Life&style

Britanska kraljevska obitelj u velikoj tuzi: U 100. godini preminuo princ Philip

  • Buckinghamska palača danas je obavijestila o smrti princa Philipa, koji je svijet napustio u 100. godini
  • "S dubokim žaljenjem Njezino Veličanstvo Kraljica objavljuje smrt njezinog voljenog supruga, Njegove Kraljevske Visosti princa Philipa, vojvode od Edinburgha", priopćeno je
  • Princ Philip je 16. ožujka izašao iz londonske bolnice u kojoj se oporavljao nakon operacije srca

S dubokom tugom kraljica Elizabeta II. objavila je da je njezin suprug princ Philip u petak ujutro preminuo u 100. godini života, nakon 73 godine njihovog braka i činjenice da joj je bio oslonac te vodič kroz njezinu 69-godišnju vladavinu. No, nije samo Britanska kraljevska obitelj zavijena u crno, za princom Philipom koji je umro u Windsoru tuguju brojni Britanci, a izrazi sućuti pristižu iz cijelog svijeta. 

Možda vas zanima Ovo je tajni nadimak kojim princ Filip zove kraljicu Elizabetu, tako se nitko ne bi usudio nazvati kraljicu Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

O upitnom zdravstvenom stanju princa Philipa posebno se razglabalo uoči događanja preko bare kada su Harry i Meghan najavljivali svoj veliki intervju koji su dali voditeljici Oprah Winfrey. Kraljevski stručnjaci već su ranije apelirali da se prikazivanje intervjua odgodi kako bi njegovo emitiranje moglo odjeknuti kao diplomatska bomba u slučaju pogoršanja stanja princa Philipa

Pokojni suprug kraljice Elizabete II. netom prije prikazivanja skandaloznog intervjua operiran je St Bartholomew's Hospital zbog srčanih problema. Operacija je protekla uspješno, a kako su izvještavali britanski mediji, princ je nakon sveukupno 28 provedenih dana u bolnici u koju je zaprimljen zbog infekcije i slabijeg srčanost stanja, 16. ožujka pušten na kućnu njegu. Američki intervju Meghan i Harryja u Britaniji je prikazan 08. ožujka, a kako su nagađali britanski mediji, sadržaj se tajio od princa Philipa. 

Početkom siječnja on i kraljica Elizabeta II. cijepili su se protiv korone.

U iščekivanju velikog intervjua: Meghan optužila kraljevsku obitelj, dok palača protiv nje provodi istragu

Doživotno vjeran životni suputnik 

Kraljica je ostala bez svog životnog suputnika, kojeg je obožavala još od tinejdžerskih dana. Zaručili su se 10. srpnja 1947., a vjenčali 20. studenog iste godine. Zaprosio ju je dijamantnim prstenom koji je dao napraviti od majčine tijare. Prije vjenčanja Philip, sin grčkog princa Andrije iz dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, ogranka Oldenburgovaca i princeze Alise od Battenberga, postao je britanski građanin i princ te vojvoda od Edinburgha.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

"On (princ Philip) mi je jednostavno bio snaga svih ovih godina. Ja, njegova obitelj i mnoge druge zemlje dugujemo mu više nego što bi on ikada potraživao", izjavila je kraljica 1997. godine o duhovitom, vjernom princu Philipu na kojeg se oslanjala iznad svih ostalih. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Do svoje smrti princ Philip je bio kraljevski član obitelji s najdužim bračnim statusom i najstariji partner vladajućeg monarha. Imao je četvero djece, osmero unučadi i desetero praunučadi, a uspješno je ispunio svoju najvažniju ulogu – da nikada ne iznevjeri kraljicu Elizabetu II.

Photo: Pixsell/Sanjin Strukic

Komentari 0