanjuje stres i čini nas sretnijima

Znaš i sama kako osjećaš  sreću kada zagrizeš tu prokletu čokoladicu. Čokolada je puna serotonina, hormona sreće. Kada ju jedeš, jednostavno se osjećaš bolje. Kada si pod stresom na poslu, fakultetu ili za vrijeme neke druge dnevne aktivnosti, serotonin naglo pada, i povećava se razina stresa. Osim što bi bilo dobro da "staneš na loptu", možeš uvijek sa sobom ponijeti malo pakiranje tamne čokolade i dat si oduška...

Sprječava upale raznih vrsta

Još su jednom flavonoidi "glavni krivci" za sreću koju izaziva čokolada. Flavonoidi u isto vrijeme pomažu pri sprječavanju upala, jer imaju, pogađaš, protuupalna svojstva. Ako osjećaš glad, pojedi kockicu čokolade i bit će bolje, jer će se izbalansirati svi šećeri u krvi barem nakratko. U protivnom bi mogla završiti jedući pet kroasana u kojima nema gotovo uopće nutritivnih vrijednosti. Također, crnu naribanu čokoladu možeš umiješati u svoj jutarnje zobene pahuljice ili još bolje, samo posipati malo gorkog kakaa. 

 

miss7 retro: Jesi li već poslala razglednicu ovog ljeta?

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0