Life&style 13. svibnja 2013.

Detalji jarkih boja za razigran dom

Doris Fatur.
1/35

Radovi Mirne Sišul jednostavno osvajaju. Oni su moderni, ali i pomalo shabby, kombiniraju jarke boje i neutralne nijanse, uspomene iz djetinjstva s mudrim izrekama.

 | Autor: Doris Fatur Doris Fatur

 | Autor: Doris Fatur Doris Fatur Bakine savjete, brkate muškarce, pohvale kuharicama i simpatične nazive – sve to imaju kreacije akademske slikarice Mirne Sišul. Kada uđete u njen atelje, kao da ste ušli u slikovnicu ili se barem vratili u djetinjstvo. Sve je šareno, otkačeno, glasno i jasno te pršti bojama. Mirna Sišul je odmalena osjećala potrebu da se likovno izrazi. Nakon pokazanog interesa u osnovnoj školi, javila se nedoumica oko upisa u srednju:

"Naime, u to vrijeme u Rijeci nije bilo srednje umjetničke škole bilo koje vrste. No, to ljeto dogodilo se ono što sam priželjkivala i otvorila se Škola za primijenjenu umjetnost. Upisala sam se i bila prva generacija te škole. Tada smo radili i radili i stalno nešto stvarali te sam shvatila da je to moj poziv. Poslije sam upisala i završila Akademiju primijenjenih umjetnosti, naknadno školu grafičkog dizajna a uskoro će biti 15 godina mog aktivnog bavljenja slikarstvom", objasnila je.

Ističe kako joj je jako teško opisivati vlastiti stil i izričaj, ali priznaje da u osnovi voli dječji crtež te se on tako često provlači kroz njene radove. Inspirira je glazba, pa tako nerijetko piše po svojim slikama i kreira, kako kaže "sliko-priče".

 | Autor: Mirna Sišul Mirna Sišul

 | Autor: Doris Fatur Doris Fatur "Moja inspiracija najčešće se može pratiti kroz cikluse mojih radova. U posljednjih 15 godina od kada se aktivno bavim slikarstvom napravila sam više ciklusa. Najviše traga ostavili su radovi iz ciklusa Oblaci (2005.-2008.), Ljetovanje (2008.-2010.), Brojevi (2010.-2012.) i konačno Glazba je... (2012. do danas). Sami nazivi ciklusa puno govore o mojoj inspiraciji. Ciklus Oblaci inspiriran je nebom , čistoćom, prozračnosti,  ono što se kaže „samo nebo je granica“. LjetovanjeBrojevi govore sami po sebi. Ciklus Glazba je... inspiriran je glazbenim instrumentima i još više glazbom, muzikom, pjesmama, tekstovima pjesama. Ono što možete vidjeti na mojim slikama često su riječi pjesama meni dragih skladbi koje slušam dok stvaram. Svaki trenutak je poseban i određuje moja djela. Uživam dok stvaram, volim što radim  te živim svoje slikarstvo svaki dan", vedro nam je otkrila.

Mirna u slikanju slika za podloge koristi ponajviše platna, nešto manje lesonit, a ponekad i drvene podloge poput kutija, dasaka, odnosno čitave komade namještaja kada radi na intervenciji slikarstvom u interijeru.

 | Autor: Doris Fatur Doris Fatur

"Moje slikarstvo u osnovi je akril na platnu ili akril na lesonitu. To znači da je akrilna boja osnovni medij kojim nastaju moja djela. Akril kao boja je vrlo zahvalan, ima učinak poput ulja, a brže se suši i nema intenzivnog mirisa koji smeta svima oko vas", rekla je i dodala kako kombinira i druge medije poput ugljena, olovke, kaširanja...

"Tijekom nastajanja djela kasnije oduzimam bijelom bojom kako bi stvorila željene oblike koji su u tom trenutku inspiracija. To posebno karakterizira moj posljednji ciklus „Glazba je...“. Doradom sa gore navedenim medijima finaliziram djela, bilo slikarska ili u interijeru", izjavila je simpatična slikarica kojoj projekti uređenja interijera predstavljaju poseban izazov.

 | Autor: Doris Fatur Doris Fatur

Ističe kako je u tom slučaju potrebno zadovoljiti više kriterija, ali i ukusa, pa je izazov samim time veći:

"Prvi susret s interijerom i intervencijom slikarstvom u interijeru došao je u obliku preuređenja starog komada namještaja u nešto novo i unikatno. Prvi takvi poslovi bili su za prijatelje koji su znali moj izričaj i poželjeli su ga na svom komadu namještaja. Puno je raznih elemenata koje sam radila, od kante za smeće, stolica, stolova do velikih ormara", prisjeća se Mirna Sišul i kaže kako su kasnije preporuke napravile svoje, a posebno je ponosna na veće projekte uređenja kao što su stan, taverna i luksuzna jahta.

 | Autor: Doris Fatur Doris Fatur

Akademska slikarica objašnjava kako je oduševljava spoj nove boje i patiniranja sa starim komadima namještaja:

"To je poseban osjećaj kada iz nečega što je bilo spremno za baciti, nastaje „umjetničko djelo“, a posebno kada taj komad uđe u interijer i kada sve zajedno priča jednu lijepu priču. Za interijere volim koristiti i printeve koje prethodno računalno obradim u kombinaciji sa skenom mojih slika. To je glavni motiv na uzglavljima kreveta i u salonu  na 37 metarskoj luksuznoj jahti Navilux koju sam radila."

 | Autor: Doris Fatur Doris Fatur

Kao i svaki kreativac, razvija svoj stil iz dana u dan, pa se ponekad dogodi da joj se stari radovi ne sviđaju. Iako je to rijetkost, tada uzima kist, boji sve u bijelo i kreće ispočetka. Mirna nikada ne ostavlja takvo djelo da ide dalje u javnost, posebno kada zna da njenim radovima nitko ne može odoljeti.

Više slika pogledajte u galeriji...

Komentari 0