Life&style

Budi oprezna i nikada nemoj usisati ovih 7 stvari, mogla bi požaliti

  • Čim vidiš neku prljavštinu na podu – zgrabiš usisavač i kreneš u akciju čišćenja?
  • Neka onečišćenja bolje je ukloniti metlom ili džogerom – umjesto usisavačem
  • Otkrit ćemo ti o čemu je riječ

Svejedno je li to u dnevnoj sobi, blagovaonici, kuhinji ili kupaonici: čim vidiš prašinu ili neku prljavštinu, odmah uzimaš usisavač u ruke kako bi to uklonila? To je naše brzo rješenje protiv krušnih mrvica, kose i sličnih stvari – i u tren oka su podovi čisti. Međutim, koliko god da je usisavanje praktično, neke stvari ne smiju doći u usisavač. Otkrit ćemo ti sedam stvari koje je bolje pomesti ili obrisati krpom.

1. Mokre namirnice

Prosute namirnice poput papra i soli, šećera ili neki sličan kuhinjski otpad nisu problem za usisavač. Svježi i mokri proizvodi – poput taloga od kave, salate od krumpira, riže ili graha, mogu također biti usisani. Oni mogu ili začepiti usisavač ili oštetiti motor zbog vlage. Također se mogu pokvariti u usisavaču te početi smrdjeti.

 

2. Ostaci biljaka

Sigurno si koji puta usisala posušene cvatove ili listove koji su otpali. Međutim, jednako kao i kod živežnih namirnica, postoji opasnost da se ne začepi cijev. Radije ih pometi i baci u smeće.

3. Make-up

Svejedno radi li se o ružu za usne, sjenilu ili bronzeru: make-up ne smije doći u usisavač. Beauty-proizvodi mogu se rastopiti u usisavaču te prouzročiti štetu na motoru.

4. Kovanice i sitne igračke

Naravno da se kod usisavanja prvenstveno želi usisati prašina i prljavština, ali često se slučajno pokupe i kovanice, naušnice ili igračke. U većini slučajeva to nije štetno, ali uvijek bi trebalo dobro gledati pod koji se usisava. Ovisno o predmetu, može se oštetiti vrećica ili motor.

Možda vas zanima Mučiš se s mrljama na tepihu? Imamo recept za genijalno sredstvo za čišćenje koje će riješiti stvar Rubrika Life&style Life&style

 

5. Tekućine

Ako nemaš poseban usisavač koji može usisavati i tekućine, svakako izbjegavaj usisati prosute tekućine. Inače možeš oštetiti usisavač, a može doći i do kratkog spoja.

6. Kosa

Kosa na podu uvijek ružno izgleda i želimo je što prije usisati – međutim, to dugotrajno nije najbolji izbor. Ispala kosa može nakon nekog vremena začepiti cijev i stroj – koje potom nije lako očistiti. Radije odmah prstima otkloni kosu s poda čim je primijetiš.

7. Veći komadi stakla

Komadi stakla su uvijek slučaj za sebe i trebaju se oprezno ukloniti. Doduše, važno je da usisavaš eventualno samo male komade, a velike prije otkloniš rukom. Inače se može dogoditi da veći komadi stakla unište unutrašnjost usisavača.

Možda vas zanima Jedna gospođa podijelila je genijalan trik za temeljito i brzo čišćenje četaka za kosu - bit će kao nove! Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0