Life&style
Sve o bulletproof kavi

Bulletproof kava: što sve zapravo može ova trendovska kava s maslacem?

  • Bulletproof kava ne samo da bi te trebala probuditi, nego ti može pomoći i pri mršavljenju
  • Što tobožnji čudotvorni napitak zapravo doista može učiniti?
  • Otkrit ćemo ti što je bulletproof kava te kako je spraviti

„Bulletproof Coffee“ je pripravak „otporan na metke“ spravljen od filter kave, žličice maslaca i kokosovog ulja ili alternativno takozvanog MCT ulja. To na prvu ne zvuči baš ukusno. Ali, mnogi se sada kunu u sljedeće: kava s dodanom masnoćom čini te potpuno budnom, daje nevjerojatnu količinu energije za cijeli dan i održava te sitom iznimno dugo. Dakle, ova kava može čak zamijeniti doručak.

Hoćeš li od bulletproof kave imati više energije nego od obične kave?

Poznato je da te kava stimulira. Ali, oni koji su navikli na dnevnu dozu kofeina teško da će bljesnuti s bulletproof kavom, jer mast usporava apsorpciju kofeina u tijelu. Ali, onda traje nešto duže. Vjerojatnije je da će se „nevjerojatno“ povećanje energije pojaviti kod ljudi koji obično ne piju kavu.

Može li se smršaviti s bulletproof kavom?

Izumitelj bulletpoof kave, Amerikanac Dave Asprey, tvrdi da je s ovom metodom izgubio 45 kilograma u 10 godina. Ali, je li za to doista bila zaslužna samo kava? U svakom slučaju, šalica ove kave ima 82 kalorije više od normalne šalice kave bez dodane masti.

Za učinke mršavljenja zaslužne su posebne masti u maslacu i kokosovom ulju: takozvani MCT, koji su srednjelančane masne kiseline. Smatraju se da blago potiskuju apetit i daju nešto manje kalorija, oko 8 po gramu, u usporedbi s 9 za dugolančane masti. Osim toga, tijelo koristi više kalorija pri metaboliziranju MCT-a nego kada se bavi masnoćama dugog lanca. A energija je dostupna brže. Ali, MCT se gotovo ne pojavljuju u prirodi: nalaze se samo u kokosovoj masti, ulju palminih koštica te u malim količinama u mliječnoj masti. Prosječni dnevni unos iz prirodnih izvora je oko dva grama. Ako bi 50 grama dugolančanih masti dnevno zamijenili MCT-ima, to bi rezultiralo ukupnom uštedom od najviše 80 kilokalorija.

Što znanost kaže o bulletproof kavi?

Čak ni znanstvena istraživanja ne daju bezrezervni povod za slavlje. Pokazuju da su ispitanici na dijeti sa smanjenim unosom kalorija plus MCT izgubili više na težini od onih bez MCT-a. Također su izgubili više tjelesne masti i manje mišićnih proteina od skupine koja nije primala MCT. Međutim, prednosti su jedva potrajale. Nakon dva tjedna učinci su polako, ali značajno nestali. Znanstvenici sumnjaju da je razlog tome što se metabolizam prilagođava promijenjenim uvjetima.

Zaključak: koliko je dobra bulletproof kava?

Nekoliko MCT-ova napravljenih od maslaca (npr. livadnog maslaca) i kokosovog ulja u kavi teško da će moći išta učiniti u vezi s težinom. Stoga neke web stranice preporučuju korištenje čistih MCT ulja umjesto kokosovog ulja. Umjetno se proizvode za osobe s određenim bolestima probavnog sustava. Obično ih možeš nabaviti u trgovinama zdrave hrane ili na Internetu. Ali, čak ni čisti MCT ne bi trebao topiti kilograme, osim ako ne paziš na prehranu i tjelovježbu.

Priprema bulletproof kave 

Uglavnom, kod kuće nije teško skuhati bulletproof kavu. Jedina nekomercijalna komponenta je MCT ulje, ali se i to može brzo nabaviti. Ovdje predstavljamo recept za bulletproof kavu - zajamčeno izvrsnog okusa!

Sastojci:

• 250 ml visokokvalitetne kave

• 1-2 žlice maslaca ili gheeja (pročišćenog) maslaca 

• 1-2 žlice MCT ulja

Priprema:

Kod pripreme bulletproof kave najvažnije je dobiti najbolji okus. Kako bi to učinila, sve sastojke stavi u blender i izmiksaj smjesu u kremastu masu. Alternativno, naravno, možeš koristiti i ručni blender.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cell Squared (@cellsquared)

Photo: Shutterstock

Komentari 0