Life&style

Dan Crvenih haljina: odjeni nešto crveno sutra, za sve žene koje su doživjele moždani udar

  • U Hrvatskoj se 5. veljače obilježava Dan crvenih haljina kojem je cilj upozoriti na specifičnosti moždanog udara kod žena
  • S obzirom na činjenicu da moždani udar ubije dvostruko više žena od karcinoma dojke, potrebno je razvijati svijest o ovoj bolesti te naučiti prepoznati rizike kako bismo mogli pravovremeno reagirati
  • Svake dvije sekunde u svijetu netko doživi moždani udar, a svakih šest minuta od njegovih posljedica netko umre. U Hrvatskoj je on i dalje prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti.
  • Broj osoba koje na vrijeme dođu u bolnicu te im se suvremenim metodama liječenja može pomoći, danas je na razini cijele Hrvatske oko 15%

Svake dvije sekunde u svijetu netko doživi moždani udar, a svakih šest minuta od njegovih posljedica netko umre. U Hrvatskoj je on i dalje prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti. Tijekom cijele godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke te je iznimno važno biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak ove bolesti. 

„Broj osoba koje na vrijeme dođu u bolnicu te im se suvremenim metodama liječenja može pomoći, danas je na razini cijele Hrvatske oko 15%. Možda će vam se to učiniti malom brojkom, ali kada je usporedimo s postotkom od prije pet godina, onda je to čak tri puta više! To pokazuje da naš trud nije uzaludan, ali svjesni smo da je još mnogo posla pred nama. Veliku snagu daju nam naše heroine, hrabre žene koje su preživjele moždani udar i koje uvelike doprinose svojim sudjelovanjem u akciji, ponajviše pričajući o tome kako su se nosile s bolešću.“ – kaže predsjednica Hrvatskog neurološkog društva prof. dr. sc. Zdravka Poljaković.

Dvije Ivane, Aleksandra, Maja, Snježana i Marcela preživjele su moždani udar i hrabro odlučile svojim istupima u javnosti skrenuti pažnju na ovu tešku bolest od koje je samo u 2019. godini u Hrvatskoj umrlo 2989 žena. One će u petak pozornicom Hrvatskog glazbenog zavoda prošetati u haljinama domaćih dizajnera Andrijane Subotić Pjajčik, Đurđice Vorkapić, Ivice Skoke, Lane Puljić, Martine Herak i Zorana Aragovića.

 | Autor: arhiva dizajneri, Zvonimir Ferina arhiva dizajneri, Zvonimir Ferina

Kod žena se mnogo češće pojavljuju manje uočljivi simptomi moždanog udara, poput iznenadne glavobolje, mučnine, povraćanja, umora i pospanosti, stoga je vrlo važno educirati žene kako bi ih znale prepoznati i reagirati u što kraćem vremenskom roku. Pravovremeno liječenje je od ključnoga značenja za smanjenje stope smrtnosti i invalidnosti uzrokovane moždanim udarom, navodi Zdravka Poljaković.

Dan crvenih haljina održava se treću godinu zaredom u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurološkog društva i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba te uz suorganizaciju Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Cilj ove hvalevrijedne javnozdravstvene-edukativne kampanje je skretanje pozornosti žena o preuzimanju brige o vlastitom zdravlju budući da se većina moždanih udara može prevenirati zdravim stilom života, prepoznavanjem prisutnih čimbenika rizika te njihovim liječenjem.

Program svečanog obilježavanja vodit će Tarik Filipović, a svojim nastupima večer će oplemeniti skladatelj i pijanist Matej Meštrović, violončelistica Ana Rucner i glumac Vedran Mlikota.

 | Autor: arhiva dizajneri, Zvonimir Ferina arhiva dizajneri, Zvonimir Ferina

Pozivamo te da u petak, 5. veljače odjeneš nešto crveno i podržiš akciju Dan crvenih haljina kojom se želi podići svijest javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena. Svečano obilježavanje u Hrvatskom glazbenom zavodu u 18:30 moći ćeš pratiti uživo na poveznicama: https://www.facebook.com/DanCrvenihHaljina i  https://www.facebook.com/vecernji.

Photo: shutterstock

Komentari 0