Life&style

Čistiš li pravilno svoj luftić? Na ovu važnu stavku često zaboravimo

  • Budući da ih koristimo u vodi, nerijetko smetemo s uma da bi i luftmadrace trebalo detaljno oprati
  • Njihovo čišćenje je vrlo jednostavno, a potrebno ih je samo ispuhati i provjeriti da u njima nije ostalo vode
  • Od velike pomoći mogu ti biti i sastojci koje sigurno već imaš u kućanstvu: sapun, ocat i soda bikarbona

Luftić, luftmadrac, napuhanac, dušek... bez obzira koje ime mu dali, madrac na napuhavanje se u kratkom roku pretvorio u nezaobilazni dio ljetne opreme. Obožavaju ga i mladi i stari, a rado ga koristimo kako na moru, tako i na bazenu.

No, nerijetko zaboravimo pravilno ga očistiti.Mnogi smatraju kako je njegova upotreba u vodi dovoljna metoda čišćenja, no ona neće ukloniti nečistoće i prljavštinu koja bi mogla uzrokovati i oštećenja (a u najgorem slučaju i oboljenja) na našoj koži.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija korištenja madraca na napuhavanje

Možda vas zanima Luftić ili svemirski brod? Nećeš vjerovati što sve možeš staviti u ovaj čudesni napuhanac Rubrika Life&style Life&style

Čišćenje luftića zapravo je jednostavan posao, a valja slijediti ove tri upute:

1. Ispuši luftmadrac

Prvi korak kod čišćenja luftmadraca je njihovo ispuhivanje. Znatno ga je lakše očistiti kada zauzima manju površinu. Nakon ispuhivanja olakšano ti je prilikom čišćenja dohvatiti sve krivulje i rubove.

2. Ukloni vodu

Luftmadrac prije čišćenja treba biti dobro posušen pa pripazi da u njemu nije ostalo dodatne vode. Čak i mala količina zaostale vode dovoljna je za razvoj gljivica i bakterija.

3. Čišćenje

Čišćenje se može izvršiti prirodnim ili kemijskim sredstvima. Oba postupka čišćenja imaju svoje prednosti. Iako je prirodna metoda sigurnija, kemijski postupak mnogo lakše uklanja klice. U nastavku ti detaljnije otkrivamo kako ti od pomoći mogu biti sapun, ocat, soda bikarbona i izbjeljivač klora.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija korištenja madraca na napuhavanje

Set za igranje karata na bazenu Možda vas zanima Savršeni luftići! Moći ćeš kartati i u moru, a imaš i mjesto za odlaganje svog omiljenog koktela Rubrika Life&style Life&style

Od pomoći u čišćenju bi ti mogli biti:

Sapun

Za čišćenje sapunom pomiješaj 1/4 tekućeg sapuna s 3/4 mlake vode i napravi otopinu. Pomoću spužve i otopine detaljno operi luftmadrac te ga isperi u hladnoj vodi.

Ocat

Ovu metodu čišćenja luftmadraca mnogi smatraju i najučinkovitijom. Trebaš pripraviti otopinu koja će se sastojati od 1/3 octa i 2/3 tople vode. Ispuhani luftmadrac trebaš potopiti u dobivenu otopinu i pustiti da odstoji 15-20 minuta. Obavezno potopite sve dijelove jer ćeš tako biti sigurna da će se isprati sva prljavština i plijesan.

Super je, ali ne za sve: 4 stvari koje nikada ne smiješ čistiti s octom

Soda bikarbona

Baš kao i u prvom slučaju trebaš napraviti otopinu u koja će biti sastavljene od 1/4, u ovom slučaju, sode bikarbone i 3/4 tople vode. Soda bikarbona će uspješno privući sve nečistoće i očistiti madrac.

Korištenje izbjeljivača

Ako luftmadrac nije bio dugo očišćen na njegovoj će se površini pojaviti plijesan. U tom slučaju možeš se poslužiti izbjeljivačem koji će sanirati mrlje i učiniti da madrac izgleda kao nov. Dodajte 2 žlice otopine izbjeljivača u kantu punu vode te u nju potopi madrac. Pričekaj 4-5 minuta da izbjeljivač obavi svoj posao.

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0