Life&style
1/24

Dizajnerske lampe - hit među detaljima za dom

Kažu da gledanje u suton najviše opušta, a u zelenilo, livadu obasijanu suncem, najbolje utječe na produktivnost. Objašnjenje je jasno: topli tonovi i svjetlo u spektru boja od žutog do crvenog i smeđeg opušta, a hladni tonovi i izrazito bijela, plavičasta i zelenkasta svjetlost razbuđuju i čine nas produktivnijima.

Naravno da to znaju i vaši šefovi tako da vam u ured nikad neće staviti crvenu lampu ili lampu sa smeđkastim sjenilom, nego će uvijek preferirati radnu rasvjetu hladnijih tonova i to često od za ljudski mozak nekvalitetnijeg neonskog, fluorescentnog ili led svjetla.

 | Autor:

Kakvo svjetlo treba biti u uredu, tema je koja će uvelike, kao i kompletan interijer, utjecati na produktivnost zaposlenika, no naša tema danas je rasvjeta za dom i to ona koja spaja funkciju i estetiku.

 | Autor:

Pa krenimo redom. Generalno razlikujemo opću, akcentnu, radnu i signalnu rasvjetu.

Direktna ili indirektna rasvjeta je samo način usmjeravanja svjetlosnog toka. Pozicija ili način ugradnje definira izraze kao što je ugradna, nadgradna, stojeća ili zidna, a one su dobile naziv prema mjestu na ili u koje ugrađujemo lampe.

 | Autor:

Funkcija lampe određuje njenu osnovnu karakteristiku. Dakle, bitno je odrediti njenu namjenu - koristimo li lampu za opću rasvjetu, akcentiramo li neki objekt ili samo određujemo smjer kretanja, ili nam služi kao radno svjetlo.

Kako postići ugodan ambijent samo s rasvjetom zahtjevan je i opsežan zadatak koji prvenstveno ovisi o prostoru i željama koje se žele postići te to iziskuje ozbiljan arhitektonsko-inžinjerski pristup i kompleksan projekt rasvjete.

 | Autor:

No, ono što je sigurno, ugodnost u domu postići ćete paljenjem lampi, dakle sto diskretnijim i indirektnijim tipu osvjetljenja te žaruljama s toplim žutkastim tonom. Klasične Edisonove žarulje sa žarnom niti, najugodnije su ljudskom oku, a ugodan ambijent može se postići i štednim, led i halogenim žaruljima toplog žutkastog tona.

 | Autor:

Za romantiku i ugodu, najvažnije je ugasiti opća svjetla, odnosno ugradbene ili nadgradbena rasvjetna tijela koja osvjetljavaju cijeli prostor. Ugradbene lampe, visilice, plafonjere i lusteri iznad blagovaonskog stola u tom slučaju trebaju biti ugašeni, a željeni dojam ležernosti, opuštenosti i romantike postići ćete tako da u prostor postavite samostojeće lampe.

 | Autor:

Velika, ikonička, upečatljiva lampa može interijeru dati snažan kakakter i postati glavni dekorativni element u prostoru. Među takvim ikoničkim transformatorima prostora su klasici – gigantska Anglepoise lampa koja je zapravo uvečana verzija kultne stolne lampe industrijskog izgleda iz 1932. godine koju je osmislio automobilski inženjer George Carwardine. Carwardine se proslavio što je smislio lampu koja ima ležaj koji ostaje u položaju u koji ga postavite.

 | Autor:

Od nje poznatija, a možda i kopiranija i citiranija je svjetiljka Arco koju su dizajnirali braća Achille i Pier Giacomo Castiglioni 1962. godine. Slavna braća Castiglioni posebnu eleganciju ove lampe postigli su korištenjem omiljenog Michelangelova materijala, mramora iz kamenoloma Carrara, koji je korišten za postolje teško više od 65 kilograma. Arco lampa, kao i brojni klasici, često nailazi na razne kopije, a originalnu lampu proizvodi kao i prvog dana tvrtka Flos, a stoji oko 10.000 eura.

 | Autor:

I dolazimo do cijene. To je priča za sebe. Dobre dizajnerske lampe koštaju. Nerijetko puno više od stolica, često kao dizajnerske fotelje ili s druge strane kao solidan polovni auto.

Kultne lampe od najvećih proizvođača poput Artemide, Flosa, Tom Dixona, Inga Maurera, Foscarinija, Moooia uistinu su mala umjetnička djela koje možemo tretirati kao umjetničke skulpture, no naravno tu je i mnoštvo jeftinijih “no name” lampi koje će ponekad, ako imate dobro oko koje zna izabrati, jednako dobro izgledati u prostoru.

 | Autor:

Za vas smo izabrali 30-ak lampi s karakterom, no ne stoje sve kao polovni automobil, iako su neke i od renomiranih svjetskih proizvođača. Ima i posve malenih, simpatičnih lampica koje predivno svijetle, stvarajući ugodu doma i idealne su da ih postavite uz policu s knjigama, na pod, stolić, uz prozor, ogledalo, ormarić…

Više slika pogledaj u galeriji...

Photo: None

Komentari 0