Life&style
Film 'Kraljica'

Biografski filmovi su postali veliki hit, ovo je 10 najboljih naslova koji se mogu odmah pogledati

  • Biopic žanr sve je popularniji u posljednje vrijeme, a neki filmovi napravljeni prema životima poznatih i slavnih prava su mala remek djela
  •  Trenutačno u kinima igra film o životu Whitney Houston, nedavno smo imali priliku gledati Elvisa i Blonde (Marilyn Monroe), a u tijeku su snimanja filmova prema životima Amy Winehouse, Georgea Michaela, Michaela Jacksona...
  • Ako si fan biografskih filmova, donosimo popis od 10 najboljih naslova koje možeš odmah pogledati na nekoj od popularnih streaming platformi

Biografski filmovi omogućuju nam da 'pogledamo život' neke poznate osobe, utjecajnog umjetnika ili izvođača, te mogu prikazati događaj ili osobu na takav način da ih možda više nećemo gledati kao što smo ih gledali prije. 

Dramatizacije temeljene na životu stvarne osobe često mogu potaknuti kontroverzu, a ponekad može biti teško odvojiti istinu od fikcije. Ali, često malo kreativne slobode može biti ono što podiže emocije. 

Možda vas zanima Sve što moramo znati o filmu koji je zaradio 11 nominacija za Oscara - i gdje ga se može pogledati Rubrika Stars Stars

Zadnjih je godina jako porasla popularnost biografskim filmovima pa se u kinima ili na televiziji svako malo pojavi poneki (trenutačno u kinima igra film o životu slavne pjevačice Whitney Houston, 'I Wanna Dance With Somebody'), a i snima ih se nekoliko (film o životu Amy Winehouse, Georga Micheala, Michaela Jacksona, Oppenheimera).  

Pogledaj popis od deset najboljih biografskih filmova koje odmah možeš pogledati na jednoj od streaming platformi. 

1. 'Hod po rubu'

Glume: Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon i Ginnifer Goodwin

O čemu se radi: Ova dramatizacija legende country glazbe Johnnyja Casha prikazuje njegov buran život, počevši od djetinjstva u Arkansasu pa bilježi njegovo putovanje do slave, ljubavi i oporavka od ovisnosti.

Zašto bi ga trebalo pogledati: Johnny Cash jedan je od najutjecajnijih glazbenika svih vremena i snimao je zajedno s legendama poput Elvisa i Jerry Lee Lewisa. Vrijedi znati njegovu povijest. Osim toga, ne smije se propustiti kemija između Phoenixa i Witherspoon. Ovaj je film zapravo savršeni nacrt za uspješne biografske filmove.

2. 'Ja, Tonya'

Glume: Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney, Paul Walter Hauser i McKenna Grace

O čemu se radi: Film 'Ja, Tonya' prikazuje život i karijeru klizačice i poznate autsajderice Tonye Harding, usredotočujući se na njezine skromne početke i toksičan odnos s majkom, što je dovelo do njezine sumnje da je umiješana u napad na klizačicu Nancy Kerrigan.

Zašto bi ga trebalo pogledati: Margot Robbie moćna je u svom prikazu žestoke i borbene Harding. Osim toga, izvrsna je i zvučna podloga uz pametnu montažu, kao i oštri komentari događaja.

3. 'Selena'

Glumi: Jennifer Lopez

O čemu se radi: Prikazuje se život pjevačice Selene Quintanille rođene u Teksasu, Tejano, koja je postala međunarodna senzacija u svojim mladim danima. Imala je albume na vrhu ljestvice i nastupala je pred rasprodanim dvoranama. Selena je postala sastavni dio uspona latino glazbe, a također je postala uzor i važna figura za meksičke obožavatelje. Film prati njezin uspon do zvijezda i tragičnu smrt.

Zašto bi ga trebalo pogledati: Teško je opisati koliko je Selena postala utjecajna u tako mladoj dobi, ali film jako dobro uspijeva prikazati talent i karizmu pjevačice uz njen kulturni značaj.

4. 'Društvena mreža'

Glume: Jesse Eisenberg, Rooney Mara, Andrew Garfield, Armie Hammer i Justin Timberlake

O čemu se radi: 'Društvena mreža' prati život osnivača Facebooka Marka Zuckerberga. Film počinje s početkom ideje o društvenom umrežavanju iz njegove sobe na Harvardu i dokumentira eksponencijalni rast web stranice u iznimno uspješnu tvrtku vrijednu više milijuna dolara. Usporedo s tim, vidimo kako se Markove veze raspadaju kao rezultat njegove želje i arogancije, što rezultira izdajom, mržnjom i osvetom.

