Life&style

Divni tirkizni vodopadi i uzbudljivi kanjoni Soče moraju nam biti u vrhu ideja za proljetni izlet

  • Dolina Soče prva je u Sloveniji dobila titulu Europske destinacije izvrsnosti, dodali bismo - apsolutno zasluženo
  • Najljepši dio nacionalnog parka Triglav redovito oduševljava brojne zaljubljenike u prirodu, planinare, ali i sve one koji tragaju za avanturističkim sportovima
  • Iako je cijeli kraj poseban i spektakularan na svoj način, neke su mikrolokacije posebno zanimljive, a evo i koje obavezno vrijedi posjetiti

Rijeku Soču zbog njezine izrazite tirkizne nijanse mnogi smatraju jednom od najljepših europskih rijeka. Brojni slapovi, vodopadi i kaskade njezinog vodotoka, urezanog u stjenovite klance, okruženi su nevjerojatnim kanjonima i bazenima glavni su razlog zašto je ovaj kraj predmet divljenja mnogih posjetitelja i jedna od omiljenih destinacija za brojne zaljubljenike u prirodu, planinare, ali i sve one koji tragaju za avanturističkim sportovima na vodi poput kajakarenja na divljim vodama, raftinga i kanjoninga. 

 | Autor: Jošt Gantar Jošt Gantar

 | Autor: Instagram @lepote.slovenije Instagram @lepote.slovenije

 | Autor: Instagram @loredanamakovec Instagram @loredanamakovec

Raj za ljubitelje prirode i aktivnog odmora

Upravo je dolina Soče prva u Sloveniji dobila titulu Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) zbog svog održivog razvoja turizma, a iako je cijeli kraj poseban i spektakularan na svoj način, neke su mikrolokacije posebno zanimljive. Prvi veći grad u blizini pitoresknog izvora Soče je Bovec, poznat po rušenju mnogih prirodnih rekorda. U njegovoj se blizini nalazi slap Boka, najvodonosniji slap u Sloveniji impozantne visine od 144 m, a tu se smjestila i glečerska dolina Trenta koja je dom informativnog centra Nacionalnog parka Triglav, imena dobivenog po istoimenom najvišem vrhu Slovenije. Planinske staze Julijskih Alpa vode do Krnskog jezera, najvećeg ledenjačkog jezera u Sloveniji, a cijelo je područje oko Bovca raj za vodene sportove, planinarenje, biciklizam, paragliding i druge aktivnosti u prirodi.

Možda vas zanima Ove prekrasne planinske kućice za odmor u našoj okolici imaju pogled od milijun dolara Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Instagram @sonjaprosen Instagram @sonjaprosen

Put mira ide preko Napoleonova mosta

Posebno se ističe i Put mira koji vodi od Alpa do Jadrana, povezujući ostatke Soške fronte, poprišta najveće planinske bitke u ljudskoj povijesti. Priče o Prvom svjetskom ratu najbolje dočarava višestruko nagrađivani Kobariški muzej, no povijest Kobarida seže još u antičko doba o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi. Put mira ide preko Napoleonova mosta u najužem dijelu klanca Soče i slapa Kozjak do Muzeja sirarstva, a općina Kobarid poznata je i po velikom broju vrhunskih svjetskih restorana na tako malom prostoru koji su dio kobaridskog gastronomskog kruga. 

 | Autor: Instagram @raulhudson1986 Instagram @raulhudson1986

 | Autor: Instagram @lepote.slovenije Instagram @lepote.slovenije

Uz Kobariški muzej, tvrđava Kluže također je među važnijim spomen obilježjima koja čuvaju sjećanje na Sošku frontu i gdje se ratne priče rekonstruiraju i na posebnim događanjima, a bila bi prava šteta ovdje propustiti vožnju poznatom bohinjskom željezničkom prugom s brojnim tunelima, mostovima i galerijama kojom posjetitelje muzejski vlak povremeno dovozi u ovaj povijesni kraj.

Možda vas zanima Čarobna alpska jezera Jasna i Zelenci savršen su razlog za bajkoviti zimski izlet u Sloveniju Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Instagram @d.ogrin Instagram @d.ogrin  | Autor: Instagram @zigakoren Instagram @zigakoren

Staza kroz kanjone je idealna i za obitelji

Tolmin je najveći grad u dolini Soče, smješten na slikovitom ušću Soče u Tolminku, u čijoj se blizini nalaze Tolminska korita, poznata i kao najniža ulazna točka u Nacionalni park Triglav. Ona su zajednički naziv za korita Tolminke i Zadlaščice koja se spajaju u jedno ušće, a mnogi baš ovaj dio s kružnim stazama uklesanim u stijene i omeđene brojnim klancima smatraju najčarobnijim i najposebnijim dijelom cijelog nacionalnog parka. Budući je staza koja prolazi kanjonima dugačka tek par kilometara, neće predstavljati izazov ni onima koji nisu u najboljoj formi, kao ni cijelim obiteljima, a bez imalo će dvojbe u najnevjerojatnijim slikama i prizorima koje pruža u njoj uživati baš svi koji se tamo nađu. 

 | Autor: Instagram @zigakoren Instagram @zigakoren

Na samom se početku u kratkoj horizontalnoj pećini ispod Vražjeg mosta nalazi termalni izvor ugodne prosječne temperature između 18,8 i 20,8 stupnjeva (za razliku od Tolminke čija je temperatura samo 5 do 9 stupnjeva), a koji je vidljiv samo kada je vodostaj Tolminke nizak.

Preko Vražjeg mosta do Danteove špilje

Staza dalje vodi do Medvjeđe glave, klinaste trokutaste stijene 'zaglavljene' u klancu Zadlaščice, u predjelu Skakalce, gdje voda žustro kaskadno teče, nudeći prizore koji ostavljaju bez daha. U neposrednoj se blizini nalazi i Danteova špilja do koje se dolazi preko Vražjeg mosta, a koja skriva tri komore i špiljski splet 1140 metara dugačak i 41 metar dubok. Početkom 14. stoljeća patrijarh Pagano della Torre u Tolminu je ugostio pjesnika Dantea Alighierija koji je posjetio i špilju, a navodno je upravo u njoj pronašao inspiraciju za svoj poznati Pakao iz Božanstvene komedije.

U špilji se može vidjeti endemska vrsta kornjaša, a tu je i šišmiš koji ovdje obitava zimi. Sama špilja spada u vrlo zahtjevne pa je za njezino detaljno istraživanje potrebna odgovarajuća oprema i pratnja speleološkog vodiča, no oni znatiželjni u nju mogu i samo zaviriti, a iako će to biti na samo nekoliko metara, bit će dovoljno da se doživi jednako čarobno i jedinstveno iskustvo kakvo nudi i ostatak Tolminskih korita.

Photo: Instagram @pk_oki
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Izgleda super