Life&style
Bugenvilija u cvatu

Bugenvilija ili brazilska princeza: teško da itko može ostati imun na kraljicu mediteranskih vrtova

  • Teško je ne suspregnuti dah kada se za vrijeme ljetnih mjeseci bugenvilija ne pokaže u svoj svojoj ljepoti i ružičastoj raskoši
  • Riječ je o tropskoj penjačici podrijetlom iz Brazila koja najčešće ukrašava mediteranske vrtove i okućnice
  • No, ako i živiš u kontinentalnom dijelu i ti možeš imati varijantu ove ljepotice koja ne podnosi oštre zime

Zovu je još brazilska princeza, ali zapravo je u našem narodu poznatija kao bugenvilija, bugenvileja, bungevila… a možda i ti znaš još poneki naziv za ovu kraljicu mediteranskih vrtova? Riječ je o penjačici raskošnih grozdova ružičastog cvijeća uz koju je zaista teško ne zastati i napraviti odličnu Instagram fotku. 

Biljke za balkon Možda vas zanima Biljke za balkon na kojem će ti pozavidjeti: od cvijeća do začinskih trava, evo kako će ti baš sve uspjeti Rubrika Life&style Life&style

Ipak, u njezinoj ljepoti moći će ponajviše uživati oni koji se zapute u mediteranske krajeve. Naše dalmatinske i primorske okućnice, vrtove i terase krasi upravo ova tropska ljepotica brazilskog porijekla koja je ime (Bougainvillea, ime roda) dobila u čast francuskog pomorca  Louisa Antoine de Bougainvillea koji je u 18. stoljeću oplovio svijet te iz Brazila donio bugenvilije. 

Kako smo i imali prilike vidjeti prekrasne ružičaste slapove koji se penju preko nadstrešnica starih dalmatinskih kuća, bugenvilija može narasti i do 12 metara visine, a sadrži i bodlje  koje im u prirodi služe za pridržavanje među granama drugog drveća.

3 stvari koje unatoč fjaki ne bi trebala prestati raditi ovo ljeto

 Možeš se  uzgajati i kao oblik manjeg stabla, u obliku živice ili u velikoj tegli. Prekrasan ružičasti cvat odvija se od travnja do studenog, a najljepše se cvasti na mjestima obasjanim suncem iako može podnijeti slabiju sjenu. 

Prilično je i prilagodljiva na sušu, ali ipak će bolje uspijevati ako se redovno zalijeva (ne previše, jer korijen može istrunuti) posebno kada pokazuje svoje predivne ružičaste cvjetove. 

Zar nisu predivni?! Ova vrsta tulipana izgleda poput kuglice sladoleda

Brzog je rasta, zato je potrebno i redovito obrezivati kako bi se ujedno i spriječio nastanak bolesti i najezda štetnika. 

Podnosi temperature iznad 37°C, ali neće preživjeti ako se noćne temperature spuste ispod ništice (čak i ispod 2 °C ), a najbolje uspijeva u kiselom tlu (pH tla između 5,5 do 6). 

Temperaturna tolerantnost upravo je i razlog zašto ovu krasoticu ne viđamo kao raskošan ukras u kontinentalnim dijelovima gdje bi njezinom profinjenom i elegantnom životu presudila upravo oštra zima. Međutim, ako si istinska ljubiteljica ove biljke i spremna si uložiti nešto truda kao i zadovoljiti se prilagođenom verzijom ove penjačice - rješenja ima čak i ako ne živiš u obalnom području. 

Što ako živiš u kontinentalnom dijelu zemlje?

Naime, iako mnogim biljkama ne odgovara rast u tijesnim posudama, bugenvilija može neko vrijeme rasti u tijesnom loncu za cvijeće. Štoviše, njezin cvat je najintenzivniji u to vrijeme. Najbolje je stoga uzeti posudu ne veću od promjera 10 cm te dubine 20 cm te zasaditi sadnicu vodeći računa o drenaži kako stajaća voda ne bi uništila korijen ovog cvijeta. Kada se korijenje počne širiti iz posude, tada je vrijeme za presađivanje u veću posudu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @rossi_en

Najbolje vrijeme za uzgoj je proljeće i početak ljeta kada ima mnogo sunca, a temperature dosežu 23-25 °C. 

Možeš je razmnožavati uz pomoć reznica od biljaka koje imaju najmanje 5 godina a za to će ti trebati supstrat jednakog udjela treseta i perlita. 

11 balkonskih biljaka koje će preživjeti i najgore vlasnike - i cvasti cijelo ljeto

Ljeti je možeš izložiti pogledima na balkonima, terasama u dvorištu, ali svakako je skloni od vjetra jer bi pri najmanjim udarima mogla odbaciti lišće. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pak Yunus (@_pakyun)

Dolaskom hladnijih zimskih dana svakako je unesi na zaštićeno mjesto – u prostoriju koja bi trebala biti svjetlija i svježija s temperaturom koja ne pada ispod 6 °C. 

Ljepotica u koju se ne može zaljubiti na ovaj način može krasiti i okućnicu tvog doma, a za one prizore tamno ružičastih slapova koji oduzimaju dah rado ćemo skoknuti do obale pa i fotografirati se ispod pokoje. 

Photo: Instagram/@z.tamara

Komentari 0