Life&style

Beba i kućni ljubimci zajedno? Uz ove savjete će sve biti u najboljem redu

  • Kad se rodi beba u obitelji s kućnim ljubimcem, onda stvari mogu, osobito na početku, poći po zlu
  • Naime, životinje također mogu biti ljubomorne 
  • Stoga donosimo pet savjeta o tome kako to funkcionira s bebama i kućnim ljubimcima

U prošlosti su mnogi slučajevi pokazali sljedeće: bez obzira koliko dugo poznavali životinju, postoje situacije koje mogu biti nepredvidive. Naime, novorođenče je novi član „obitelji“ i za životinje - te dobiva veću pažnju. A onda životinje mogu biti ljubomorne baš poput ljudi.

Što moraš uzeti u obzir ako se ne želiš odreći kućnog ljubimca čim dobiješ dijete? Imamo pet savjeta za tebe.

1. Polagano upoznavanje

Kad dođe veliki dan i kad možeš sa bebom iz bolnice kući, trebala bi nježno uvoditi svog psa ili mačku u novu situaciju. Sjedni na pod s djetetom i pusti životinju da njuška i istražuje koliko god želi. Dogodit će se da novi pokreti malog čovjeka izazovu plašljive reakcije kod tvog životinjskog prijatelja, ali nemoj da te to omete.

2. Puno razgovaraj

Ne razgovaraj samo sa svojom bebom, razgovaraj i sa svojim ljubimcem. Ako iznenada zanemariš životinju i budeš li se prema njoj ponašala drugačije nego prije, životinja će osjetiti da se nešto mijenja. Mačke se s tim, na prvi pogled, mogu nositi, ali svejedno se osjećaju usamljeno. Ali, to nije tako jednostavno: dugoročno gledano, i životinja će se promijeniti. Mogu se pojaviti ljubomora i tjeskoba - dva faktora koji stvaraju vjerojatnost iznenadnog napada.

3. Ne ostavljaj bebu bez nadzora

Koliko god situacija bila svakodnevna, ne ostavljaj mališana bez nadzora s ljubimcem. Čak ni na minutu. Ne može se prosuditi koji pokret ili koji zvuk može životinju učiniti agresivnom ili uplašenom. Uvijek trebaš paziti na ljubimca i dijete kako bi mogla brzo intervenirati u hitnim slučajevima. Ne brini: ne moraš na to obraćati pažnju kad dijete bude starije, ali barem tako dugo dok tvoje dijete ne razvije svijest o životinji i dok se sustanar nije naviknuo na dijete. Dvanaest mjeseci nije dovoljno za to.

4. Prijatelj životinja

Suprotno općoj praksi, životinje ne uživaju živjeti same, bez druge životinje. Čak i ako to ne funkcionira na taj način - životinje mogu biti mentalno slabije razvijene ako nemaju srodnu jedinku. Ako još novu, malu osobu učiniš fokusom obitelji, ti se neželjeni događaji mogu brzo izroditi u napad. Najbolje što trebaš učiniti je potražiti savjet od svog veterinara. Možda će ti preporučiti još jednu životinju. Naime, ako se dvije životinje bave jedna s drugom, manja je vjerojatnost da će tvoja životinja napasti iz ljubomore ili će razviti strah od gubitka naklonosti.

5. Drži pseće i mačje igračake dalje od djeteta

Osobne igračke tvog ljubimca važno je držati podalje od potomstva. Primjerice, pas grize svoje igračke pa je mala bebina ruka u velikom riziku. Mačke u svojim igračkama vide plijen koji bi htjele loviti. Kad tvoje dijete drži igračke u ruci, mačka će se poželjeti igrati – ponekad i s kandžama.

Čak i ako slijediš sve ove savjete, nikada nema jamstva da ljubimac neće iznenada napasti. Pažljivo odluči želiš li preuzeti odgovornost za svoje dijete i kućnog ljubimca. Ako odlučiš nabaviti kućnog ljubimca nakon potomaka, onda bi trebala odabrati mačića ili štene. Kad životinje odrastu s djetetom, brzo se naviknu jedno na drugo, a što bi moglo biti ljepše od dugogodišnjeg prijateljstva između ljudi i životinja? 

Photo: Shutterstock

Komentari 0