- Kako se bliži kraj godine i blagdanski dani, nekako nam sve više na pamet pada cimet i njegov fini miris
- Jesi li znala da, osim što cimet može oplemeniti slatka jela, savršen je i za klasični umak od rajčice?
- Otkrit ćemo ti što stoji iza ovog neobičnog trika
Tjestenina s umakom od rajčice je jelo koje mnogi od nas poznaju i vole od djetinjstva! Ali, kako pripremiti umak od rajčice? Pržiš luk i češnjak, uliješ rajčice, dodaš mediteransko začinsko bilje i začiniš solju i paprom? Ako ti se sviđa malo začinjenije, dodaš još malo čilija. I to je to: za savršeni umak od tjestenine ne trebaš puno više, zar ne? Malo bi tko očekivao ovaj začin u umaku od rajčice: cimet.
10 briljantnih i neočekivanih načina na koje možeš koristiti cimet
Premda nam je prilično nepoznato da se umak od rajčice začinjava cimetom, koji uglavnom koristimo za slatka jela ili jela od mesa, to je sasvim normalno u drugim zemljama. U Grčkoj, na primjer, cimet u prahu se uvijek dodaje u umak od rajčice, dok se u Indiji cimet koristi čak isključivo za slana jela.
Zbog visokog sadržaja glutamata (glutaminske kiseline), rajčica je prirodno intenzivno pojačivač okusa. Osim toga, osobito dobro upija „tople“ začine. Cimet, s druge strane, ima sposobnost pojačati aromu rajčice i učiniti da umak od rajčice doista zamiriše.
Cimet veže blago gorke, zemljane note okusa, daje blago zadimljenu notu i najbolje se slaže u umaku s paprom i muškatnim oraščićem te začinskim biljem poput ružmarina. Umak od rajčice s cimetom odlično se slaže i s nečim kiselkastim, na primjer u kombinaciji s jogurtom. Dakle, cimet nije samo prikladan za božićne deserte, pečenje ili orijentalna jela, nego i oplemenjuje voljenu tjesteninu s umakom od rajčice! Samo ga isprobaj sa sljedećom tjesteninom, odnosno, umaku dodaj prstohvat cimeta.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.