Lifestyle Living 53 prikaza 11. veljače 2013.

Čarobna ogledala iz vaše mašte

1/9

"Ogledalce, ogledalce, tko je najljepši na svijetu?", pitanje je koje je Snjeguljičina maćeha ponavljala iz dana u dan. Zrcala Josipe Čamber, možda nam ne mogu dati odgovor na to pitanje, ali svojom ljepotom osvajaju baš poput onog iz poznate bajke.

 | Autor: Nekada davno zrcalo je bilo simbol istine i iskrenosti, a danas je ono rijetko kad nešto više od pukog detalja u našem domu. Često nije posebno, ničim se ne ističe, samo stoji u hodniku čekajući da naiđete i pogledate se. Mlada umjetnica Josipa Čamber svoja ogledala kreira na nešto drugačiji način – ona su mala umjetnička djela koja mogu dominirati cijelim prostorom.

"Prvo zrcalo nastalo je kao maturalni rad u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn, na Odjelu kiparstva 1994. godine pod temom okvir za ogledalo. Umjesto uobičajenih ovalnih ili pravolinijskih okvira nastala je ideja o zidnoj skulpturi i ogledalu koje joj daje primjenu", objasnila je umjetnica.

Svoja ogledala nazvala je Ogledala mašte i to zbog povjesničarke umjetnosti Jasne Galjer koja je napisala osvrt na Josipinu prvu samostalnu izložbu koja je održana 1999. u galeriji Forum:

"Kako su moja ogledala na granici umjetničkog i primijenjenog svijeta – između realnosti i sna, između drveta i transparentnog ogledala smatrala sam da ime Ogledala mašte u potpunosti opisuje samu ideju."

 | Autor:

Prilikom izrade svojih zrcala koristi dva kontrastna materijala: drvo i brušeno kristalno staklo; i to na način da ogledalo da dubinu, a drvo oplemeni prostor u kojem se nalazi.

"Zadnji ciklus ogledala izrađen je od mediapana što ga čini ekološki i cijenom prihvatljivijim. Za skulpture i zdjele koristim razne vrste drva, od egzotičnih do drva s naših prostora", objasnila je autorica. Njeni radovi nastaju u trenutku inspiracije koju pronalazi u prirodi i apstraktnim mislima koje se trudi prenijeti u likovni jezik. Početak kreativnog procesa se događa u trenutku kada ideju prenese na papir.

 | Autor:

"Drveni  skulpturalni dio u cijelosti je moj rad, ručno rezan, obrađen i patiniran. Za ogledala izrađujem šablone po kojima mi  staklar izrezuje i također ručno brusi ogledala", izjavila je Josipa.

Cijene njenih zrcala su između 500 i 15 000 kuna, ovisno o materijalu i dimenzijama. U svom posljednjem ciklusu radova, napravila je zrcala veselih, razigranih formi, manjih dimenzija, koja su prikladna za poklone i pristupačnija cijenama (500 do 1000 kn).

"Kupci mojih ogledala su velikim dijelom mladi ljudi koji ih kupuju za svoje stanove ili kao darove prijateljima, nerijetko za vjenčanja, u zadnje vrijeme i mame za dječje sobe," otkrila je Josipa i dodala: "Kupci su i glumci te diplomati; recimo britanska oskarovka Judie Dench te japanski veleposlanik u Hrvatskoj neki su od poznatijih kupaca koji imaju primjerak mog ogledala."

 | Autor:

Svoja ogledala mašte uglavnom izrađuje po vlastitom nahođenju, ali i po narudžbi. "To nikako ne znači da i ta djela nisu plod moje mašte. Tu se radi samo o tome da u kreativnom procesu nastajanja razgovaram s  kupcima, te rad prilagodim interijeru, što podrazumijeva dimenziju, boju patine i motiv koji kupac želi", za kraj je dodala ova simpatična umjetnica.

Više o ovim fantastčnim ogledalima saznajte na službenoj stranici Josipe Čamber.

Više slika pogledajte u galeriji...

Komentari 0