Life&style

Budi kreativna, isprobaj sjajan recept za jedan od najpopularnijih južnoameričkih kolača

  • Tres leches je jedna od najpoznatijih slastica iz Južne Amerike
  • Riječ je jednostavnom kolaču od tri različita mliječna proizvoda
  • Donosimo ti recept za klasičnu varijantu omiljenog južnoameričkog kolača

Ako si nekim slučajem bila u Južnoj Americi, sigurno si naletjela na „tres leches“. Baza ovog mliječnog kolača je biskvit u koji dolaze tri različita mliječna proizvoda – vrhnje, kondenzirano mlijeko i klasično kravlje mlijeko. Ako se Južnoamerikance pita za originalni recept, baza je uvijek ista, ali postoje različite varijante toppinga ili voća koje se stavlja na kolač. Predstavljamo ti klasični recept…

Sastojci

• malo maslaca za kalup

• 170 g brašna

• 1 žlica praška za pecivo

• 30 g cimeta

• 6 bjelanaca

• 3 žumanca

• 200 g šećera

• 2 žličice ekstrakta vanilije

• 120 ml mlijeka

Možda vas zanima asd Rubrika Life&style Life&style

• 240 ml vrhnja

• 250 g mascarpone sira

• 240 g zaslađenog kondenziranog mlijeka

• 240 ml kondenziranog mlijeka

• 1 žlica ruma

Priprema

1. Zagrij pećnicu (ventilator) na 180 stupnjeva te namasti kalup za složenac.

2. Pomiješaj u posudi brašno, prašak za pecivo i cimet. U drugoj posudi stuci bjelanca u čvrst snijeg tako da postepeno uspeš šećer.

3. U trećoj posudi pomiješaj žumanca i 1 žličicu ekstrakta vanilije (ostalo ti treba za kasnije). Dodaj naizmjenično mlijeko (samo normalno) i mješavinu brašna uz stalno miješanje da ne nastanu grudice. Na kraju dodaj te umiješaj snijeg.

4. Stavi tijesto u kalup te peci oko 25 minuta. Zatim smanji temperaturu na 160 stupnjeva pa peci otprilike jednako toliko sve dok površina ne bude zlatnožute boje (napravi test s čačkalicom). Prije posluživanja ostavi da se ohladi oko 15 minuta.

5. Pomiješaj kondenzirana mlijeka, preostali ekstrakt vanilije te rum.

6. Kad se kolač malo ohladi napravi nekoliko rupa s gornje strane te raspodijeli mješavinu kondenziranog mlijeka ravnomjerno po kolaču tako da kolač upije svu tekućinu. Ostavi da odstoji 10 minuta.

7. Na kraju stuci vrhnje u šlag te umiješaj mascarpone. Raspodijeli to po kolaču te zagladi. Ako se u kalupu sakupi tekućine, ne brini – kolač se tradicionalno jede vrlo sočan.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0