Life&style

Detalji za dom od gumenih bombona

U vremenu kada mislimo da smo gotovo sve vidjeli, rijetki su pojedinci koji uspijevaju iznenaditi svijet svojim idejama. Jedan od njih je i njemački umjetnik koji svoju inspiraciju pronalazi u gumenim bombonima.

Pronaći nove načine izričaja izazov je za sve umjetnike današnjice. Ideje se skrivaju svugdje oko nas, što je prepoznao i Nijemac Johannes Cordes. Ono što mnoštvu ljudi predstavlja jednu od najdražih poslastica, njemu služi kao sredstvo izričaja i izvor nadahnuća. Cordes tako koristi tisuće gumenih bombona kako bi stvorio šarena umjetnička djela. Mi se pitamo kako samo uspijeva odoljeti napasti da ih sve ne pojede.

 | Autor: Friso Gentsch/DPA/PIXSELL Friso Gentsch/DPA/PIXSELL Na ideju je došao sasvim slučajno - nakon što je završio sa slikom koju je radio po narudžbi za studio u Nuremburgu, shvatio je kako je okvir ipak prevelik za tu namjenu. Njegovo razočaranje brzo je splasnulo, nakon što je ugledao paket gumenih bombona u blizini.

 | Autor: Friso Gentsch/DPA/PIXSELL Friso Gentsch/DPA/PIXSELL Shvativši kako se ove šarene poslastice lijepo izgledaju kada su na okupu, složio je raznobojnu sliku na platnu i stavio ga u izlog svoje radionice. Iako se prvenstveno s time htio samo našaliti, djelo je ubrzo prodao i tako pokrenuo novi hit. Prekretnicu u karijeri doživio je nakon što je dobio poziv za izlaganje na izložbi “100 godina Salvadora Dalija” 2004. godine.

Ovaj 57-godišnjak obožavatelj je Andya Warhola i pop kulture, pa tako najčešće prikazuje njegova djela, ali pomoću gumenih bombona. S obzirom da oni dolaze u samo 6 boja, umjetnik je razvio vlastitu tehniku pomoću koje razvija nove nijanse, kako bi sliku što uvjerljivije prikazao. Potrebno mu je otprilike 200 vrećica gumenih bombona tjedno i između 100-240 sati kako bi završio jedno djelo. I dok najbolje izgledaju kada im se divite s udaljenosti od 10-20 metara, Cordesova djela između ostalog prikazuju i portrete Marilyn Monroe, Mona Lise i nama najdražih - Disney junaka.

Cordesov rad prepoznao je i sam Haribo. Tako su vlasnici ove poznate tvrtke naručili seriju portreta njegovog osnivača Hansa Riegela i njegovih sinova.

U galeriji pogledajte kako to izgledaju gumeni bomboni na platnu...

Photo: Friso Gentsch/DPA/PIXSELL

Komentari 0