Life&style

5 razloga zbog kojih odmah nabavljamo bicikl

Dolaskom toplijih dana otvaraju nam se mogućnosti fizičkih aktivnosti koje možemo prakticirati provodeći vrijeme na svježem zraku. Jedna od takvih aktivnosti je i bicikliranje.

Iako se radi o aktivnosti koja ne zahtjeva mnogo fizičkog napora, ona uvelike našem organizmu donosi niz pozitivnih psihičkih i fizičkih utjecaja. Bez obzira koristite li ga da biste poboljšali kondiciju, brinuli o vašem zdravlju, pratili vaše bankovno stanje ili je to vaš ekološki izbor, mi vam donosimo pet odličnih razloga zašto je upravo bicikliranje odličan izbor.

BICIKLIRANJE ŠTEDI VRIJEME

Zamislite situaciju u kojoj sjedite u autu, u velikoj koloni čekajući da se promet pokrene, dolazite na željeno mjesto, tražite parking mjesto, vrtite se u krug, gubite parkirno mjesto koje ste željeli i opet upadate u istu kolonu. Stojite na autobusnoj stanici čekajući javni prijevoz, zastoj je u prometu. Biciklom se nećeš naći u takvim situacijama. Sjednete, vozite se, stižete na vaše odredište. Parkirate bicikl, zaključate ga i tamo ste. Prema jednom svjetskom istraživanju uštedjet ćeš duplo više vremena vozeći se biciklom nego automobilom i javnim prijevozom. 

POBOLJŠAVA SEKSUALNI ŽIVOT

Većina nas zna da je seks dobra stvar, ali sigurno se pitate kako biciklizam može utjecati na seksualni život. Fizičke aktivnosti poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje, a to je ključno za veći libido. Vožnja bicikla gradi neke prilično bitne mišićne skupine. Svi mišići koji se koriste tijekom bicikliranja koriste se i tijekom seksa. Također bicikliranje može odložiti menopauzu kod žena za 2-5 godina, dok muškarci imaju 30% manje šanse postati impotentnima. Bolje razvijeni mišići, održati će vaš atletski stav dugovječnijim, a vaš seksualni život aktivnim.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

BOLJI SAN

Kako biste ujutro bili svježi, preporučljivo je koristiti bicikl kao prijevozno sredstvo do svog odredišta. Također, ukoliko tijekom dana vozite bicikl zasigurno ćete imati vrlo kvalitetan i miran san kada spustite glavu na jastuk na kraju dana. Znanstvenici sa Stanforda su utvrdili da jedna polusatna vožnja na dan, smanjuje probleme s nesanicom za čak 50 posto. Vožnja bicikla po dnevnom svjetlu, također utječe povoljno na dobar san, jer pomaže srčanom ritmu sinkronizira, a naše tijelo oslobađa kortizola, hormona stresa koji sprečava miran i dubok san.  | Autor: Instagram Instagram

POMAŽE PRI GUBITKU TEŽINE

Mnogi ljudi koji bi željeli izgubiti neželjene kilograme kao jednu od prvih opcija biraju trčanje, ili teretanu. Neovisno što trčanje topi tonu masti to nije najbolja opcija za ljude s prekomjernom tjelesnom težinom. Razmislite kako vaše tijelo reagira kada vaša noga udara o tlo, vaše tijelo trpi dva do tri puta veći pritisak. Što ste teži pritsak je veći. Kao odlična alternativa, počnite biciklirati - najveći dio vaše težine preuzima sjedalo, tako da vaše kosti ne trpe. Tijekom sat vremena bicikliranja vaše tijelo istopi od 400-1000 kalorija, ovisno o intenzitetu vožnje i težini bicikliste.

UNOSI ZABAVU I PODIŽE ADRENALIN (PONEKAD I NATJECATELJSKI DUH)

Adrenalin je dobra stvar, zar ne? To je još jedna od prednosti vožnje biciklom. To dobro znaju Zadrani koji su imali prilike sudjelovati u drugom izdanju biciklističke utrke Dukat Fit i Dukatino utrke za djecu. Veliki i mali ljubitelji vožnje bicikla pokazali su svoje umijeće pedaliranja na području Borika, a najbržim natjecateljima u trima Dukatino utrkama za djecu te utrci Dukat Fit za odrasle dodijeljene su nagrade Dukata i sportskog partnera Decathlona. Ovogodišnja utrka održala se pod pokroviteljstvom Grada Zadra okupila te je velik broj ljubitelja biciklizma koji osim što su se dobro zabavili i svom tijelu priuštili pravi kondicijski trening, nakon utrka imali su priliku osvježiti se proizvodima iz linije Dukat Fit -  funkcionalnim mliječnih proizvodima bogatim proteinima, koja objedinjuje devet proizvoda: mliječne proteinske napitke (okusi čokolada, vanilija, banana i kava), proteinske jogurte u bočicama (okusi tropsko voće-đumbir i jagoda-crveno voće) i čašicama (okusi šumsko voće i breskva-marakuja) te quark (natur svježi sir bogat proteinima), a koji su posebno pogodni za konzumaciju nakon fizičke aktivnosti. Ako ti se sviđa ovaj spoj zabave i reakreacije, možeš se pridružiti ovoga rujna na sedmom zagrebačkom izdanju biciklističke utrke Dukat Fit koja će se tradicionalno održati na jezeru Jarun.

 | Autor:

 

Photo: Instagram

Komentari 0