Life&style

„Bumerang-djeca“ otežavaju život roditeljima

Kad djeca napuste roditeljsko gnijezdo, onda ne počinje novi život samo za djecu, nego i za roditelje…

Kad djeca odrastu, osamostale se i napuste dom, novi život ne počinje samo za njih nego i za roditelje. Oni tada mogu ispuniti svoje snove i planove koje su godinama odgađali zbog skrbi za djecu. Sada jednostavno imaju više vremena za sebe - svaki roditelj zna kako je kroničan nedostatak vremena nešto što ide uz obitelj. Dakle, odlazak djece happy end je za obje strane. No, posljednjih godina jača drugi trend - djeca koja su se već iselila opet se vraćaju kući! Što zbog sve većeg broja razvoda, što zbog ekonomskih prilika ili kombinacije jednog i drugog. A kad se to dogodi, roditeljima ne čini dobro – što su također pokazali rezultati nedavno provedenog istraživanja. 

Možda vas zanima Ovaj odgojni trend pretvara djecu u nesposobne osobe Rubrika Life&style Life&style

Istraživanje je pokazalo da djeca koja se vrate u roditeljski dom priušte roditeljima velik stres

Kad se djeca vrate roditeljima (poput bumeranga – zbog toga taj naziv „bumerang-djeca“) to negativno utječe na kvalitetu života roditelja. To je pokazalo jedno britansko istraživanje objavljeno u stručnom časopisu „Social Science and Medicine“. Za istraživanje su ispitivali roditelje iz više europskih zemalja. Bumerang-djeca stres su za roditelje te izazivaju konflikte. Prema istraživanju, vraćanjem djece roditelji gube kontrolu nad vlastitim životom, samoodređenost, zadovoljstvo te mogućnost za samoostvarenje. 

To se događa samo kad su se djeca već odselila iz roditeljskog doma. Ako neko od djece još živi s roditeljima, svejedno im je ako se vrati drugo dijete. Ionako još nisu bili "slobodni".

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0