Life&style

Blistava i mirisna cijela kuća uz samo nekoliko sastojaka iz tvoje kuhinje

Kola, maslinovo ulje i sol samo su neki od sastojaka koji će ti pomoći da tvoj dom bude blistavo čist i mirisan. Uz ove savjete iskoristi njihov maksimum

Malo je ljudi koji su baš ludi za čišćenjem kuće, ali to je jednostavno aktivnost koju ne možemo izbjeći. Većini nas nije teško uzeti krpu u ruke, ali problem je u kemikalijama za kojima moramo posegnuti ako želimo biti sigurne da nam je kuća čista i dezinficirana. Nažalost, sredstva za čišćenje često imaju jake mirise koji nisu uvijek ugodni, a ako nemaš rukavice pri ruci riskiraš i oštećenje kože. Zato smo pronašli nekoliko odličnih savjeta za jeftinije i jednostavnije čišćenje kuće uz pomoć sastojaka koje vjerojatno stalno imaš pri ruci.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Riješi se neugodnih mirisa
Što imaju zajedničko čišćenje kuhinje, kupaonice, pranje veša i pribora za jelo? Sve se to može očistiti uz pomoć sode bikarbone koja zbog svojih sastojaka učinkovito čisti mrlje i neutralizira neugodne mirise.
Svakome od nas se može dogoditi trenutak nepažnje u kuhinji i da nam jelo zagori. Šteta hrane, a i za pranje lonca ćeš morati odvojiti jako puno vremena. Uzmi malo sode bikarbone i stavi je na dno lonca te prelij kipućom vodom i ostavi preko noći da djeluje. Ujutro će sva prljavština skliznuti s lonca.
Sodom bikarbonom i vodom možeš temeljito očistiti i pribor za jelo do blistavog sjaja, a ako u sodu dodaš ocat, dobivaš odlično sredstvo i za čišćenje pećnice.
Umjesto da hladnjak čistiš jakim kemijskim sredstvima, uzmi malo sode i vlažnu krpicu i prebriši police, a potom uzmi čistu krpicu, namoči je i prijeđi preko svih površina još jednom. Hladnjak će ti biti bez mirisa i blistav kao i prvog dana kad si ga kupila. Ovaj trik nije ograničen samo na hladnjak, već i na sve druge kuhinjske površine.
Soda je tvoj najbolji prijatelj i u kupaonici. Četku za kosu operi u smjesi sode i vode, a umjesto cijele doze deterdženta za rublje koristi pola praška, pola sode pri pranju bijelog rublja. To će tvojoj odjeći dati posebnu bjelinu, jer soda izbjeljuje.

 | Autor:

Malo limuna za čaj, malo za dezinfekciju kuhinje
Limun, izvor C vitamina i glavni dodatak zimskom čaju, ima antibakterijsko djelovanje i može pomoći u čišćenju odvoda i sprječavanju neugodnih mirisa. Primjerice, ako želiš osvježiti svoju mikrovalnu pećnicu, nareži limun na tanke kriške, stavi u zdjelicu koju smiješ zagrijavati u mikrovalnoj i prelij to vrućom vodom. Zdjelicu potom zagrijavaj u mikrovalnoj oko dvije minute na najjačoj temperaturi. To će ukloniti sve mirise i bakterije, omekšati skorene ostatke hrane i uvelike pomoći pri čišćenju.
Kuhinjska daska puna je bakterija, a za njezinu dezinfekciju možeš se poslužiti limunom. Pola limuna iscijedi po površini daske i ostavi da se upije desetak minuta, a potom dasku protrljaj drugom polovinom limuna i isperi. Ovo vrijedi i za drvene i za plastične daske.
Pomoću limuna možeš oprati i prozore, samo iscijedi četiri žlice limunovog soka i pomiješaj to s pola litre vode. Ulij tekućinu u bočicu sa špricom, nanesi na stakla i ispoliraj papirnatim ručnikom ili starim novinama. Osim prozora, tom smjesom možeš riješiti i ostatke sapuna u kupaonici, a ako limunu dodaš sol, sodu bikarbonu, ocat i vodu, tu smjesu možeš uliti u odvod kako bi ti se očistile cijevi i spriječili neugodni mirisi.

 | Autor:

Ocat i Coca Cola kao glavni neprijatelji kamenca
Sastojak za koji su već naše bake govorile da je apsolutni hit u borbi protiv kamenaca sigurno imaš kod kuće. Ocat samo ostavi da djeluje na površini na kojoj ima kamenca, i bez ribanja, isperi. Tragove kamenca s glave tuša skinut ćeš tako da ju umotaš u krpu namočenu u ocat i ostaviš dvadesetak minuta, a potom ispereš. U WC školjku ulij razrijeđeni alkoholni ocat i ostavi preko noći. Ujutro iščetkaj školjku i pusti vodu. Tako ćeš maknuti kamenac i vratiti joj sjaj.
Osim u sudoperu i kupaonici, ocat ti može pomoći i u uklanjanju kamenca iz kuhala za vodu. U kuhalo samo stavi malo octa i vode, i to prokuhaj, a potom kuhalo isperi običnom vodom.
Uz kamenac, ocat odlično rješava i problem hrđe na metalnim predmetima, kao što su čavli, matice, i slično. Hrđavi predmet potopi u posudu u kojoj je kipući ocat i ostavi da kratko djeluje, te potom dobro isperi običnom vodom.
Za jako zapuštenu WC školjku, možeš posegnuti i za kolom. Dvije litre kole ulij u školjku i ostavi da djeluje pa isperi. Osim kamenca, kola skida hrđu, a pomaže i u poliranju lonaca i pranju kuhinjskih pločica. Samo namoči predmet koji želiš očistiti u kolu, ostavi da odstoji i isperi, te po potrebi ispoliraj.

 | Autor:

Još nekoliko dodatnih savjeta...
Kuhinjska sol jedan je od najjeftinijih sastojaka koje možeš upotrijebiti za čišćenje, a dokazano pomaže. Primjerice, pećnicu, dok je još topla, poprskaj vodom i dodaj sol, kad se pećnica skroz ohladi krpom prebriši mrlje. Pomoću soli i vode možeš ukloniti i fleke na vunenom tepihu. Samo istresi sol na mrlju, pošpricaj s malo vode, ostavi pola sata da se osuši a potom usisaj tepih.
Kupaonicu, kuhinju i stakla smo riješili, vrijeme je da se pozabaviš drvenim i kožnim namještajem, te parketima. Ovdje u pomoć priskače maslinovo ulje. Stavi nekoliko kapi ulja na pamučnu krpu i ispoliraj namještaj. Osim što će se sjajiti, ovim ćeš postupkom svoj namještaj zaštititi, i to bez teških mirisa.
Za još bolji miris svježine u kući u sva ova home made sredstva za čišćenje ubaci nekoliko kapi nekog osvježavajućeg eteričnog ulja. Možeš biti sigurna da će ti kuća odlično mirisati i pritom biti čista.

Photo: None

Komentari 0