Life&style

Bljak! Znaš li što je zajedničko tvojim lećama, škaricama za nokte i pidžami?

  • Pa, vjerovala ili ne, ta tri predmeta su među najprljavijima koje posjeduješ
  • Ništa nije savršeno čisto, ma koliko se trudila, ali je dobro znati gdje su najveća legla bakterija u kući
  • Neke od običnih stvari koje svakodnevno koristimo mogu izazvati dijareju, upale...

Možeš čistiti i prati koliko želiš, no bakterije će uvijek preživjeti. Naravno, nitko ne očekuje da dom bude savršeno uredan i sterilan jer je to nemoguće, ali ne želimo ni nepotrebno uzgajati i širiti bakterije. A lako nam se to dogodi jer nismo niti svjesni koji predmeti u kući su najprljaviji, prava legla bakterija. Na primjer, jesi li znala da bakterije na kuhinjskoj krpi mogu uzrokovati dijareju? Evo devet najprljavijih stvari koje posjedujemo, a krećemo od zadnjeg mjesta prema prvaku prljavštine:

9.  Kuhinjske krpe

Istraživanje koje je provela organizacija American Food Protection pokazalo je da 89% testiranih kuhinjskih krpa ima na sebi koliformne bakterije koje uobičajeno obitavaju u debelom crijevu ljudi i životinja. Štoviše, 25.6% na sebi ima i opasne bakterije ešerihije koli koja može uzrokovati dijareju i u nekim slučajevima prerasti i u mnogo ozbiljniju bolest. Dakle, kuhinjske krpe bi trebalo često mijenjati, a prati ih obavezno na visokoj temperaturi.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

8. Spužve

Spužve mogu biti izuzetno prljave. Kad nešto opereš spužvom, bakterije se skupe na njezinoj površini i lijepo tamo ugnijezde. I Razmnožavaju. Upotrijebiš li tu istu spužvu za nešto drugo, lijepo ćeš ih proširiti. Prljave spužve mogu uzrokovati i trovanje hranom, posebno ako su bile u dodiru s, na primjer, nečime na čemu je bilo sirovo meso.

7. Tvoje cipele

Eh, o tome smo već pisali. Nije dobro da po kući hodaš u cipelama. Bolje ih je izuti odmah na ulazu jer džonovi mogu na sebi imati 421.000 bakteria. Pa u tim cipelama hodaš ulicom na kojoj ima smeća, psećih fekalija, pljuvačke, ulaziš u javne WC-e!

6. Škarice za nokte

Tona je bakterija na našim rukama, zato ih i peremo tako često. No one ispod noktiju pri tom ne operemo nego se tamo lijepo sakupljaju pa kad uređuješ nokte prenesu se na škarice i ostali pribor. Operi ruke nakon rezanja noktiju, a poželjno je i dezinficirati škarice nakon upotrebe.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

5. Kontaktne leće

Pazi da svoje kontaktne leće održavaš vrlo čistima jer uvijek su vlažne, a bakterije to obožavaju. Prljave leće mogu jako naštetiti očima.

4. Tvoja pidžama

Ankete su pokazale da ljudi predugo nose istu pidžamu bez pranja. Jedno britansko istraživanje pokazalo je da muškarci iz noći u noć u istoj pidžami spavaju 13 dana, a žene 17! Pidžamu bi trebalo oprati svaka dva do tri dana.

Možda vas zanima Tvoj platneni kauč izgleda ofucano, a ni ne miriši najugodnije? Ovako bit će mirisan i kao nov Rubrika Life&style Life&style

3. Pipa

Nakon što smo bili na WC-u, prljavim rukama otvorimo vodu na pipi, operemo ruke, pa čistim rukama ponovno zatvorimo pipu, a one iste gadne bakterije su još na njoj. Odvratno, zar ne? Redovito dezinficiraj pipu.

2. Tvoja torbica

Slično kao i cipele, i tvoja se torbica lako zaprlja jer nosiš je posvuda sa sobom, spuštaš na ne uvijek čiste površine, trpaš u nju razne ne baš čiste stvari. Većina nas torbice čisti jako rijetko - ili nikad. Što znači da u njoj nosiš otprilike 10.000 bakterija.

1. Krpa za pranje podova

Tvoj "močo" je na vrhu top ljestvice najprljavijih predmeta u kućanstvu. Kad koristiš krpu za pranje podova, a da je nakon prethodne uporabe nisi pošteno oprala (najbolje u perilici, na najmanje 60 °C), umjesto da pereš podove, samo razmazuješ nove baketrije po njima. Ako koristiš neku koja se ne smije prati na visokoj temperaturi trebaš je što češće zamijeniti novom.

POGLEDAJ ČETVRTU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": PRSTENJE I CIPELE:
 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0