Life&style 28. svibnja 2015.

Beograd - stari šarmer u kojem je zabava uvijek dobra

Jelena Karakaš.
1/32

Ponekad je teško iznova pronaći stvari koje vas oduševljavaju u vlastitu gradu, ali Beograd kao pravi stari šarmer uvijek uspije iznenaditi svojim adutima i potpuno me razoruža, počinje Jelena Karakaš, urednica tema u časopisu Elle.

Osim što je nepopravljivo zaljubljena u svoj posao, jednako tako i uživa u jednom od najstarijih gradova u Europi ne dopuštajući da joj ikad dosadi. Obožava, kaže, što je gastroscena tako živa.  A čim se neka četvrt izdvoji i postane vodeća, eto Jelene da provjeri  istinitost tih navoda.

 | Autor: Jelena Karakaš Jelena Karakaš

Velika sam obožavateljica restorana u Beton Hali (Comunale mi je favorit zauvijek, a jako mi se sviđa i zadnje pojačanje, japanski restoran Sakura), ali volim izaći u svaku novu četvrt koja živne. Trenutačno je to potez oko hotela Palace pa sve do Ulice Cara Lazara“,  govori i dodaje kako kod sunarodnjaka voli što su uvijek raspoloženi  za uživanje u životu.

 | Autor: Jelena Karakaš Jelena Karakaš

Beograd nije jedan od onih gradova  gdje ćete kao bez duše trčati od jedne do druge znamenitosti, vrlo je zgodan za obilazak  i lako ćete pronaći ključne točke. Ovo je grad za guštanje. Isplanirajte sve što želite vidjeti, ali ostavite dovoljno  vremena da sjednete na kavu ili ručak. Promatrajte i upijajte jer ovo je grad dobre energije. Lako ćete početi razgovor i nemojte se iznenaditi ako steknete nove prijatelje  koji su spremni pomoći vam pri obilasku, pozvati vas u izlazak ili staviti na popis  za ulaz u klub. Dani se lako pretvaraju u noći  bez kraja. Ako vam je potreban odmor gdje nećete previše razmišljati o problemima, samo uskočite u vlak za Beograd. Beograđani se znaju žaliti na život, ali su najčešće u „hakuna matata“ raspoloženju, a to je zarazno“,  ističe.

 | Autor: Jelena Karakaš Jelena Karakaš

No krenimo redom...Dotaknemo li se kulture, govori, situacija nije najsjajnija.

 | Autor: Jelena Karakaš Jelena Karakaš

Dva muzeja, Narodni i Muzej suvremene umjetnosti, trenutačno se renoviraju. Ali, dobro, postoji muzejirade.com, koji otkriva nove esponate. Zato sad obraćam pažnju na manja mjesta kao što su Muzej primijenjene umjetnosti, fotogalerija Opservatorijum, Mikser...“, dodaje.

 | Autor: Jelena Karakaš Jelena Karakaš

Iako je dugo vladala fama da je Beograd superjeftin grad, za kvalitetan sadržaj potrebno je izdvojiti nešto novaca. Pojavili se se restorani gdje večera uz vino lako izađe oko 100 eura (Sakura, Dijagonala 2.0, 1905. u Geozavodu), no ima, naravno, i pristupačnijih mjesta.

 | Autor: Jelena Karakaš Jelena Karakaš

Obožavate li slatko, ne propustite slastičarnicu Fini koja se specijalizirala za macarons kolačiće i eklere. A tu je i prirodni sladoled Moritz Eis. Često nećete naći slobodno mjesto ili ćete čekati u redu, ali apsolutno se isplati. Pravi fashionisti ne mogu zaobići restoran dizajnerice Dragane Ognjenović, Pire, u kojem će vas oduševiti raznovrstan jelovnik i interijer, ali i Dragana, koja je često tamo“, priča.

 | Autor: Jelena Karakaš Jelena Karakaš

„Crvene ruže, parfemi, jastučići, baloni i bombonijere u obliku srca...Jako sam razmažena što se kave tiče i priznajem da umirem od sreće što je Beograd napokon dobio nekoliko malih kafeterija koje služe fantastičnu kavu, nogu je povukla Pržionica, a sad su tu Koffein, Zrno, Užitak...“, smijući se govori Jelena, koja svakako onima koji još nisu imali prilike posjetiti ovaj grad savjetuje.

 | Autor: Jelena Karakaš Jelena Karakaš

Pod A i osnovno što biste trebali vidjeti je Beogradska tvrđava – Kalemegdan, to je najznačajniji kulturno-povijesni kompleks, ali i najveći i najljepši park u gradu. Spomenik Pobjedniku, simbol Beograda. Gleda na ušće Save u Dunav. Bitna točka je i hram svetog Save, najveći pravoslavni hram i jedna od najvećih crkava na svijetu. Na Vračaru je smješten Muzej Nikole Tesle, koji je vrlo zanimljiv. A tko je zainteresiran za balkansku povijest, neka obavezno posjeti rekonstruiran muzej Kula Nebojša“, ističe.

 | Autor: Jelena Karakaš Jelena Karakaš

Noćni život, dodaje, obično je odrednica po kojoj mnogi pamte Beograd. I to nije slučajno!

 | Autor: Jelena Karakaš Jelena Karakaš

Svakog dana može se naći mjesto koje radi i gdje do jutra možete plesati. Ista  situacija je i kad je o glazbenim pravcima riječ. Moja omiljena tura podrazumijeva  Savamalu, trenutačni hotspot.  Najčešće sam u klubu Brankow i Tranzitu, a after party je rezerviran za novi klub Stotka. No oprez, klub je mali, pa je rezervacija obavezna. A preko ljeto svi su na vodi, gdje su dnevni partyji na splavu Lasta“, govori Jelena te dodaje kakvo bi to putovanje bilo kad ne biste ponijeli kakve suvenire s njega. Naravno, u originalnom stilu.

 | Autor: Jelena Karakaš Jelena Karakaš

A možete ih pronaći u Beogradskom izlogu. Obavezno bacite pogled i na radove ilustratora f.ckinfine, a odličan izbor su i majice Braća Burazeri Dechko Tzar koje možete pazariti  u Mikseru“, kaže i dodaje svima koji žele posjetiti ovaj grad: „Samo se opustite i uživajte! O svemu ćemo misliti sutra“.

Više slika pogledaj u galeriji...

Komentari 0