Zašto bi ga trebalo pogledati: Uz izvanredne izvedbe i oštro napisane dijaloge, 'Društvena mreža' je fascinantna studija o tome kako je nastala jedna od najpoznatijih svjetskih stranica, Facebook. 

5. 'Rocketman'

Glume: Taron Egerton, Jamie Bell, Richard Madden i Bryce Dallas Howard

O čemu se radi: Spektakl vođen fantazijom, film 'Rocketman' govori o životu i usponu Eltona Johna. Fokusirajući se na njegove prijelomne godine i početak međunarodne slave, film se također bavi nekim od turbulentnijih razdoblja u Johnovom životu, uključujući njegove borbe s ovisnošću i žudnju za ljubavlju i prihvaćanjem.

Zašto bi ga trebali pogledati: Taron Egerton zadivljuje kao mladi Elton John, prikazuje složenu i vrlo energičnu glumu, te pokazuje svoje pjevačke vještine u gotovo savršenom prikazu jedinstvenog pjevača. Razrađene fantastične sekvence i glazbeni prikazi u filmu također su nezaboravni.

6. 'Kraljica'

Glume: Helen Mirren, Michael Sheen, James Cromwell i Alex Jennings

O čemu se radi: Film 'Kraljica' prati britansku kraljevsku obitelj nakon tragične smrti princeze Diane i ispituje njihov odgovor tisku, javnosti i svijetu nakon šokantnog događaja. 

Zašto bi ga trebalo pogledati: Prikaz kraljice Elizabete II., koju briljantno glumi Helen Mirren, možda je najbolji dosad, balansirajući stoičku prirodu monarha s delikatnim emocionalnim trenucima. 

7. 'Utrka života'

Glume: Chris Hemsworth, Daniel Bruehl, Olivia Wilde i Natalie Dormer

O čemu se radi: Film se fokusira na možda jedno od najpoznatijih sportskih rivalstava svih vremena, vozača Formule 1 Jamesa Hunta i Nikija Laude. Film prati ovaj par tijekom 70-ih, dok su postajali zvijezde koje su razvile snažan natjecateljski odnos u borbi za prvo mjesto.

Zašto bi ga trebalo pogledati: Što se tiče glumaca, odabir je genijalan.  Hemsworth i Brühl ne samo da gotovo šokantno sliče 'originalima', nego i oživljavaju rivalstvo koje nas drži na rubu stolica. Ne moraš biti fan F1 kako bi uživala u ovom filmu.

8. 'Ray'

Glume: Jamie Foxx, Kerry Washington i Regina King

O čemu se radi: Film prikazuje život i karijeru legendarnog rhythm and blues pjevača Raya Charlesa. 'Ray' opisuje borbu pjevača sa sljepilom (oslijepio je u dobi od sedam godina) pa sve do astronomskog uspona i slave na glazbenoj sceni, gdje je njegovo ime i dan danas poznato.

Zašto bi ga trebala pogledati: Ovaj film (za koji je Jamie Foxx dobio Oscara za najboljeg glumca) pogađa sva prava mjesta. Potresan, fascinantan i lijepo izrađen, 'Ray' je jedan od vodećih primjera savršenih biografskih filmova o slavnim glazbenicima.

9. Elvis

Glume: Austin Butler, Tom Hanks, Olivia DeJong, Helen Thompson

O čemu se radi: Film prikazuje život američke glazbene ikone Elvisa Presleya, od njegovog djetinjstva do uspona do rock i filmske zvijezde 1950-ih dok je održavao složen odnos sa svojim menadžerom, pukovnikom Tomom Parkerom.

Zašto bi ga trebalo pogledati: Prvenstveno zbog glavnog glumca, Austina Butlera, Jednostavno je sjajan, jer je očito jako naporno radio da utjelovi Elvisa - i nevjerojatno mu sliči.  

10. 'Fabelmanovi'

Glume: Michelle Williams, Paul Dano i Gabriel LaBelle

O čemu se radi: Steven Spielberg prikazuje vlastiti život u polu-autobiografskoj drami 'Fablemanovi'. Jedan od najvećih redatelja ikada osvrće se na svoje djetinjstvo, svoju rastuću opsjednutost snimanjem filmova i svoju kompliciranu, ali dragu i jedinstvenu obitelj.

Zašto bi ga trebalo pogledati: To je Steven Spielberg... koji režira film o vlastitom životu. Jednostavno si ne možeš priuštiti da propustiš ovaj dirljivi i šarmantni film.

Možda vas zanima Anne Hathaway kakvu još nismo vidjeli: U novom hit trileru glumi zavodljivu plavušu opasnih namjera Rubrika Stars Stars
Photo: Movie

Komentari 0