Life&style

Djeca rođena zimi su uspješnija?

Zaboravi na astrologiju i horoskope. Jer sada postoji i znanstveni dokaz da su ljudi rođeni u ovim mjesecima uspješniji

Studija koju je proveo National Bureau of Economic Research je pokazala sljedeće: osobe koje su rođene u zimskim mjesecima će biti uspješnije u školi i na poslu. Dakle, studija je nekoliko puta istaknula kako rezultati nemaju baš nikakve veze s inteligencijom, nego isključivo s napretkom u školovanju.

Ako bolje razmislimo, rezultat i nije toliko neočekivan. Naime, najstariji učenici u razredu su rođeni krajem godine, ako se uzme u obzir da sa 7 godina kreću u školu. Zbog toga ta djeca imaju nekoliko mjeseci prednosti u odnosu na djecu rođenu, recimo, u svibnju. 

 | Autor: thinkstock thinkstock

Ta "zimska" djeca dobivaju prednost ne samo u obrazovanju nego i u izvanškolskim aktivnostima. Odličan je primjer dao Malcolm Gladwell u svojoj knjizi "Izvan prosjeka". Opisao je situaciju u kojoj se mladi hokejaši u Kanadi regrutiraju u siječnju za novu sezonu. Prema statistikama, većina tih novih nada hokeja su rođeni - gle čuda - u siječnju! Zašto su baš sportaši rođeni od siječnja do ožujka bili uspješniji od onih rođenih kasnije? Isključivo zato što su bili stariji i - veći.

 | Autor: thinkstock thinkstock

Da zaključimo istraživanje: zimski mjeseci rođenja pomažu djeci i daju im prednost u odnosu na vršnjake baš zbog tih nekoliko iskustvenih mjeseci prednosti koje imaju. Isto tako, istraživanje daje naslutiti kako prednost djece rođene u zimskim mjesecima je prisutna samo do kraja obrazovanja. Već u poslovnim odnosima smo više manje svi isti... Tako da svi rođeni u ljetnim mjesecima se ne moraju uopće brinuti!

Možda vas zanima Nevjerojatno! Tata objavio fotku bebe na Instagramu - i to joj je spasilo život Rubrika Stars Stars
Photo: thinkstock

Komentari 0